A magyar egy nagy része miért ellenkezik kézzel-lábbal minden újítás ellen?
Most éppen az autó megosztó szolgáltatásról szóló cikk alatt hőbörög mindenki. Nyilván az se való mindenkinek, de sokaknak valós alternatíva lenne.
De pont ugyanilyen a hozzáállás, ha pl az autókba egy új extrát fejlesztenek, aminek a célja a balesetek csökkentése. Rögtön mindenki jön, hogy "nekem nem kell, én tudok vezetni".
De hasonló a felháborodás az ellen is, hogy a belvárosból ki kell szorítani az autókat, ami nyugaton számos helyen működik vagy, hogy a városi kerékpározást népszerűsíteni kell.
De hogy az élet más területéről is hozzak példát: ugyanígy hőbörögnek a házak fűtéskorszerűsítése és a napelemek ellen, merthogy "miért nem jó a gázkazán".
És akkor még szociálpolitikai kérdéseket inkább nem is említek.
Félnek a változástól.
Szeretnek hőbölögni, reklamálni valami miatt.
Elhittek valami kamu hírt hogy miért rossz az új valami.
Ez meg csak téveszme:
"nekem nem kell, én tudok vezetni"
Nem tudnak vezetni.
Nincs pénzük rá, így nyugtatják magukat.
A napelem más, nem éri meg, és baromira nem zöld, az atomenergia jelenleg a legzöldebb megoldás.
A biztonsági extrák hasznosak is lehetnek, de vannak akik emiatt könnyelművé válnak és nem figyelnek oda vezetés közben, pedig ezek nem 100as technikák még, talán sose lesznek azok.
A városi kerékpározás is véleményes, meg az autók kiszorítása. Az úthálózat bpn nem így lett tervezve. Az nem megoldás h autósávot nevezünk ki biciklisávnak. A belvárosi kiszorítást meg gondold át, margittól petőfi hídig kéne, kissebb területen nincs értelme. Marad az árpád meg a lágymánOsi, szerinted 7ből 5 hidat ki lehetne lőni, amiknek egy sokkal nagyobb forgalmat kéne kISzOlgálni? Ezt nem gondoljátok komolyan, így is másfél óra átjutni a városon. Kivitelezhetetlen.
Kicsit nem árt utanézni a dolgoknak, nem bevenni a politikai maszlagokat, jó részük minden realitást, szakmaiatlan bullshit.
Van erről egy jó kis elméletem, amit nem én találtam ki. Itt vagyunk mi magyarok a nyugati világ peremén. Nem tartozunk a kelethez (Szt. István nem Bizánctól kapta a koronát, hanem Rómától), nem vagyunk harmadik világbéli ex-gyarmatok se, de egyáltalán nem tartozunk nyugathoz se.
Történelmileg két több évszázados múlttal rendelkező szélsőséges tábor alakult ki:
-Birodalmi progresszív tábor, akik ezt mondják: Magyarországnak égetően szüksége van a haladásra és a fejlődésre. A közeli politikai / gazdasági / kulturális centrumhoz kell igazodnunk, a civilizációs vívmányait importálnunk kell és szervetlenül rá kell erőszakolni erre a rossz, maradi társadalomra.
-Rendi nacionalista tábor: Ők modernizációellenesek és zsigerileg bezárkózók. Pozitív érzelmeket táplálnak az "ősök" illetve a valamilyen "régi aranykor" iránt. Gyakori egyébként a szakrális, mítikus-mágikus gondolkodás is náluk, valamint a kiválasztottságtudat.
Más szóval az első tábor az aktuális nagy birodalom sikeres provinciájának szeretné látni Magyországot, a másik pedig egy magyar bennszülöttek lakta rezervátumnak szeretné látni Magyarországot.
Na most az autós szolgáltatás nyilván nem képviseli a birodalmi progesszivista tábort, viszont a rendi nacionalisták azt látják bele.
Ugyanez az Uber egyébként. Az mennyire retrográd, hogy kitiltják valahonnan az Ubert? Olyan, mint a luddizmus.
Amúgy azért, mert a magyarok (akiknek a nagyrésze nyugdíjas, és a Kádár-rendszerben nőtt fel) kockázatkerülők, a biztonság fontosabb számukra, mint a szabadság.
7: a kérdés úgy szól, hogy "a magyarok nagy része"... Szerencsére nem mind.
Amúgy igyekeztem minél inkább politikától független témákat bedobni, de úgy látom vannak, akik ebbe is politikát látnak bele.
3: esetleg valamilyen témába vágó mérnök vagy? Vagy mire alapozod azt, hogy az atomenergia a legzöldebb?
Aztán új hidakat nem lehet építeni? Az említett 5 hídből 2 autóforgalma így is alacsony, de a többiről se kéne 100-ban kitiltani az autókat. Ha pedig többen bicikliznének illetve tömegközlekednének, akkor kevesebb autó járna, mondjárt jobb lenne a helyzet. Vannak helyek, ahol ez működik.
Nyilván semmi nem fekete meg fehér, de egyszerre több egymástól teljesen független dologra rávágni, hogy politikai szakmaitlan bullshit nekem egy kicsit erős.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!