Szerintetek is van ennek értelme?(székely-székelyföld)
Sokszor gondolkoztam,hogy miért mondják az erdélyi magyarok magukat székelynek és nem magyarnak (v mindkettőnek) mikor ugyan azt a nyelvet használják.
Sztem azért mert megkérdik tőlük h kik ők azt mondják h székelyek mert székelyföldön laknak de akkor ez már olyan mikor egy magyarországi azt mondja h ő budapesti(v csak pesti)vagyis csak a helyt adja meg ahol él de attól magyar.
Kiváncsi lennék a ti véleményetekre is ti hogy lássátok az egészet.
A székelyek székelyek a magyarok pedig magyarok. Különböző kultúra, különböző nyelvhasználat, más történelem. Az erdélyi magyar pedig nem mondja azt, hogy székely. Egy kolozsvári magyar biztos nem székelynek mondja magát.
Ugxanolyan ez mint a moldovaiak. Ők sem románnak, hanem moldávnak mondják magukat.
"egy magyarországi azt mondja h ő budapesti"
Akkor a székelyföldön lakó románok székelyek ?
A pestiek nagy része annyira keverék, hogy már nem tudja, a magyarságon belül melyik népcsoporthoz tartozónak kellene vallania magát. Mert egyik nagyszülője Zalaegerszegről került Pestre, a másik már 200 éve beköltözött sváb család leszármazottja volt, a harmadik tirpák származású, a negyedik meg dél-alföldi.
De aki Székelyföldön él, annak a 4 nagyszülője közül jó eséllyel legalább 3 a székely népcsoporthoz tartozik. Ezért székelynek mondja magát. Mint ahogy jásznak mondja magát sok Jászságban élő, kunnak sok Kunságban élő, sokácnak sok Mohácson élő, palócnak sok Nógrád és Heves megyei. Csupa-csupa migráns, akinek az ősei valamikor csatlakoztak a magyarokhoz. :)
De ettől függetlenül mindegyikük magyar anyanyelvű.
Lett mostanra.
Belőlü(n)k áll a magyarság.
"A székelyek székelyek a magyarok pedig magyarok"
Vagyis neked Mikes Kelemen,Petőfi Sándor,Benedek Elek,Tamási Áron,Wass Albert,Kölcsei Ferenc és még sok más fontos író és költő nem voltak magyarok csak azért mert románia területén születtek? Pedig gondolom sok müvet tanultál és olvastál székelyföldi/erdélyi magyaroktol.
"Különböző kultúra, különböző nyelvhasználat, más történelem."
Vagyis azt mondod 2 válaszoló,hogy az romániai magyarok nem ugyan azt a történelmet ismerik,tanulták amit a magyarországi magyarok?Kérlek mond el mibe olyan más a székely történelem a magyarétól?
A székely népi kultúra legismertebb jellegzetességei a látványos népviselet, a sajátos néptánc, népdal és népzene, mese- és mondavilág, illetve a székelykapuk de ez a magyarországi magyaroknál is van nekik is van népviseletuk,zene, tánc, stb annyi kulonbség lehet,hogy a székelyek több hagyományt őriztek meg.Nálatok is megyénként más hagyományok,népviselet és tájszolás van,szerintem nincs annyira nagy különbség mint a székelyföldieknél.
"Az erdélyi magyar pedig nem mondja azt, hogy székely"
Ha hiszed hanem pedig mondják mint pl én és akiket ismerek mindenki azt mondja de azonkivül magyarnak is vallják magukat,igaz van aki nem tartja magát annak azt is megértem semmi baj de ez egy nagy tévképzet amit állitasz hogy "Az erdélyi magyar pedig nem mondja azt, hogy székely".
Kiskőrös mióta tartozik Romániához? Avagy Petőfi mióta erdélyi?
De különben sem, itt nem erről volt szó. Hanem hogy a székely az székely. Más nyelvhasználat, más kultúra, teljesen más önérzet. És a székelyek története más, ők Csaba vezértől származtatják magukat, mindíg is külön utakat jártak. Ezt pedig el is ismerték. Lásd: hivatalosan is Erdély három népe a történelmi Erdélyben magyar, székely és szász. Nem vették egy kalap alá a magyart és a székelyt.
"Ha hiszed hanem pedig mondják mint pl én és akiket ismerek mindenki azt mondja de azonkivül magyarnak is vallják magukat,igaz van aki nem tartja magát annak azt is megértem semmi baj de ez egy nagy tévképzet amit állitasz hogy "Az erdélyi magyar pedig nem mondja azt, hogy székely"."
Tehát én pl kolozsvári magyarként, úgy, hogy semmi közöm a székelységhez, azt kéne állítsam, hogy székely vagyok?
Te nagyon el vagy tévedve. Mióta egyenlő a 2?
Mióta mondja azt egy nagyváradi magyar, hogy ő székely?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!