Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Lehet, hogy helytelenül fogom...

Lehet, hogy helytelenül fogom a ceruzát?

Figyelt kérdés

Mindig is gyorsan fáradt a kezem, és nehezebben tudtam szabályos, határozott vonalat húzni. Nemrég láttam egy képet, hogyan is kell fogni a tollat. Utánanéztem ennek a három ujjas fogásnak, és ha minden igaz, ez a helyes, valamint ahogy megfigyeltem, a többiek is így csinálják:

[link]

Próbáltam képet keresni a saját tartásomról, de nem találtam. Ezen a képen a lateral tripod-ra hasonlít, de sokkal görcsösebb.

[link]

Mi számít helyes fogásnak? Egyáltalán van olyan, hogy helytelen?

Köszönöm!

2018. júl. 6. 17:21
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
44%

Nem "lehet", hanem egyértelműen. Nem tudom, eddig hogy nem jutott eszedbe...

Erről, és a hasonló kéztarzásolról általában már alsó tagozatban megpróbálják lenevelni a gyerekeket. Sőt, régóta lehet kapni fogást javító/segítő "ortopéd", vagy rendes nevén ergonomikus ceruzákat, tollakat.

2018. júl. 7. 09:09
 2/15 A kérdező kommentje:

Oh, hát értem. Ez nem jó.

De egész életemben úgy fogtam és a másik fogással kb. annyira vagyok ügyes, mint ha bal kézzel próbálnék írni/rajzolni. Már késő átszokni?

2018. júl. 7. 11:54
 3/15 anonim ***** válasza:
100%

Hát nem tudom, nem vagyok pedagógus, akit erre képesítettek (fogalmam sincs, hogy hívják azt, aki ezzel foglalkozik)...:D

Ha hosszú távon nem fárad el/görcsöl be ettől a tartástól a kezed, akkor szerintem fölösleges átszoknod.

2018. júl. 7. 15:35
 4/15 A kérdező kommentje:

Nem görcsöl, csak rettenetesen csúnyán írok, és hamarabb elfáradok benne. Na, mindegy. Valaki kéz nélkül le tudja élni az életét, szégyen a fejemre, hogy ilyenen fennakadok.

Köszönöm a válaszodat, ment a zöld kéz!

2018. júl. 7. 16:52
 5/15 anonim ***** válasza:
53%

Szerintem nem késő átszokni és érdemes is. Csak türelmesnek kell lenni, mert a rossz szokásokról tízszer annyi leszokni, mint rászokott az ember.

Minden nap gyakorolnék, először csak keveset, és nagyon figyelve a helyes tartásra és a lazaságra.

Nem tudom hány éves vagy, minél idősebb, annál tovább fog tartani, de menni fog. 12-13 évesen egy fiú osztálytársamnak néhány hónap volt, és utána már azt nem értette, hogy hogyan fogta előtte, annyira megszokta már az új tartást.

A lényeg, hogy minden nap gyakorolni kell, esetleg többször is, türelmesen.

2018. júl. 22. 04:49
 6/15 anonim válasza:
46%

Elszomorít, hogy ilyeneken akadnak fenn az emberek... Nem tök mindegy, hogy hogyan fogja valaki a tollat/ceruzát, amíg az neki jó? Szerintem egyáltalán nem kéne átszoktatni. Én is ugyanígy fogom a ceruzát/tollat, soha életemben nem szóltak érte, maximum megjegyezték, hogy furcsa. De ilyet, hogy leszoktassanak róla, vagy én szokjak át magamtól...

16/L

2018. aug. 3. 22:51
 7/15 anonim ***** válasza:
53%

6.

Egyáltalán nem tök mindegy. Máshogyan terheltek az izületek, ha sokat ír valaki, még deformálódhatnak is. Láttam már olyat. De mert görcsös a fogás, inkább nem is írnak az ilyen fogásra szokottak, vagy keveset.

Gyakrabban fordul elő olyan országokban, ahol teljesen félreértelmezik a liberális tanítást, és nem igazgatják az írni tanuló gyerekek ujjait. Vannak más helytelen fogások is az ilyen helyeken. Persze nem a drága magániskolákban.

De a liberális tanítási -azaz hanyagolós- rendszer már a 60-as évektől kezdődött nyugaton, örülnek is a kézsebészek -is- manapság.

A tanítókat kéne felelősségre vonni, hogy nem tették meg a kötelességüket. Hiába is szépíted, nem tanítottak meg helyesen írni. Majd meglátod, ha eleget írsz, és öregebb leszel.

2018. aug. 4. 01:33
 8/15 A kérdező kommentje:
Szerencsére kézírásra már sokkal ritkábban vetemedik az ember, ám igen, ott sajnos érzem a hatását. Viszont festek, és azért aggasztott, hogy szenvedhetem-e hátrányát a rosszul fejlődött izmaimnak. Akárhogy is, most sajnos marad ez.
2018. aug. 4. 08:07
 9/15 anonim válasza:

Kedves 7-es válaszoló.

Szerintem eleget írok, napi 5-6 szakmai órám is szokott lenni az iskolában, ami tömény elmélet, és van, hogy végigírjuk a 45 percet, ráadásul villámtempóban, mert a tanár nem igazán vár. Nem érzem megterhelőnek, hogy így írjak, a kezemnek sincs semmi baja, fájni se szokott, görcsölni se görcsöl, ellenben ha máshogy fogom a ceruzát, meg tudnék halni.

Mellesleg pedagógia szakon tanulok, volt már szó az ilyenről, tanultam róla, és szó sem volt arról, hogy át kéne szoktatni a gyerekeket. Ez olyan badarság, mint az, hogy régen a balkezes gyerekeket is átszoktatták jobbra...

(6-os válaszoló)

2018. aug. 13. 21:43
 10/15 anonim ***** válasza:

Majd meglátod, ha öregebb leszel.

Hogy mit tanítanak, arról is lehetne beszélni. A balkezességgel meg ugyan milyen szempontból lehetne egy rossz fogást összehasonlítani? A helytelen tartás alapja tán az különböző agyi működéseken alapul?

Nagy probléma, ha ilyen gondolkodással gyerekeket bíznának valakire, komolyan.

A kérdező megtévesztése is felelőtlen dolog. Mert ugye, nem fogod majd vállalni a következményeket 30-40-50 év múlva, sem az esetleges fájdalmakért, sem az esetleges deformitásokért.

2018. aug. 13. 22:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!