Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Mi a különbség a Gábor cigányo...

Mi a különbség a Gábor cigányok, és a Beás cigányok között? Lehet egyszer egy ember mindkettő, származását tekintve? Egyáltalán mit ,,jelöl”? Származást? Nyelvi hovatartozást? Kultúrai hovatartozást? Vagy csak egy kreált öntudtat?

Figyelt kérdés

márc. 11. 06:18
 1/6 anonim ***** válasza:
49%
Barátod a kereső.
márc. 11. 08:46
 2/6 Sanyi2025 ***** válasza:
márc. 11. 12:26
 3/6 A kérdező kommentje:

Köszi szépen ez eszembe sem jutott!

Személyes tapasztalatokra, egyéb (nem internetről tanult/tudott) információra lettem volna kíváncsi.

Szerintetek nincsen internetem vagy mi?😭🙏🏻 barátod a kereső🥲 ezt 2003-ban is röhej volt ide beírni🙏🏻 mivel lett jobb neked vagy nekem most?

márc. 11. 12:43
 4/6 anonim ***** válasza:
64%

Személyes tapasztalatod beásokkal elsősorban Pécsen lesz, és Baranya falvaiban.

Gábor cigányok Erdélyben élnek, róluk nem tudok sokat. Kettő egyszerre nem lehet az ember, vagy hát annyi az esélye, mint kb egy eszkimó-magyar félvérnek.

Beások magyarul beszélnek ma már, elvétve vannak közösségek, ahol használják a beás nyelvet. Abszolút beilleszkedett réteg, a magyarországi cigányok közül vélhetőleg nekik vannak a legjobb oktatási adataik még talán ma is.

Szerintem a cigányok elsősorban magyarnak tartják magukat, aztán cigánynak, ahogy svábok is. De mindenképpen létezik mellette a cigány öntudat is, van pl beás himnusz is.

márc. 15. 14:42
 5/6 anonim válasza:
4# A beilleszkedettek egy nagyon erős túlzás. Csak elfelejtették a nyelvük, de semmiképp sem a magyar társadalom részei, tapasztalatom alapján. Baranyában kiváltképp.
márc. 27. 11:24
 6/6 anonim ***** válasza:
Melyik lopósabb?
ápr. 17. 06:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!