Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Szerintetek mik a média...

Szerintetek mik a média hatásai, illetve mennyire nagy rajta a felelősség?

Figyelt kérdés
2010. okt. 13. 13:37
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

A media befolyasol a mai vilagban szinte mindent. A divattol, a hajviseleten at az egesz komoly dolgokig, mint pl. a politikai beallitottsag, moralis ertekek.

Szerintem a media azert alattomos, mert a media (mediumok) gyujtoszo, tehat konkretan senkinek sem kell felelosseget vallalnia azert, amit a media kozvetit. Tehat a tenyleges felelosseg, amit szamon lehetne kerni rajta szinte nulla, mert szidni lehet, de valtozni attol semmi sem fog. ORTT mar szinte nem is foglalkozik azzal, hogy mi megy a TV-ben. 12 karika sincs olyan musorokon, amire 16-ost kellene tenni. A neten is mar minden elerheto kisgyerekeknek is. Szoval inkabb a szulo es az egyen felelossege lett minden. A mediat nem lehet felelossegre vonni en bloc.

2010. okt. 13. 14:11
 2/11 anonim ***** válasza:
92%

Először tisztáznék valamit:

A TV egy olyan olcsó szórakozási forma, ami nem igényel energiabefektetést, mint például az olvasás, ezért aztán, ha az egyszeri munkás holt fáradtan haza ér, csak bekapcsolja, és vagy háttérzajnak megy, vagy nézi ami van. Egy alapcsomagban nem feltétlenül van nagy választék.

A TV ráadásul egy egyszerű gyerekcsősz. Anyuka apuka bekapcsolja, leteszi elé a gyereket, aztán elmegy főzni, mosni kocsit szerelni, kertet ásni, akármit. A gyereket pedig a műsor fogja nevelni, nem a szülő. A rossz példa pedig igencsak ragadós.

Tehát nem azzal kell takarózni, hogy erre van igény, minőségi műsorokat kell szolgáltatni, mert lesz nézettsége. És igen is nagy felelőssége van a médiának. Az emberek sokkal befolyásolhatóbbak, mint gondolnánk.

Egy gyerek, aki egymást verő mindenféle színű embereket lát (anime, merthogy ebből is az igénytelenebbeket adják), vagy őrjöngő fogatlan hadd ne mondjam kiket (mónika, balázs, akármilyen más műsor), meg seggét mutogató küszöbmajmokat (valamelyik reggeli műsorban a legjobb importcelebünk Fekete Pákó), milyen tizenéves és milyen felnőtt lesz?

Az ünnepi műsorok is holmi idétlen Olsen ikrek/Reszkessetek betörők/Bud Spencer & Terence Hill-féle mocskokból áll, néha közé vegyítve egy-egy Jókai adaptációt, hogy legyen ami esetleg témába vág.

A kereskedelmi csatornák hozzáállása pedig más szempontból is igen idegesítő. Amikor az élő forma 1-es közvetítésbe osztott képen bevágnak egy reklámot, a falra mászok, de amikor véletlenül leadnak egy értelmes filmet, 20 percenként 10 perc reklámmal, az is elég kiakasztó. A hírműsoraik pedig, főleg mostanában... politikai híreket, mintha egyszerűen nem mernének leadni.

Ezért is inkább átszoktam a DVD-kre és az internetről való tájékozódásra.

2010. okt. 13. 14:13
 3/11 anonim ***** válasza:

Szerintem nagyon durva hatása van, de hála az internetnek, és a kétfarkú kutya pártnak például, kicsit mintha visszaesőben lenne.

Persze az se jó ha az internetnek nagy a hatása, lásd: napiszar, meg puruttya :P

De nekem tetszik hogy ma már az embereknek kezd önálló véleménye lenni a dolgokról. 10 éve még szent volt a híradó szava, a meg simán megkérdőjelezzük az ott elhangzottakat. Meg foglalkozunk olyan dolgokkal is amikkel a híradók nem. Legalábbis én így veszem észre.

Meg a kétfarkú kutya pártot azért hoztam fel, mert ők is bebizonyítják hogy egy teljesen őrült és komolytalan humorista is lehet politikus. Kár hogy nem lehetett rájuk szavazni végül (vagy volt valami kavar, nemtudom)

2010. okt. 13. 14:13
 4/11 anonim ***** válasza:
Az önálló gondolkodásra képtelen embereket tényleg lehet befolyásolni vele, ezért ilyen szempontból valóban van rajta felelősség. Az ilyen emberek népességbeli arányát illetően azonban erősen eltérnek a vélemények, és valószínűleg nem is nagyon lehetne ebben a kérdésben hiteles statisztikákat készíteni.
2010. okt. 13. 14:14
 5/11 anonim ***** válasza:

"Amikor az élő forma 1-es közvetítésbe osztott képen bevágnak egy reklámot, a falra mászok, de amikor véletlenül leadnak egy értelmes filmet, 20 percenként 10 perc reklámmal, az is elég kiakasztó. A hírműsoraik pedig, főleg mostanában... politikai híreket, mintha egyszerűen nem mernének leadni.

Ezért is inkább átszoktam a DVD-kre és az internetről való tájékozódásra."

Ott a pont.

Lassan, de biztosan Mo.-n is kezd terjedni a tévét mellőző trend, ha pedig az USA jelenét nézzük, akkor láthatjuk, hogy e téren mi lesz majd valamikor nálunk is a jövő: fokozatos átállás TV-ről netre, DVD-re, netes (egyéni igén szerinti) "tévére". Az USA-ban már most sírnak a tévések, hogy egyre kevesebb az előfizető, mert egyre többen állnak át az említett alternatívákra - csoda...?

Tény, hogy az ember általában 1) nem reklámot akar nézni, hanem műsort (kivéve, ha a reklámért cserébe ingyenes lehet a műsor), 2) maga akarja eldönteni, hogy mit akar nézni, mikor és meddig, 3) minden ellenkező értelmű híresztelés dacára általában van igénye a minőségre.

Kérdés csak az, hogy nálunk mikor válik majd tömegessé a TV-től való elfordulás. Mert amíg emberek tömegeinél még a számítógép vagy a net is luxus, mert a napi megélhetés és a havi számlák is problémát jelentenek, addig nyilván nem.

2010. okt. 13. 14:21
 6/11 anonim ***** válasza:
Szerintem felnott jo par generacio a TV-n, mikor meg ugye musor tobb volt, mint reklam, amikor meg voltak ertelmes dolgok benne es azok a generaciok nem igazan mondanak le a TV-rol, hisz 40 ev alatt megszoktak. Az uj generacioknal is az igenytelenebb emberek megmaradnak a TV mellett, mert ez sokkal konnyebb. TV-t nezni ezerszer passzivabb, mint olvasni. Sajnos mar az internet sem a regi, szoval el fogunk jutni egy olyan szintre, hogy az internet is el fog szennyezodni, mint a TV. Nekem nincs TV-m es nem hianyzik. A gyerekek ugy nonek fel nalunk, hogy nincs es igy nem is igenylik. En nem is tudom, hogy van-e olyan musor, ami ele manapsag le lehet ultetni egy 6 eves gyereket nyugodt szivvel, mikor delutan, mikor hazaernek a gyerekek csak ilyen Joshi Bharat szintu musorok mennek, este a lovoldozes, a tematikus csatornakon meg a 20-dik ismetleset adjak valami tizedrangu hazfelujito show-nak. Mar semmi sem a regi. Nincs normalis MTV, mar az ismeretterjeszto csatornak is a szenzaciora mennek es hetente ismetlik a musorokat. Annyi szomoru, hogy ide jutottunk, pedig maga a TV jo otlet lenne, nagyon sok erteket lehetne vele kozvetiteni. De ugy latszik, arra nincs igeny.
2010. okt. 13. 14:47
 7/11 anonim ***** válasza:

Szerintem csak a buta ember, hisz el mindent a tv-nek, ha valamivel nem értek egyet, akkor felmegyek a netre és utána olvasok. A tv-n van ki és bekapcsológomb, tehát nem muszáj nézni, és van távirányító is ami a legkisebb programcsomagnál is 5-7csatornát jelent, amiből csak 2 a nagy kereskedelmi csatorna,így van választási lehetőség. Nem csak gagyit adnak a tv-n de jó adókat kell nézni, például van egy történelmi műsorcsatorna ahol reggeltől estig szívhatod magadba a tudást, vagy a természetfilmekből, vagy tudományos ismeretterjesztő sorozatokból. Komolyan, rengeteg ilyen műsort néztem mikor érettségire készültem, és meg is lett az eredménye. Ha igazán lenne igény minőségi szórakoztatásra, akkor nem hajnalban adnának le klasszikus, vagy művész filmeket, és nem a telejósda menne órákon át a kereskedelmi csatornákon. A ember dönti el mit nézzen, illetve a szülők döntik el mit nézzenek a gyerekek, tehát rajtuk van a felelősség legnagyobb része.

(Például hiába hisztizett az anyuka, hogy milyen horror mese az Állatfarm, pedig mesefilm, ha nem veszi a fáradságot, hogy utána nézzen, hogy kinek is szól valójában)

2010. okt. 14. 10:20
 8/11 anonim ***** válasza:

Szerintem az evszazad legfontosabb kerdeset tetted fel.

Regen az eroszak szervezetek kezeben volt a hatalom (politikusok, birosag). Ma a legtobb (szamunkra fontos) orszag demokratikus, vagyis elvileg a nep tobbsegenek a kezeben van a hatalom, amelyet valasztas utjan ervenyesit.

A nep legtobb tagjanak azonban nincs eleg informacioja a dontesek tenyleges meghozatalahoz, ezert a mediara tamaszkodik. Vagyis mas szoval a media kezeben van a hatalom.

Az internet ota ez csokkent, mert az emberek tobb forrasbol szerezhetnek ertesulest. A kutya azonban ott van elasva, hogy az internet legtobb oldala meg a hivatalos medianal is szemetebb, olcsobb, es tobbnyire hazugsagokat frocsog. A hivatalos mediat lehet ugyanis perelni, ha egyertelmu hazugsagot mond, egy weboldalt meg - gyakorlatilag - nem lehet.

2010. okt. 14. 12:01
 9/11 anonim ***** válasza:

Egy érdekes kiegészítés, egyebekben pedig osztom az előttem szólók véleményét:

észrevették Magyarországon, hogy egyes családokban, amelyek a mélyszegénység határán éltek, tini korukra olyan szocializációs élmények, jelek jelentek meg a gyerekekben, amelyeket nem a családtól szedtek össze. Nevezetesen nem a mélyszegénység határán elvárható magatartás volt rájuk a jellemző, hanem valami sznob, erős (Magyarországon szinte nem is létező) középosztálybeli. Kiderült, hogy ezeket a televízióban adott sorozatok váltották ki.

Másik:

1999 és 2004-ben, ugyanabban az iskolában (erősnek titulált gimnázium) készült egy-egy felmérés. Megfigyelhető volt, hogy a jelzett két időpont között megváltozott a diákok kommunikációja. 1999-ben kifinomult, udvarias stílus volt a jellemző, a folyosói zaj szinte ismeretlen volt. 2004-ben a folyosón szinte elviselhetetlen zaj alakult ki, a diákok kommunikációs stílusa sokat romlott, igénytelenebb lett. Mint kiderült, az akkoriban már sugárzott valóságshow-k hatása jelent meg. Azok, akik nézték, magukkal hozták az igénytelen stílust és elterjedt.

Érdekes fejleménye a dolognak, hogy a televíziók a házban/villában történtekről csak az "action"-okat adták le, tehát a normális, kiegyensúlyozott időszakokat nem. A műsorokat néző diákok viszont ezt nem valószínű, hogy felismerték, ezért a stílust természetesnek, normálisnak fogadták el.

Mindkettő a televízió/média felelősségét mutatja be. Sajnos a kereskedelmi televíziókra nem jellemző ennek a felelősségnek a felismerése. A mostani hasonló műsorok (sorozatok, showműsorok, beszélgetős műsorok) is felszínesek, a kommunikáció igénytelen, nyelvhelyessége rémisztő, a közölt üzenet pedig iszonyatosan sekélyes - természetesen mindez hatást fejt ki.

Annak örülök, hogy a televízió (remélem) lassan kimúlik és mindenki áttér a digitális televízióra vagy a netre. Nem mintha attól sokat várnék, de legalább néhány, a szememben súlyos bűnökkel terhelt ember pályát kényszerül váltani. Na, nem mindegyik (sajnos), de ha már csak 1-2, már elégtétel lesz a számomra.

(23/L)

2010. okt. 20. 07:20
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

Igen az utolsó kettő tökéletesen kiegészíti, részletezi az én véleményem néhány fontos pontját. (második)

Bár a százalékomat elnézve, az emberek nem szeretik, ha elmondják nekik az igazságot.

2010. okt. 20. 17:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!