Karácsonykor mit szoktatok csinálni? Nálunk évek óta annyi a karácsony, hogy ajándék, kaja és csá és nem akarom megint ezt pont azért mert ez nem ünnep:S szval valami ötlet a progra?
Szia.
Érdekes a kérdésed,lenne mit írnom így nagyon dióhéjban:
Egykeként az édesanyám mindig arra nevelt,hogy ne csak az ünnepnapokon szeressem a másikat,de azért az ünnepeket mindig valahogy jobban kihangsúlyoztuk.Az én családomban érdekes szokások vannak,mert szülinapot csak kerek évfordulósat köszöntünk tortával,és kimondottan szülinapi buli is csak ekkor van,a mi családunk a névnapokat ünnepli,úgyhogy egy évben az összejövetelek száma ugyanúgy megvan,mondjuk egy 23.szülinapot max.egy telcsihívással,és ilyenkor egy csokor virággal,meg egy üveg borral köszöntünk.
Amikor 17 és fél évesen összeköltöztem a férjemmel,akkori barátommal(ma 25 elmúltam,és még mindig együtt vagyunk,11.-én leszünk 4 éves házasok),akkor megfogadtam,hogy a hagyományokat viszem tovább.
A hagyományok akkor és most:
Akkor:Szenteste napján édesanyám hazaért a munkából dél környékén,mi addigra apusommal beszereztük a fenyőfát,imádtam a földúton húzni vonni a nagy 'zöldet',apus felállította,gyorsan bedobtunk valami hideg kaját,és nekiálltam díszíteni a fát,míg anyu csinálta a bejglit,apu főzte-rántotta a halat(persze közben KArácsonyi zene,stb....)Majd este 18 körül mindenki becsempézte az ajándékot egy óvatlan pillanatban,majd anyu megrázta a csengőt,és meghitt együttlétben énekeltünk párat,majd jött a bontogatás,nagy hurrá.Utána megvacsiztunk,majd irány anyum édeanyjáék,a mamámék,ahol már ott várt anyu 2 testvére és azok családja,a felnőttek egymásnak nem ajándékoztak semmit(csak a legszűkebb családokban)mindent a gyerekek kaptak.Majd elmentünk az éjféli misére térdig érő hóban,szánkón,és hazamentünk.Tényleg mint egy Amcsi filmben.Amikor még egész pici voltam,akkor a délutáni alvás alatt anyu feldíszítette a fát,és amikor felébredtem már 'megjött a Jézuska'.
Napjainkban:Valószínű,hogy ezért is lettem ennyire Karácsony,és télőrült,nálam a Karácsony már december elején elkezdődik,amikor is saját készítésű képeslapokat küldözgetek szanaszét szó szerint a világban a 7 unokatesómnak,a 27 másodunokatesómnak,valamint a tágabb családnak,és a barátoknak.Karácsonyra tőlünk a szüleim,zenészekként mindig CD-t kapnak,amin az általam előadott legkedvesebb számaik vannak,valamint egy-két csekélységet(gyertyatartó,díszgyertyák,csili-vilik,apu egy jó bort,pezsit)amiket Karácsonyi vásárokon szerzünk be.Szentestét egyik évben kettesben,másik évben anyuékkal töltjük,idén hazamegyünk.Ha kettesben vagyunk,akkor nincs ajándék,vagy valami előre megbeszélt és közös,idén a Mamma Mia DVD lesz,mert akkor egész nap KArácsonyi dalok szólnak,apa díszíti a fát,míg én főzök-sütök,majd este összebújunk,felnyitunk egy üveg pezsgőt,és beszélgetünk,nevetgélünk,szeretkezünk...
Anyuéknál mivel délutánra érünk haza,így már áll a fa mire hazaérünk,apu felteszi a pontyhalászlét főni(Baja mellől származom,tehát igazi bajait),addig anyu panírozza a halat,apu és a párom elmennek díszíteni a fát,mi anyuval Karácsonyi dalokkal zengünk a rádióval,beszélgetünk,nevetgélünk,iszogatunk,és valahogy mindekinek jó kedve van.Majd ha eljön az este,akkor eléneklünk pár dalocskát, átadjuk és meghallgatjuk a CD-nket,meg átadjuk azt a pár csekélységet,és beszélgetünk,tűnődünk,majd elmegyünk az éjféli misére,hazaérve pedig eszünk kocsonyát,meg iszunk finom forraltbort.Na persze mindezt gyalog,mert kocsival snassz éjfélimisére menni(pedig 5 km-re van a templom)
Másnap tali a család többi tagjával mamáéknál,ahol a kicsik ajándékot kapnak(azért mamiéktól még mi is,mégiscsak unokák vagyunk),eszünk-iszunk-kártyázunk társasozunk,lényeg hogy együtt vagyunk,délután pedig közösen kimegyünk a temetőbe gyertyát gyújtani a rokonainkért.Nálunk ilyen a Karácsony.
Pár ötlet:Saját készítésű képeslap,közös fadíszítés,társasjáték,nem az ajándék kihangsúlyozása,hanem az együttlété,meghitt környezetet teremteni(gyertyák,Karácsonyi zene),valamint éreztetni a másikkal,hogy mennyire szereted,na persze mindezt csak annyira,amennyire a szíved diktálja,ha erőltetett az nem jó,nálunk minden csak úgy jön.
Ja és jobb program,mint a helybéliek Karácsonyi történetét a templomban éjfélkor végignézni,a hibákkal,és mindennel együtt,ennél szebbet nem tudok.Egy koncert nem ér ennyit,és szigorúan csak GYALOG!!!!!megközelíteni a templomot.
Békés és Különlegesen Boldog KArácsonyt,bocsi a hosszú monológért:LIzy
Nálunk nincs ajándékozás csak a gyerekeknek veszünk, hogy azért legyen a fa alatt valami.
Mi mindig a nagymamámhoz megyünk. Öcsém is, én is házasok vagyuk már, kicsi és nagyobb gyerekek is vannak és 10-en szoktunk igy lenni. A nagymami már nagyon öreg, ezért anyukámmal ketten csináljuk meg a karácsonyi menüt. Ami mindig egy kicsit különleges. A beiglit és a sütiket már nagyjából előző napokon megsütjük. Mindig van halászlé és gesztenyés pulyka.
Elmegyünk a templomba vacsora előtt. Mire hazaérünk, már jött a Jézuska. Öcsém ugyanis otthon marad és feldisziti a fát.
A gyerekek örülnek az ajándéknak, karácsonyi dalokat énekelünk és leülünk vacsorázni. A vacsora sokáig tart, beszélgetünk, énekelünk. És mindig szépen kiöltözünk, annak ellenére, hogy otthon vagyunk.
A következő két napon rokonokhoz, unokatesókhoz megyünk. Ott sem ajándékozunk. Templomba megyünk. Apósom felolvas a Bibliából, sokáig és sokat beszélgetünk, nevetgélünk.
mi úgy szoktuk hogy első közösen feldíszítjük a karácsonyfát, anya megcsinálja a kaját és a nagyszüleimet áthívjuk és nagyon jól elszórakozunk beszélgetünk, és ezzel nagyon jól eltelik az időő ünnepélyes hangulatban és nem az ajándékozásról szól hanme arról hogy az én drága nagyszüleim még mindig velünk lehetnek.
Második napon meg kereszt szüleimhez megyünk ahol kb. 15-en összegyűlünk és megkajálunk és ott vagyunk 10-ig(mondjuk én mindig ott alszok náluk és nekem így még hosszabb a karácsony:D) és szerintem csodálatos karácsonyom van minden évbenű:D
ELŐRE IS MINDENKINEK BOLDOG BOLDOG KARÁCSONYT KÍVÁNOK
ÉS AZT HOGY SZERETETTELJES LEGYEN!!
köszönöm!
Boldogkarácsonyt
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!