Mi volt a leghülyébb kérdés, amit rajzosként, képzőművészként feltettek neked?
Ilyenekre gondolok: "Ezt te rajzoltad?" - amikor sulival kint voltunk az utcán, utcaképet készíteni
vagy
"Engem le tudsz rajzolni?"
Alap kérdés, amit már gyerekkorom óta hallgatok:
,,Hogy tudsz bal kézzel rajzolni?!"
😑😑😑
A másik nem kérdés, de a tényleg nagy családi körben a kritika kimerül annyiban, hogy "tökjó". Oda állnak mögém vagy valamilyen módon hozzájuk kerül a már kész rajz és jön a "tökjó". 😑
-Ez anime?(témától függetlenül, és nem rajzolok animét egyébként se)
-De szépen rajolsz, adsz el képeket? (mindez a munkahelyen ahol a rajolásért fizetnek)
-Vettem neked színes ceruzát, remélem ez jó ajándék? (100 forintos boltból, ilyen óvodás minőség. Matematikusnak vennél egy teszkós dinoszauruszos számológépet? Nem? Mindketten 30hoz közel vagyunk...egy üveg bor kecésbé lett volna megalázó)
-Miért kérsz pénzt a munkáidért? A művészet mindenkié.
-Tervezz nekem logót? Ingyen. Rajzolsz a gyerekemnek mesekönyvet? Legyen 120 oldalas, a főhős nézzen ki úgy mint ő és legyen bőkötésben. Fizenti nem akarok. Hogy ez egy évnyi meló 2-3 embernek? (Csak azért mert művészeti foglalkozásom van, még nem vagyok automatimusan tipográfus, kiadványszerkesztő vagy tervező grafikus...ezek mind külön végzettséget igénylő szakterületek. Ingyen meg nem dolgozom)
-Amikor átküldök egy demót és csodálkoznak hogy nem az a felbontás...hülye meg nem vagyok, a kész munkát a fizetés után kapod meg
-Rajzolhat a bölcsödés gyerekem azzal a copic marker filctolladdal? Csak teleköpi bulátával, nem lesz baja.
-Megrendelő fennhangon lehúzza egy másik munkámat és aztán megkérdezi miért rajzol bárki ilyen sötétebb horror dolgokat? Mert valaki más fizetett érte te sügér.
-Idióták, akik azt hiszik a számítógép helyettem rajzol.
-Rajzolsz nekem 3-4 különböző verziót? Ha valamelyik tetszik, majd fizetek érte. (Nem, ha 4 kép kell, 4 ért fizetsz. Ha módosítani akarod akkor az oké, de tudd mit akarsz és a nénikéddel szórakozz)
-Idióták akik 3 órával a megrendelés után már kész projektet várnak annak ellenére hogy a határidő két kųrva hónap múlva van.
Annyira sok buta kérdést tudnak feltenni azok az emberek akik nem tudnak rajzolni. Folyton jön az "alap" kérdés, hogy "HOGYAN TUDSZ RAJZOLNI?"
Hát tudok, gyakorlok és megfigyelem azt amit lerajzolok, legyen az tárgy vagy élőlény.
Vagy a másik amikor kapok egy nagyon rossz minőségű képet és itt a rossz minőség azt takarja hogy árnyékok vannak a személyen és rossz szögből is van. És ilyenkor mit mond? "LÉGYSZI LERAJZOLNÁL UGY HOGY A MÁSIK IRÁNYBA NÉZEK ES KICSIT KIHÚZOM MAGAM ÉS TÖK MÁSHOGY VAGYOK AMÚÚÚGY...." Na ilyenkor van az, hogy azt mondom, hogy nem, mert nem tudom fejből, hogy hogyan nézel ki amikor kihúzod magad es amikor másik irányba nézel...😂😂😂😂
Én még csak tanulok, és állandóan megkapom, hogy "szerinted ez rendes munka?" Meg "Szerinted ezzel képes leszel pénzt keresni?".
Meg amikor veszek valami jobb minőségű cuccot és akkor megkapom hogy a hülyeségért adok ki pénzt, mikor tuti hogy a tescos ceruza pont olyan jó. Remek.
Ennek viszont ellentétje mikor egy ismerősöm megvesz rengeteg drága eszközt, aztán kiveri a hisztit, hogy nem lett tőle ügyesebb...De gyakorolni nem oké, neki már azzonnal jobbnak kell lennie.
Vagy ha portét rajzolok: "Miért másolsz? Sose rajzolsz magadtól?"
Eleve sose értettem miért nevezik "másolásnak"...
De ha figurákat rajzolok akkor meg megkapom hogy "miért rajzolsz ilyen bugyuta dolgokat?".
Vagy mikor kint hagyom a vázlatfüzetem és valaki fogja és fellapozza (amit persze sose kérdezz meg senki, valamiért azt gondolják hogy egy vázlatfüzet nem rejthet személyes dolgokat, mikor nekem pl ugyanolyan, mint egy napló..) és jönnek a kérdések hogy "ez ki?", "ez miért nincs befejezve?" "Ezt nem színezed ki?" "Miért néz ki így?"
Meg a kedvencem: "ezeket te rajzoltad?"
Mert vajon ki más??
Oooh vagy mikor belémkötnek hogy "ez nem művészet", vagy hogy "rajzolni könnyű".
Engem ezek zavarnak a legjobban. De mindennek ellenére, nagyon szeretem csinálni és örülök ha pozitív visszajelzés ér.:)
Én vagyok, aki tökjól rajzol. Még eszembe jutott:
Azt hiszik, hogy minden eszközt ismerek, mindenről tudom, hogy mire jó és hogy kell használni és tudok nekik tanácsot adni abban, hogy mitt'omén, mivel lenne jobb üvegpohárra festeni. Utoljára 15 éve festettem üvegre. Most vagyok 24, sejthetitek milyen komoly eszköz táram volt :D
Ide tartozik még, hogy azt hiszik, bármit meg tudok rajzolni és ugyanúgy visszatudom adni papíron a látottakat. Pedig sajnos nem, még nem tartok azon a szinten.
Szoktam játszani a skribbl.io-n, ott szokott jönni a kérdés:
Hogy tudsz így/ilyen szépen rajzolni?! Csupa nagy betűkkel. Ahogy előttem írták, folyamatos fejlesztéssel, de nem értik :D
A másik meg, mikor mondom, hogy táblával rajzolok. Jön a válasz: "Ja, hát úgy én is tudnék rajzolni." Könnyebben rajzolnál táblával, igen, de ha soha nem rajzoltál jól, akkor táblával sem fogsz.
Öcsém is beleesett ebbe a hibába, mikor haza hoztam az első Wacom táblámat. Látott vele rajzolni, mondta, hogy szeretne magának rajzolni egy karaktert. Láttam az arcán, hogy van egy konkrét elképzelés a fejében, - engedtem neki. Leült, aztán mikor rájött, hogy a sz.gépen is ugyanúgy rajzol, mint papíron, majdhogynem elsírta magát. :D
De én is beleestem ebbe a hibába, csak én csalódás helyett valamiért mélységes megdöbbenést éreztem, mikor rájöttem, hogy a digitalizáló tollammal ugyanazokat a hibákat ejtem, mint a mezei, fából készült ceruzámmal.
És nagyon, nagyon sokan vannak, akik azt hiszik, hogy digitális rajzokat milyen könnyű létre hozni, pedig nem. Annyi előnyét érzem, hogy a sok radírozás miatt nem lyukad ki a képernyőm :D, könnyebben hozzáférek különböző ecsetekhez és tudok játszani a rétegekkel, de még ezekkel sem olyan könnyű. Meg van a maga technikája és ahány program, annyi kezelőfelület, van ott is tanulni való.
Azt a kérdést is meg szoktam kapni, hogy "Olyan szépen rajzolsz, miért nem ezzel foglalkozol?" Nos, azért, mert nem elég annyi hozzá, hogy szeretek rajzolgatni vagy hogy szépen lerajzolok egy virágot. Kell ehhez fantázia meg egy hatalmas nagy kanál türelem. Na, nekem egyikből sincs annyi, hogy a szakmában tudjak maradni. Plusz ez a hobbim, szerintem hamar kiégnék, ha nekem azt kéne rajzolnom, amit mások mondanak. Nem mindenki való grafikusnak, aki tud rajzolni. Csak sajnos ezt nem igazán értik meg.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!