A délszláv népek (szerbek, horvátok, bosnyákok stb.)
lazán veszik a jelenlegi világhelyzetet? Elvégre ők a
kilencvenes években sokkal rosszabbat éltek át.
Figyelt kérdés
Ezekben az országokban láthatólag könnyebben lekezelték a koronavírust, mert be vannak rendezkedve az ilyesmi helyzetekre még a kilencvenes évekbeli, véres háborúból kifolyólag. De úgy általában véve, ha megkérdezel egy szerbet, horvátot, bosnyákot, szlovént és egyéb délszláv népbelit, ők mit mondanak a jelenlegi helyzetről? Én úgy képzelem el, hogy neki ez egy elég laza dolog ahhoz képest, amit a kilencvenes években kellett átélniük. Nektek mi a véleményetek? Vagy ha van érintett, a tapasztalataitok?
Jó az alapvetésed: a kelet-eu.-i országok be voltak sokáig rendezkedve a szovjet hatalom irányítására (védekezés, szabályozások, stb.), így e mentén gondolkodnak még most is, megvannak a régi fékek, szabálykövetési alapok egynecces időszakban. Innen van a másmilyen siker, hozzáállás alapja.
2020. máj. 31. 16:51
2/9 anonim válasza:
Könnyebben lekezelték, hiszen szigorú intézkedéseket vezettek be. Komolyan vették, napi több ezer tesztet alkalmaztak a szakemberek. Az emberek annyira már nem. Elvétve lehetett látni "maszkos" embereket. Inkább városokban volt jellemző, faluban nem annyira. Szerbiában élek, és ezt tapasztalom. Meglepő modon Magyarország sokkal rosszabbul kezelte a helyzetet, mint a Balkán országai.
2020. jún. 1. 23:32
3/9 anonim válasza:
Én Horvátországban élek. Itt komolyan vették a szigorításokat! 5 napja nincs új fertőzött, 17 ember kivételével mindenki felgyógyult! Erősek vagyunk! 💪🇭🇷
2020. jún. 9. 21:58
4/9 anonim válasza:
A fenti válaszolók most vajon mit mondanának?
2021. máj. 14. 00:14
5/9 anonim válasza:
2-es válaszoló vagyok. Pont ugyanazt. :)
2021. máj. 14. 17:50
6/9 A kérdező kommentje:
3: Elsősorban mentális lazaságra gondoltam, hogy magukban hogy kezelik. Tippem szerint amúgy az elmúlt hónapok után is még símán lehetnek vele úgy, hogy "Ennél mi százszorta rosszabbat éltünk át a kilencvenes években." Egy véres háborúhoz képest ez kismiska lehet nekik.
2021. máj. 15. 09:05
7/9 anonim válasza:
Én voltam a 4-es.
Voltam nyáron Boszniában és a maszkviselés, bár kötelező volt belső tereken, de, mindenki leszаrta.
Horvátországban (átutaztunk rajta) viszont keményen rám pirítottak, hogy vegyem fel a maszkot, mikor nélküle mentem be a boltba (megszoktam, hogy Magyarországon nem kellett).
2022. jan. 6. 01:34
8/9 A kérdező kommentje:
7: De hová valósi vagy? És összességében véve hogy viszonyítod a jelen helyzetet a kilencvenes évekbeli délszláv háborúhoz?
(Mindez csak egy kérdés. Én tényleg csak tudni szeretném, hogy a szláv háborút személyesen átélt emberek hogy és miképp hasonlítják össze az akkori helyzettel a jelen dolgokat? Gondolom, például kijárási tilalom akkor is volt.)
2022. jan. 6. 02:45
9/9 anonim válasza:
Nincs kötődésem a volt Jugoszláviához semmilyen formában, meg amúgy is kisgyerek voltam a délszláv háború idején. Szóval, az összehasonlításban nem tudok segíteni.
Én csak azt mondtam el, amit tavaly nyáron tapasztaltam.
Bosznia halál laza volt, Horvátország komoly.
Még Szlovéniában is jártam tavaly, ott is azért komolyan vették.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!