Alapvetően sok különbség van a cseh és a lengyel mentalitás között?
Én körülbelül abban a hitben éltem eddig, hogy a csehek inkább liberálisabbak, míg a lengyelek inkább konzervatívabbak. A csehek a világon a legkevésbé vallásos nép, ezzel szemben a lengyelek a leginkább vallásosak európai szinten.
A mostani lengyel választás kapcsán kezdtem olvasgatni egy kicsit a lengyelekről és nekem az jött át, hogy összességében már nem is olyanok, mint ahogy az ember elképzelné, megkockáztatnám, hogy a magyaroknál mindenképpen nyitottabb, demokratikusabb gondolkodású nép.
Talán már az egyház szerepe sem olyan nagy ott:
"Religion in Poland has historically been one of the most Catholic countries in the world; the country was often termed "Rome's Most Faithful Daughter".[2][3] In recent years, this has however changed, and the secularization of the country is among the fastest the world.[4] The rate of decline has been described as "devastating"[5] the former social prestige and political influence that the Catholic Church in Poland once enjoyed.[6] Most Poles adhere to Roman Catholicism. 71.3% of the population identified themselves as such in the 2021 census, down from 87.6% in 2011."
Mit gondoltok, egyértelműen az a tendencia, hogy a lengyelek is egyre liberálisabbak és egyre kevésbé vallásosak lesznek?
Aki szerint egy országban élö emberek mentalitása ugyanolyan, az rettentö ostoba lény.
Nézd meg a körülötted lévö "magyar" embereket és ha szerinted mind ugyanúgy gondolkodik, akkor nagyon egycsatornás agyad van, de szerintem még te is észreveszed, mennyire eltéröek mindenben.
Ma már egyre kevesebb a vallásos ember Lengyelországban, egyre kevesebben járnak templomba. Hivatalosan is egyre kevesebben deklarálják a kötődésüket az egyházhoz. Egyre kevesebb a jelentkező a papi szemináriumokba, néhányat be is kellett zárni.
Egy picit árnyalni kell a képet a mindennapokkal. A hétköznapi életben alig van olyan családi esemény ami az egyház nélkül történne. Szinte elképzelhetetlen egy esküvő, temetés pap nélkül. Alig van gyerek aki ne lett volna elsőáldozó. Az egyház beépült a családi ünnepekbe.
Sokan elfordulnak az egyháztól, szinte minden hónapban nyilvánosságra kerül valamilyen botrány a papok életéből. Pedofilia, szex orgiák stb.
Szóval eléggé árnyékolt, változó a kép.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!