Mi a különbség a zenetanár és a művésztanár között?
Sok helyen látom ezt a két fogalmat megkülönböztetve, illetve a felvi.hu-n is van osztatlan tanárképzés: zenetanár
és osztatlan tanárképzés: zene és művésztanár.
Köszönöm szépen előre is. :)
Mind a kettő hangszeres tanár, mert direkt hangszerre kerestem rá.
Mindenesetre köszönöm a választ, ment a zöld kéz. :)
Az osztatlan zenetanárral alapfokon és középfok 10.osztályig lehet tanítani.
Én még bologna rendszerben végeztem (BA+MA), akkor az előadóművészet BA (x hangszer) és utána zenetanár MA (x hangszer) volt a képzések neve. Ehhez,aki középfokon és felsőfokon (művészeti szakközép,egyetem) akart elhelyezkedni, meg lehetett csinálni egy plusz 1 éves művész szakot. Nyilván,az osztatlanban már nem ilyen bonyolult,hogy 3 szakot kell elvégezni,ezt sűrítették be zeneművész-tanár vagy valami hasonló címszavakon.
Magyarán a zenetanár zeneiskolában és szakiskola 10.ig taníthat, a művésztanár pedig szakiskola és egyetemen a sima zenetanár szakon. Ha pedig egyetemen művésztanár vagy hasonlót akarsz tanítani, DLA kell.
Egyébként azért feleslegesek ezek a szakok, mert 1 órás diplomakoncerten a csillagos eget is eljátszod, majd pár hónappal később lezuhansz az alapfokú tanításba (középfokon fullra van), ahol egyrészt a fizetésből nem lehet megélni ha albérletet is fizetsz, másrészt pedig a C-dúr skálát pötyögteted a gyerekekkel egy fél órás Liszt h-moll szonáta után, s minden egyes nap sírva alszol el, hogy minek gyakoroltál annyit, ha semmi szükség rá úgymond a munkaerőpiacon...
Nem lebeszélni akarok bárkit is, de a zene, művészet irtó kevés az élethez. :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!