Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Mesélne valaki az olajfestési...

Mesélne valaki az olajfestési rutinjáról?

Figyelt kérdés

Az akvarell és az akril után most először próbálkoztam az olajjal, természetesen elég nehéznek érzem az átállást. Igazából az egész folyamat érdekelne, hogy hogyan csináljátok, de főleg az, hogy hogyan lehet takarékosan bánni a festékkel és a festőszerrel.

A festékekből kinyomtam kis adagokat a palettára és a festőszerből pedig szintén egy minimális mennyiséget egy külön kis tartóba. A színváltások között az ecsetem letöröltem zsebkendővel, amennyire tudtam, de a festőszerbe mártogatva - természetesen - összekoszolta azt. Lehet ezt jobban csinálni? Pazarlásnak érzem...

És hogyan tisztítjátok az ecseteket? Mennyi az élettartamuk?

Köszönöm a segítő válaszokat, de úgyis biztos lesz még kérdésem.

2018. márc. 23. 00:19
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Ha ennyire sprórolsz, nem fogsz tudni normálisan alkotni. Nem azt mondom hogy feleslegesen hatszor annyi festéket nyomj ki mint amennyi valószínűleg kelleni fog, de az hogy ne mosd ki a festőszerben az ecsetet mert bekoszolódik kicsit túlzás:D Nem tudom most kiöntöd-e amint kicsit koszos lesz, mert akkor értem hogy pazarlásnak érzed, de nem kell kiönteni. Én befőttes üvegben szoktam tárolni, nem is kell sok, akár egy centi elég az alján és én több alkalommal használom ugyanazt. rátekerem a fedőt és felrakom a polcra. Általában nem baj hogy koszos, a festék elbírja, nem nagyon változtat a színén. Én szeretem az olajat rendes vastagságban kenni, annyira hogy ne látszódjon a vászon barázdáltsága, pont ez a jó benne. Ugyanarra a felületre kevesebb fogy belőle mint az akrilból.

Na de akkor a folyamat. 12 darabos ceruzakészlet fém dobozát használom palettának, így ha mondjuk két nap egymás után festenék nem szárad meg a festék. De néha többet is kibír. A festőszer amit használok érzésre kb fele fele terpentin és lenolaj, de kicsit több terpentin. Keveset használok belőle, elrakom ahogy már mondtam. Van egy rongyom, festés közben abba törlöm az ecsetet, általában miután kicsit belemártottam a festőszerbe. Festőkést is szoktam használni főleg a festések keveréséhez, így nem megy bele mélyen az ecsetekbe, azaz nem pazarlódik annyi és az ecsetet is könnyebb kimosni meg kevésbé is megy tönkre. Amikor végeztem az ecseteket megtörölgetem a ronggyal, aztán ultra dermmel mosom le, nem festőszerrel meg terpentinnel, mert az korántsem olyan hatékony. Figyelek hogy a sörték aljából és közül is kidörzsöljem a festéket. Így én még nem dobtam ki ecsetet, persze az elkerülhetetlen hogy a sörték egyre jobban szétálljanak és a végük elkezdjen kicsit kopni, de bírják. És ha véletlenül beszárad egy ecseted az se a világ vége én régi elveszett kb 7 éve rászáradt festékes ecseteimet mentettem meg egy egy hetes ultra dermben ázással:D

2018. márc. 23. 07:49
 2/9 zgyzgy ***** válasza:
100%

Az olajfestés igen sokoldalú technika.

Előnye a lassú száradás, a mély tónusok, a finom átmenetek, fények.

Lehet soványan és kövéren is festeni, ez egyéni stílus ill. pénztárca kérdése...

Ha fára festek, először akrillal festem meg a képet, elnagyoltan, s erre jön a finom kidolgozás olajjal. Ugyanis a falemez rögtön beszívná az olajfestéket, kínlódás lenne.

Vászon esetében viszont rögtön lehet olajjal kezdeni (príma festés).

Nem használok adalékanyagokat, mert számomra alapból megfelel a festékek állaga.

Ha mégis lazúrosabban festenék, akkor hígítóba mártom az ecsetet.

Színváltáshoz, ecsetmosáshoz lakkbenzint vagy szintetikus hígítót használok, mert ez tökéletesen helyettesíti a méregdrága művész-terpentint.

Kell egy rongy is, ami nem műszálas (rossz pamut póló).

A palettám egy fehér csempe.

Műanyag szőrű ecsetet veszek, mert az tovább bírja.

A munka befejeztével tiszta hígítóban kimosom az ecsetet, ronggyal megtörlöm.

Ha hosszabb ideig nem használom, akkor még mosogatószeres meleg vízzel is átmosom, majd suhintással kirázom belőle a vizet. Így elég hosszú életű lesz az ecset.

Természetesen mindenkinek más szokásai, tapasztalatai vannak.

2018. márc. 23. 16:33
 3/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a kommenteket, nagyon hasznosak voltak. :)
2018. márc. 23. 20:39
 4/9 anonim ***** válasza:

Nekem az vált be, hogy két kis pohárban festőszert (vagy ha nincs, terpentin+lenolaj kombinációt)és hígítót használok.

A hígítóval többnyire ecsetet mosok, a festőszer pedig a festék hígításához segít.

Hogy ne igya be a felület annyira a festéket és szebben terüljenek a színek, általában festés előtt vékonyan szétterítek egy kis festőszert. Ez a sűrűbb festékeknél is hasznos (ha például magadnak gyártasz festéket, és kicsit sűrűbb a kívántnál).

2018. jún. 28. 16:52
 5/9 anonim ***** válasza:

Mit értetek festőszer alatt?

Én terpentint vettem, azzal fogom kimosni az ecseteket a legvégén. Több ecsetet fogok használni (minden színre egyet és kevés színt).

A lenolaj miért kell?

Előre gyártott váaznakra fogok festeni.

2022. máj. 11. 17:16
 6/9 anonim ***** válasza:

#5 a művész festőszer tulajdonképpen terpentin és lenolaj keverékében oldott, nem sárguló műgyanta. Olajfestékhez keverve javítja a festék kenhetőségét és tapadását a festőalaphoz, növeli a festék természetes fényét és lazúrosságát, és kicsit gyorsítja a száradását.

Terpentinnel nem elegendő ecsetet mosni, hígítóval, majd szappanos vízzel érdemes a szálak közül eltávolítani a festéket, úgy nem szárad benne gyantásra a terpentin.

Festés közbeni ecsetmosásra is inkább hígítót javaslok, amit érdemes leitatni az ecsetről.

2022. máj. 12. 08:52
 7/9 anonim ***** válasza:

Köszönöm szépen. Nekem csak terpentin és lenolaj van itthon (meg újonnan vettem olajfestéket tubusban). Évekkel ezelőtt festettem egy db képet, szerintem gyantát egyáltalán nem használtam. Mennyire kell ezt a gyantát használni? Tartósabbá teszi a képet? hol lehet beszerezni?

A hígító az pontosan milyen anyag?

2022. máj. 12. 08:57
 8/9 anonim ***** válasza:

#7, az is elég, ha csak a lenolajat a terpentinnel vegyíted, a gyanta csak a sárgulást akadályozza meg.

(Ezért egyszerűbb művészellátóban festőszert venni, ott helyes arányban benne van minden.)

A higító sima nitrohigító, barkácsboltban is tudsz egy ezresért venni egy litert - mi a festő tanszéken is sima barkácsboltit használtunk.

Fontos, hogy lehetőleg természetes szálú ecsetet használj, mert a műanyagot szét fogja szedni.

2022. máj. 12. 09:07
 9/9 anonim ***** válasza:
Nagyon szépen köszönöm!
2022. máj. 12. 09:19

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!