Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » A horvátok is annyira "balkáni...

A horvátok is annyira "balkáni" nép (mentalitásban), mint mondjuk a szerbek, bosnyákok?

Figyelt kérdés
Magyarul létezik ugyebár a "balkáni állapotok" kifejezés, ezalatt szerintem főként Szerbia jut az ember eszébe (valahogy úgy, mint a Macskajaj című filmben). Horvátország is ilyesmi hely vagy ők azért "európaibbak"?

2020. dec. 27. 12:57
 1/7 anonim ***** válasza:
78%
Többször is jártam ott. A horvátok jóval kultúráltabbak. Van bennük egy kis olaszos és osztrákos beütés is.
2020. dec. 27. 15:39
 2/7 anonim ***** válasza:
87%
Lehet, hogy nem leszek népszerű, de sok szempontból magunknál magyaroknál is egy hangyányival kultúráltabbaknak gondolom a horvát embereket. Közlekedési morál egy picit durvább, mint nálunk, Szerbiában meg ugye még durvább. Az olaszos behatás inkább az északi részen (Isztria) figyelhető meg. A dalmátokra meg a végtelen nyugodtság (lustaság?) jellemző, persze a jó értelemben. A bolti eladók, árusokra jellemző a merevség, zárkózottság, fapofa, ahogy ránk magyarokra is. A rendőrök meg elég kemények, velük nem érdemes szórakozni.
2020. dec. 27. 20:00
 3/7 anonim válasza:
91%
Rendezettségben, utak állapotában überelnek minket a horvátok sajnos. Pedig nem is gazdagabb ország, a gdp, hdi, fogyasztás meg szinte minden mutató rosszabb náluk, mint itt. Falun sok háznál nincs kerítés (nálunk az Őrség környékén vannak csak ilyen falvak).
2020. dec. 30. 00:44
 4/7 anonim ***** válasza:
92%
Van egy mondás: „isti kurac, drugo pakovanje”.
2021. márc. 12. 03:04
 5/7 anonim ***** válasza:
79%
A horvátok egész mások
2021. ápr. 25. 16:09
 6/7 anonim ***** válasza:
89%
Az őszinte válaszom az, hogy ahorvátok nem kedvelem igazán. Vannak kedves emberek és barátaim is, de különösen a tengerparti régióban élők (kivéve Isztriában) van bennük némi felsőbbrendűség érzet merevséggel fapofasággal és egyáltalán nem kedvesek. Elvárják tudj horvátul, csak azt felejtik el, hogy nem világnyelv.
2021. máj. 13. 10:28
 7/7 anonim ***** válasza:
69%

6-os ez a szerbekre is jellemző,rájuk még jobban.A horvátok kicsit mások nekem az a tapasztalatom.A szerbek nagyon nem dolgozó fajták főleg a férfiak van három szerb kollégám azok katasztrófák,de délszláv főnöknő se sokkal különb tőlük...tudnék róluk bőven mesélni... felületesen elvégzett munka,kávézás, zabálás,viháncolás..na az megy nekik,ebből van ott folyamatos konfliktusom,mert nem fogok mások helyett dolgozni, a hibáikat javítgatni ..a két horvát kolléganőm más ők nagyon tiszták,pedánsak,dolgosak.

Amit a szerbekről gondol a világ az mind állja...szeretik megjátszani a mártírt,hogy ők az áldozatok mindenki más bűnös ők meg szegények akiket sajnálni kell...A kibúvók keresése,a dolgok eltàskàzàsa,kiadni magukat doktoroknak és egyébnek kiválóan megy nekik,ez a specialitásuk ...A munkában a kis erőfeszítéstől is kimerülnek és nem fizikai munkáról beszėlek.Régen meg voltam botránkozva amikor ezt hallottam róluk, de mostmár meggyőződtek róla ez mind igaz...a saját pecsétjükkel hitelesítik amit gondol róluk a világ.

2021. máj. 13. 14:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!