Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Régebben faluhelyen milyen...

Régebben faluhelyen milyen közös tevékenységek voltak? Hol zajlottak ezek?Ezeket hol, hogyan hirdették, hogy jutott el az emberekhez? S milyen távolra? (vagyis milyen távolról érkeztek, érkezhettek az emberek?)

Figyelt kérdés

nov. 30. 11:32
1 2 3
 1/28 anonim ***** válasza:
100%

Nagyon összetett a kérdés, és nem is feltétlen pontos.

Közös tev. volt elsősorban a mezőgazdasági munka. Nőknél a fonás. Nagyobb munkáknál (építkezés) kalákába dolgoztak (ma én segítek neked, holnap te nekem), disznóvágás. Kocsma. Bál- valamelyik nagyobb csűrben (nem mindig végződött jól, ld. Ököritó példája.)

Szájról szájra terjedt, az érintett elmondta a szomszédnak, stb.

A több falut érintő nagy eseményeket (vásár, bál, majális) a 19-20. sz. fordulóján már megírták a lapok.

Nagyjából. Röviden.

nov. 30. 13:02
 2/28 anonim ***** válasza:
100%
Akár ki is dobolta a kisbíró.
nov. 30. 13:03
 3/28 A kérdező kommentje:
Köszi. A fonás (és hasonlók) hol zajlottak? Mindenki hozta a saját eszközét, vagy közös volt a felszerelés?
nov. 30. 15:02
 4/28 anonim ***** válasza:
100%

Felváltva 1-1 családnál. Az eszközök sajátok voltak.

[link]

nov. 30. 15:13
 5/28 A kérdező kommentje:

Köszi a linket!

Befőzés volt közösen?

nov. 30. 16:16
 6/28 anonim ***** válasza:

Igazából passz, de nem gondolom.

Mindenki a saját gyümölcsét tette el, ahhoz nem feltétlen kellet összejönni. Meg ugye úgy nagyon helyigényes lett volna.

nov. 30. 16:50
 7/28 A kérdező kommentje:
Ha egy gyümölcsfa nem időben elnyújtva érlel gyümölcsöt, ha nem kb egyszerre érnek rajta, akkor jól jön a segítség, mert egyszerre sokat kell eltenni. Aztán máskor meg máshol, mint a disznóvágásnál. Szerintem.
nov. 30. 17:23
 8/28 anonim ***** válasza:

Ez a gyömölcseltevés szerintem inkább városi találmány. Régen a falun azt és akkor ettek, amikor termett, "szezonja volt." Pláne gyümölcsöt, ami nem feltétlen nélkülözhetetlen táplálék.

Vagy megcsinálták lekvárnak, vagy ami nem fogyott el, ment az állatok etetésére.

nov. 30. 17:57
 9/28 A kérdező kommentje:
Tehát ezért nem volt közös befőzés.
nov. 30. 18:20
 10/28 A kérdező kommentje:
A szőlőt biztos nem hagyták kárba menni :) (állatoknak...)
nov. 30. 18:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!