Luca napjan miert nem szabad a noknek hazimunkat/munkat vegezni? A babonak szerint mi tortenik ilyenkor?
Nem tudom. A 2000-es évek elején, középen mikor kisgyerek voltam, akkor az volt a divat hogy a falukban este leszaggatták a kapukat, feldöntötték a kukákat, magyarul "kidekorálták" a falut a huligánok.
Ma már nincs meg ez a "szép" hagyomány. 😅
Semmilyen konkrét szerencsétlenséget nem kötöttek ehhez a naphoz, csak úgy általánosan, a szerencsétlenségek elkerülésére volt tilos dolgozni. Egy volt a rengeteg dologtiltó nap közül.
A Gergely-naptár bevezetése előtt ez volt a téli napforduló napja, amikor legrövidebb a világos, és leghosszabb a sötétség, ezért a népi hitvilág szerint a gonoszok ilyenkor tobzódnak, minden munkát megrontanak. Mivel ilyenkor egy női névnap van, ezért a nőnemű gonoszok napja ez, akik a női munkákat rontják meg, tehát a férfiak dolgozhattak nyugodtan.
Mo-on nem is kereszteltek senkit Lucának, mert úgy gondolták, hogy akkor semmirevaló, házsártos asszony lesz belőle, és mint ilyen, sose kap rendes férjet.
Egy kereszténynek nem szabad babonásnak lennie.
Isten védi meg az embert, nem a babonás cselekedetek.
Rákban halt meg az egyik rokonom, még 50 éves sem volt. Isten hívő ember volt, gyülekezetbe járt, soha senkinek nem ártott, szerette a családját, dolgozott rájuk tisztességesen.
Én nem mondom hogy nincs isten, de az biztos, hogy ha van, akkor nem olyan tudattal rendelkezik mint a földi ember, mert akkor nem nézné el hogy az embereknek annyi rosszat át kell élniük.
Én hiszek istenben, de az nem egy tudatos lény, hanem maga a létezés, mindent és mindenkit magába foglaló összefüggés a dolgok között. De ez már miszticizmus.
"Rákban halt meg az egyik rokonom, még 50 éves sem volt. Isten hívő ember volt, gyülekezetbe járt, soha senkinek nem ártott, szerette a családját, dolgozott rájuk tisztességesen."
És közben ette azt a sok élelmiszernek látszó tárgyat, amit a boltok polcain talál a mai ember. Ehhez istennek (ha van is), semmi köze. Mint ahogyan a fiatalok körében járványszerűen terjedő mentális betegségekhez, és az autoimmun betegség több mint százféle megjelenési formájához sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!