Miért vannak ezek a sztereotípiák, semmi értelmük, nem?
pl. mindenki azért utálja a németeket, mert nem szép a nyelvük, meg mindenki "hűvös természetűeknek" tartja őket, meg hogy nem oldódnak fel.
pedig sokszor nézek német RTL-t, Pro7-t, és nekem sokkal vidámabbnak, szabadabbnak tűnnek, mint a magyarok. és amikor dél-németországban jártam, ott is nagyon rendesek voltak, nem pedig visszahúzódóak, mint ahogy sokan gondolják.
én szeretem a német nyelvet, szerintem nagyon szép, csak sajnos suliban megutáltatták velem. de attól még szép, csak megtanulni nem biztos hogy meg fogom..
egyébként mikor én voltam németországban, sokkal jobban éreztem magam mint itthon, akikkel találkoztam, mindenki kedves volt, meg az utcákon sétálva is, valahogy teljesen más a 'légkör' mint itt. szóval ennyit erről.
egyébként én úgy vagyok vele, emberek vagyunk mindannyian, aki hülye, az meg nem attól hülye, hogy német/francia/honolului vagy bármi más...
19L
Ha nem lettek volna ezek a retkes germánok akik belevonszoltak minket tatárba,törökbe,monarhiába 1-2. világháborúba akkor sokkal szebb világban élnénk
Csak annyit köszönhetünk nekik ,hogy kizsákmányoltak minket,bábként mozgattak,átírták az egész történelmünket a saját tudósainkkal,hogy a magyar népben ne le legyen se büszkeség,hazaszeretet.
Szégyelljük,hogy magyarok vagyunk.
Golyót az összesnek!
"Miért vannak ezek a sztereotípiák, semmi értelmük, nem?"
Némely sztereotípia téves, némelyik találó. Ne felejtsük el, hogy a sztereotípiák elavulnak. Pl. a 18. század elején az volt a sztereotípia, hogy a franciák konzervatív, mélyen vallásos, szófogadó, tisztelettudó, békés parasztnép, az angolok viszont mindenáron újítani akaró, állandóan elégedetlen, békétlen lázadók. Ez 100 év múlva pontosan az ellenkezőjére fordult. A XX. század elején ugyancsak a franciákról elterjedt, hogy nagyképűek, gőgösek, arrogánsak. Manapság egyre többen mondják, akik franciákkal ismerkednek vagy Franciao.-ban járnak, hogy ez nincs így, a franciák kedvesek és nyitottak. Az angolokról 100 éve mindenki úgy tudta, hogy kimért modorú, nyugodt emberek, akik mindig jólnevelten, elegánsan viselkednek. Manapság inkább az angol turisták és futballszurkolók utolérhetetlen bunkóságával ismerkedik Európa. Ugyanakkor Angliában azt tapasztaljuk, hogy nem zárkózottak, nem hűvösek, sőt, ők is elég kedvesek (bár némi zárkózottság tényleg van bennük).
Összességében még mindig igaz, hogy egy délolasz nem olyan pontos, mint egy német, vagy hogy egy spanyol nyitottabb, barátkozóbb egy dánnál. De nyilván sok a kivétel.
Egy dél-olasz és egy norvég vagy finn között hatalmas különbségek vannak. Egy dél-olasz azt mondja, hogy holnap találkoztok itt és itt, és elfelejti. De ha te elfelejted, amit ígértél neki, akkor nem haragszik. Ha mégis eljön, fél órát késik. De nagyon jó kedve van.
Ha egyszer Finnországban beszédbe elegyedsz egy finnel (ami nem túl egyszerű), lehet, hogy összehaverkodtok. Azt mondja a finn: majd ha Magyarországon jár, találkozzatok. 3 év múlva kapsz egy e-mailt, hogy a jövő héten Budapestre jön, mi újság nálad. Óriási különbség van abban észak és dél közt, hogy mi a súlya a szavaknak, ígéreteknek stb.
A németek nem annyira "északiak", mint a norvégok vagy a finnek, de persze nem is déliek. És persze bajorok vagy alsó-szászok között is nagy különbségek vannak. Úgyhogy nem hiszem, hogy a németeket könnyű jellemezni. Amúgy főleg a bajorok tényleg vidámak és barátságosak, de igazán közel kerülni hozzájuk nehéz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!