Lehet, hogy helytelenül fogom a ceruzát?
Mindig is gyorsan fáradt a kezem, és nehezebben tudtam szabályos, határozott vonalat húzni. Nemrég láttam egy képet, hogyan is kell fogni a tollat. Utánanéztem ennek a három ujjas fogásnak, és ha minden igaz, ez a helyes, valamint ahogy megfigyeltem, a többiek is így csinálják:
Próbáltam képet keresni a saját tartásomról, de nem találtam. Ezen a képen a lateral tripod-ra hasonlít, de sokkal görcsösebb.
Mi számít helyes fogásnak? Egyáltalán van olyan, hogy helytelen?
Köszönöm!
Én a gyűrűsujjamon tartom a ceruzát,a középső és mutatóval pedig tartom. Képzőművészettel foglalkozom,semmi bajom nem lett eddig,nem ismerek senkit akinek baja lett volna egy ceruza tartástól. Manapság már nem is olyan sokat kell körmölni hogy bajod legyen. Mindenki úgy tartja a ceruzát ahogy neki a leg effektívebb,leggyorsabb. Mikor diktáltak,én írtam a leggyorsabban az osztályomban. Persze nem gyöngybetűkkel,de távolról sincs csúnya írásom.
Ezt a "helyes" ceruzatartást sosem értettem,nekem egyáltalán nem kényelmes,és sokkal nehezebb úgy pontos vonalat húznom. Ahogy én csinálom,a gyűrűsujjamon tartva,nekem úgy volt a legegyszerűbb kontrollálnom az ujjaimat,mikor rajzolok,vagy tintával apró vonalakat húzok pl illusztrációknál.
Kedves 7-es ill. 10-es válaszoló
A helyes ceruzatartás kérdése igazából relatív, ha nagyon pontosak szeretnénk lenni. Évekig, évtizedekig kéne foglalkozniuk ezzel a tudósoknak, hogy meg tudják állapítani, hogy milyen is a "helyes" ceruzatartás. De ha még meg is találnák, szerintem akkor is függne az egyéntől, a csontozatától, izomzatától, mert nem mindenki ugyanolyan, és nem mindenkinek ugyanaz a jó.
És köszönöm "kérdésed", még anno mikor felvételiztem, elég sokszituációs helyzet és hosszas szóbeli elbeszélgetés volt, hogy felmérjék, alkalmas lennék-e arra, hogy gyerekeket bízzanak rám majd a jövőben. És hidd el, olyat nem vettek fel, aki ne lenne alkalmas.
Azt meg nem hiszem, hogy egy ilyen piti dologról hülyeséget tanítanának, és nem az igazat. Ez nem olyan nagy titkolnivaló, hogy mondjuk ne lehessen azt megtanítani a diákoknak, hogy márpedig mindenkinek kutya kötelessége így fogni a ceruzát. Gondolom ha így lenne, akkor ezt tanulnánk.
És amúgy is, nem szabad ilyen dologba beleavatkozni gyerekeknél, mert az egy dolog, hogy megneveljük őket, de egy ilyen változtatással akár károsíthatjuk a személyiségüket is.
12.
A helyes ceruzatartás ugyanúgy nem relatív, mint sok minden más az oktatásban, csak a nagy liberalizálódás miatt mondják azt. Az elit iskoláknak pont megfelel a több ezer év gyakorlati tapasztalatából kialakult helyes tartás, azaz a hagyomány. Csak a liberális szabadosságnak nem jó semmi, ami kipróbált, csak aszerint minden relatív.
Az meg, hogy a tanító és tanárképző mit mond meg mit csinál, az sem biztos, hogy megalapozott, több szempontból sem.
De érdemes lenne olyan országok hosszú évtizedekre nyúló tapasztalatát is megnézni, ahol a szabadosság már a 60-as évek óta rontotta az oktatást.
Ezen kívül, névtelenül akárki írhat akármit, ha igaz, ha nem.
Kapható egy a helyes tartásra nevelő kis eszköz; aminek a nagy hurkát a csuklóra kell húzni, a kicsit a ceruzára húzni. A nagy hurkon van egy fonalféle végén egy kis állatfigura, azt kell a gyűrűs és a kisujjal a tenyérbe fogni. Marad a 3 ujj, amivel a ceruzát kell fogni, és a helyes szögben, mert a kis hurok abban tartja. Igazából a két hurok egy nagyobból van csinálva.
Igaz, hogy ez az írni tanuló óvodás-kisiskolás gyerekeknek van, de biztos tudnák használni vékonyabb csuklójú felnőttek is. Ha meg nem, akkor ennek alapján lehet csinálni nagyobb méretet is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!