Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » A Szomszédokban miért isznak...

A Szomszédokban miért isznak folyton?

Figyelt kérdés
Tudom, nem éppen a legjobb kategóriában van a kérdés, és nem is viccnek szántam. A Szomszédok című régi sorozatban miért ennyire jellemző az a kép, hogy isznak? Gyakorlatilag mindig minden körülmény között, ma már teljesen elképzelhetetlen szituációkban is. Pl, a postást borral kínálják, amikor az meghozza a nyugdíjat, vagy a tanárnőnek kitölti a kislány a pálinkát családlátogatásnál. Ma már ezek a jelenetek teljesen bizarrnak hatnak, akkoriban mégis természetes volt. A szocializmusban alkoholista volt az ország?

2018. máj. 22. 12:58
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Nem isznak folyton, illetve nem úgy, ahogy te értelmezed. A káros szenvedélyekhez való viszonyulás a felvilágosító kampányoknak köszönhetően megváltozott az utóbbi 1-2 évtizedben, és te a mai mércével tekintesz a sorozatbeli jelenségre, holott saját élményeim alapján még a 90-es években is az volt a normális, hogy gyereknek kiadják a cigit, sőt még reklámozni is lehetett a dohánytermékeket. Az alkoholfogyasztás nem volt jelentősebb mint most, csak jobban szem előtt volt. Például a közterületi alkoholfogyasztás ma már tilos, a 90-es években nem volt az.

Amúgy a Szomszédok nagyrészt nem a szocializmus ideje alatt játszódik, hanem már a rendszerváltás után, a kőkemény kapitalizmusban. A sorozat 12-13 évéből mindössze az első 2 és fél év készült a szocializmus ideje alatt.

2018. máj. 22. 13:18
 2/6 anonim ***** válasza:
85%
És mindig konyakot. :D
2018. máj. 22. 13:24
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Annak idején én is néztem, de föl se tűnt. Pedig nem voltunk mi sem alkesz család. :DDDDDDDDD
2018. máj. 22. 13:34
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Ha valaki leül és egybe megnézi az egészet 2 hét alatt (ahogy én), annak teljesen úgy fog tűnni, hogy mindig isznak.

Ha viszont jobban odafigyelsz, akkor Feriéknél sosincs 2 sörnél több otthon és keccsölés után iszik meg belőle egyet (amit hagy az igazi alkesz Janka), Lenke néniéknél mindig csak dugiban van egy pezsgő különleges alkalomra, csak akkor van nagyobb ivászat, amikor születésnapot ünnepelnek vagy a Julcsiék hülye haverja szerez valami töményet amitől rosszul is lesznek. Az egész egy felvilágosító műsor, hogy az alkoholt mértékkel kell élvezni, a Janka meg az ellenpélda (és az időnként felbukkanó kötekedő kocsmatöltelékek, akiket elvernek és mennek a böribe), egy szereplő akit mindenki utál és aki lejáratja magát az italozással, szánnivaló (és zseniálisan eljátszott) karakter.

Feri pedig a becsületes munkás két állással, aki mértékkel iszik és a családjáért él.

2018. máj. 22. 16:29
 5/6 anonim ***** válasza:
82%
Szerintem többen ittak mert kevesebb alternatíva volt másra. És ja, mindenütt kocsmak voltak, de az inkább közelített a talponállókhoz mint a bárokhoz vagy pubokhoz és ez a fogyasztott italok minőségével is arányos volt. Lehet, hogy már nem volt szocializmus, de a sorozat eléggé megragadt benne. Szerintem ha nincs is kevesebb alkoholista most mint régen, az ivászati szokások változtak. Gyerekkoromban megszokott volt, hogy a gyárból melósruhában be a kocsmába aztán haza, és volt aki otthon folytatta. Nekem meg az a természetes, hogy nem piálok napközben vagy minden hétköznap, és a hűtőben sem áll a dobozos sör, ha vendég jön sem érzek rá kényszert hogy töménnyel kínálgassam. Biztos azért nem jönnek. :D
2018. máj. 22. 17:44
 6/6 ede1219 ***** válasza:
75%

"Például a közterületi alkoholfogyasztás ma már tilos, a 90-es években nem volt az"

Soha nem volt engedélyezett, Szilveszter kivételével!

2018. máj. 22. 18:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!