Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Fémhúros vagy nylonhúros...

Fémhúros vagy nylonhúros gitár a jobb, mi a különbség? Hangzásban van különbség?

Figyelt kérdés

2018. szept. 12. 08:25
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:

Van különbsėg a hangzásban. A nylon húros a klasszikus gitár. A klasszikus formákkal rendelkező, de fėm húros az az akusztikus. Ez utóbbira lehet nylont tenni, de az olcso átlagos classzikusra nem lehet fėmet,mert gyengėbb felėpítėsű, nem biztos hogy bírja a fėm húr feszítėst. Az elektromosok meg fėmhúrosak.

Melyik a jobb? Mire kell?

2018. szept. 12. 08:43
 2/15 anonim ***** válasza:

Hangzásban, meg a szokásos játékstílusokban is. A legfontosabb az, hogy nylonhúros gitárra soha ne tegyél fém húrokat, mert tönkremehet tőle a gitár (meggörbül a nyaka). Fordítva lehet, de annak nincs sok értelme.

A nylon húroson klasszikus jellegű műveket szoktak játszani (tehát mikor lényegében egyenként pengetik a húrokat). A nyaka szélesebb, távolabb vannak a húrok. Viszont a nylon húr kevésbé vágja szét az ujjad. Ezt a stílust nagyobb meló megtanulni. Általában három húr fémmel van besodorva ezeken a gitárokon, de belül az is műanyag, ne tévesszen meg.

A fémhúros gitárokon jellemzőbb az a stílus, mikor egy mozdulattal végigpengetik mind a hat húrt (tehát azt látod, hogy a gitáros keze megy föl-le a húrok előtt). Alapszinten ezt a stílust akár két-három hét alatt meg lehet úgy tanulni, ha odateszed magad, hogy a haverokkal már tudsz együtt énekelni és gitáron kísérni.

Persze bármelyik gitáron lehet bármit, a rock koncerten se feltétlen dobják félre a fémhúros vagy akár elektromos gitárt, ha jön egy klasszikus jellegű szólórész.

2018. szept. 12. 08:44
 3/15 anonim ***** válasza:
A fémhúros "csilingelőbb", fémes hangzású kicsit, és lehet rajta slide-ozni. Érdekesebb hangokat lehet vele elérni, pl. ha húzod rajta az ujjad az olyan rockos, és tovább kicseng a lependített hang, jobban rezonál. Mindent meg lehet vele tenni, amit a nylon húroson, de fordítva már nem igaz. a műanyag húros kicsit tompább, inkább fingerstyle-ra való, meg amolyan tábortűzi kíséretnek. Viszont a fémhúrt nehezebb lefogni, van akinek igen fájdalmas munka míg hozzá edződik az ujja, több gyakorlást igényel ahhoz, hogy tisztán játssz, de megéri. Nekem western gitárom van, azon kezdtem tanulni, és le nem cserélném nylonra. Van mellette elektromosom is, ami ugye értelemszerűen szintén fémhúros, de azt azért könnyebb lefogni, mert a húrok közelebb vannak a fogólaphoz.
2018. szept. 12. 08:53
 4/15 anonim ***** válasza:

Amit feljebb írtak, nagyjából igaz.

A fémhúroson inkább pengetővel játszanak, a klasszikuson meg ujjal, körömmel.

Ilyen jellegű a flamenco gitár is.

Azt vedd, amelyik hangja, stílusa tetszik.

Aztán később, ha nem a falon köt ki, akkor úgyis veszel majd gitárokat, elektromost is, meg amelyiket megszereted, nem lehet neki ellenállni.

Én már számon sem tudom tartani, mennyit vettem, a rokonaim, családtagjaim széthordják, elkunyizzák némelyiket.

Most van egy 12 (fém)húros, két koncert, egy elektromos gitárom, meg szintetizátorom, az is jó móka.

2018. szept. 12. 09:57
 5/15 anonim ***** válasza:

Mellesleg a fémhúros is akusztikus.

Talán kezdőnek jobb a klasszikus, de ne vesd el a sulykot, mert lehet, hogy nem bonyolódsz bele, akkor pénzkidobás, később meg vehetsz még bármilyet, ahogy írtam.

2018. szept. 12. 10:04
 6/15 anonim ***** válasza:
Illetve mindkettő akusztikus, a fémhúros is, meg a klasszikus is.
2018. szept. 12. 10:05
 7/15 A kérdező kommentje:

ebből az utazógitárból kétféle van, a nylon- és a fémhúros. De nem hiszem, hogy felépítésében más lenne, legfeljebb színében. Nem?

[link]

2018. szept. 12. 14:52
 8/15 A kérdező kommentje:
Kezdőként akkor a nylonhúrosat vegyem inkább? A helyzet az, hogy egyszer hallottam ennek a hangját és iszonyat szép hangja volt, de már nem tudom melyik lehetett.
2018. szept. 12. 14:53
 9/15 Mojjo ***** válasza:

Abszolút nincs jelentősége annak, hogy fémhúrost, vagy nylonost veszel kezdőként, azt vedd, amelyik jobban tetszik. Egyik sem jobb, vagy rosszabb a másiknál, csak más. És egyiken sem könnyebb vagy nehezebb megtanulni kezdőként.

Csak a rend kedvéért pár kiigazítás/kiegészítés az eddig elhangzottakhoz:

#1:

"A nylon húros a klasszikus gitár."

Nem. A nylon húros akusztikus gitárok egyik fajtája csak a klasszikus, de vannak még bőven nylon húros gitárok a klasszikusokon kívül is. (Lsd flamenco és crossover gitárok.)

"A klasszikus formákkal rendelkező, de fėm húros az az akusztikus."

Nem. Akusztikus gitár az, amelyiket erősítő nélküli, azaz akusztikus megszólalásra terveztek.

#2:

"A nylon húroson klasszikus jellegű műveket szoktak játszani"

Ez többször nem igaz, mint amennyiszer igen. Igen, a klasszikus gitár is nylon húros, amin klasszikust is szoktak játszani, de főleg manapság ez már csak kis hányadát teszi ki a nylonos gitárok használatának.

"A nyaka szélesebb, távolabb vannak a húrok"

Ez ugyan gyakran igaz, de bőven nem mindig. Pl. egy crossover nylonosnak lehet akár keskenyebb nyaka is, mint egy-egy fémhúrosnak.

"A fémhúros gitárokon jellemzőbb az a stílus, mikor egy mozdulattal végigpengetik mind a hat húrt"

Ez sem túlzottan igaz. A nylonhúrosokat ugyanúgy használják akkordsikára (mert ezt írta körül a fórumtárs), mint a fémhúrosokat, illetve a fémhúrosokon legalább annyira jellemző a bontás, illetve a szólisztikus játék, mint a nylonoson. Főleg manapság, amikor a fingerstyle a legnagyobb fénykorát éli, és egyre népszerűbb. (Plusz akkordsikánál sem mindig pengetik mind a hat húrt.)

"Alapszinten ezt a stílust akár két-három hét alatt meg lehet úgy tanulni"

Ha csak nem vagy valami zseni, istenadta tehetség, nem lehet. Hogy biztonsággal válts akkordokat játék közben, az jóval több idő.

#3:

"Mindent meg lehet vele tenni, amit a nylon húroson, de fordítva már nem igaz"

Abszolút téves. A nylonos és a fémhúros is teljesen egyedi, és bár fizikailag mindent meg lehet tenni (igen, a slide-ot is) az egyikkel, amit a másikkal is, vannak dolgok, amik csak az egyiken fognak jól hangozni és vannak dolgok, amik a másikon. A nylonhúros is rejt olyan lehetőségeket, amikben a fémhúros korlátozottabb és fordítva is.

#4:

"A fémhúroson inkább pengetővel játszanak, a klasszikuson meg ujjal, körömmel."

Egyre népszerűbb és népszerűbb az ujjal pengetés fémhúroson is.

2018. szept. 12. 16:44
 10/15 anonim ***** válasza:

"Alapszinten ezt a stílust akár két-három hét alatt meg lehet úgy tanulni"

"Ha csak nem vagy valami zseni, istenadta tehetség, nem lehet. Hogy biztonsággal válts akkordokat játék közben, az jóval több idő."

Nekem tényleg ennyi volt, de ehhez tényleg az kellett, hogy (az iskolába járáson kívül) csak ezt csináltam (leckét meg szünetekben...). Egy átlagos felnőttnek nincs ennyi ideje, de a kérdező nem írt a családi állapotáról. Persze nem tudtam bármilyen akkordot lefogni, de azt a 8-10 félét, ami gyakran kell, igen - legalább valami könnyített-hasonló változatban. Koncertre kevés, de barátokkal énekelni már elég. Persze olyan barátokkal, akik nem hülyéznek-bénáznak le, ha véletlen elszúrsz valamit.

2018. szept. 12. 18:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!