Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Mire jók a versek? A művészeti...

Mire jók a versek? A művészeti élvezet kívül?

Figyelt kérdés
Arra gondolok, hogy vannak lelki állapotok általában, amikről a versek szólnak. Vagy a költő volt olyan állapotban, vagy elképzelte és szólt 'valakihez'. És az olvasónak is lehetnek lelki állapotai, vagy ismerheti, amiről szól. A vers önmagában lehet szép és élvezhetjük önmagáért, de ez csak amolyan értelmiségi, meg szívetmelengető dolog, de igazi értelme szerintem akkor van, ha megszólít valakit, eltalál valakit a megfelelő lelkiállapotban. Viszont sokszor amikor olyan leliállapotban van valaki, akkor nem olvas verseket, legjobb esetben utólag olvassa. Tök jó lenne, ha a versek megtalálnák a megfelelő lelkiállapotú olvasókat, és erre lenne egy mechanizmus, mert egyébként csak tingli-tanglinak jók a versek, nem?

2017. szept. 16. 07:51
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Az a mechanizmus a megfelelő alkalom eltalálása, amikor a verset valaki elszavalja a közönségnek.

Például ott volt az a férfi, aki a Nemzeti Múzeum előtt elszavalta a Nemzeti dalt a felgyűlt tömegnek. Az időpont megfelelő volt: dühös nép, akik kiállnak magukért, és a vers is erről szól.

Vagy egy személyesebb példa. A párommal való a találkozgatásaink után elkezdtem érezni, hogy tényleg szeretem és ezt el akartam mondani neki. Megírtam egy verset több nap alatt az érzéseimtől, és a megfelelő pillanatban így vallottam neki szerelmet. Itt is jó volt az időzítés: naplemente, párom szereti a verseket, és mint kiderült, ő is engem, a vers pedig erről szólt. :)

Szerintem az időzítés a megfelelő. Persze rá lehet hangolódni a versekre akkor is, ha csak úgy olvasod őket, mert beleláthatsz dolgokat, és épp ez a cèlja az irodalomnak.

2017. szept. 16. 08:04
 2/9 szenes43 ***** válasza:
A komolyzene ami meg van komponálva az is ott és akkor művészeti élvezet a zenekar előadásába és a hangversenyterem akusztikájával. A zenebarátokat megtalálja hiszen tömve van a terem. A jó vers is a hallgatóban megteremt egy lelki állapotot ha hallja agy olvassa. A zenéhez vált fül kell a versekhez meg egy lelki folyosó amin be tud hatolni. Ezek vagy megvannak vagy nincsenek az egyénben ezét ő csak külső szemlélő.
2017. szept. 16. 09:30
 3/9 A kérdező kommentje:
Kedves 1-es, ez OK, de mindkét példád egyszeri és személyes. Akkor nem lenne értelme utánna mindenkinek megtanítani Nemzeti Dalt és mindig elszavalni. És a te versed is csak egyszerhasználatos volt.
2017. szept. 16. 11:38
 4/9 A kérdező kommentje:
Egy hangverseny szerintem más, meg a zene is. A zene nem olyan konkrét, mindenki élvezheti, mindenkiben más-más érzelmek tud kiváltani, inspirál, de akár csak háttérzenének is jó, mert nem szereti az ember mindig a csendet, stb. Szóval úgy érzem a zene hasznos tud lenni tág körülmények között. De a vers igazából egy színházteremnyi embernek nem olyan körülmények közé kerül, mint amilyenről az 1-es beszél, a vers bizonyos típusú embereknek bizonyos körülményekre szól, vagy bizonyos lelki állapotnak. Lehet másképp is élvezni, de az inkább nosztalgia, vagy sznobság, vagy valami más, de nem annyira hasznos, vagy célszerű, az eredeti célja szerint.
2017. szept. 16. 11:57
 5/9 anonim ***** válasza:
0%
Semmire nem jó, csak a hangzása kellemes a fülnek, meg így az amúgy semmire sem jó emberek pénzt kereshetnek, és elfoglalhatják magukat. Ott van a legtöbb költő(Nem az összes, csak a legtöbb) Nézd meg az életrajzukat! Egész életükben nem csináltak semmit, csak írtak, írtak, forradalmaskodtak, de semmi hasznosat nem csináltak egész életükben. Értem, hogy Petőfi például harcolt a hazáért, de VESZÍTETT. Értem, hogy az '56-os forradalom nagy előrelépés volt, DE CSAK RÖPKE TÍZ NAPIG! Összegezve: A legtöbb költő ebben élte ki az elnyomottságát, depresszióját, és erre hivatkozva nyugodtan élt, holott semmit nem tett az emberiség, vagy akár az ország, város, falu előrébbjutásáért.
2017. szept. 16. 20:26
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

A versek hasznosak. Petőfi elbújdosott vagy meghalt, a forradalom meg nem veszített. Töri órán mi legalábbis úgy vettük, hogy bár elbukták a '48-as forradalmat, mégis az osztrák vezetés rájött, hogy nem jó ennyire lenézni minket, és enyhítették a ránk kivetett törvényeket, évekkel kèsőbb pedig eljutottunk a kiegyezésig. Az '56-os forradalom pedig szinte ugyanolyan "nyertes" volt, mint a '48-as, csak ekkor az egész világ észrevette, hogy azért nem olyan jó ez a hidegháború és másoknak is rossz a szovjet megszállás.

A versekhez vagy más irodalmi művekhez kell egy bizonyos lelki intelligencia szint elérése, és utána már nem csak simán jól hangzó dolgok lesznek. Most ezt nem lenézően mondtam, félre ne érts, ezelőtt 5 éve én sem értettem, miért jó az irodalom. Majd jött az a pont, amikor így éreztem, hogy ennek az egész irodalomkodásnak van értelme. Nem csak olvastam már a verseket, hanem éreztem is, és értettem is. Nem csak szépen hangzó sorok, hanem érzelmeket vagy gondolatokat elbújtató költemények, melyek egy átlagos olvasónak semmit se jelentenek. Beléjük lehet látni dolgokat, és ki lehet következtetni, hogy mire is írta azokat a sorokat a költő. Persze sok helyen rosszul tanítják az irodalmat, amiatt lesz felesleges az egész. Túl sok hangsúlyt tesznek arra, hogy az agyas irodalomelemzők mikre jöttek rá, ahelyett hogy minket, diákokat kérdeznének, mi mit is látunk belé.

Például Pistike, akinek a szülei veszekednek, a Nemzeti dalban azt láthatja, hogy ki kellene állnia a szülei ellen, meg kellene mondania, hogy neki így nem jó az élete. Ne veszekedjenek, különben elmegy. Eddig ezt miért nem mondta? Mert félt, nem tudta, hogy mások is érezhetnek így, és miután rájött, hogy mégis, erőt tudott meríteni.

Ebből a példából kiindulva, kedves kérdező, ez a mechanizmus a versek besorolása lehet. Rossz a kedved? Olvass ódákat és balladákat. Egyedül érzed magad? Forradalmi versek. Annyira szerelmes vagy, hogy elszádülsz? Szerelmes versek. Ez persze nem lenne ilyen egyszerű, mivel a stílus is számít, meg ódát írhatok valami humoros dologról is, de a lényeg egy ilyen fajta osztályozás, mint a gyk-n is van és a címkék megadása. Ha valakinek vannak bizonyos érzései és gondolatai, bepötyögi őket, és kidobja az oldal neki a verseket.

Amúgy még annyit mondanék, hogy a versek szerintem nem tigli tanglik és nem is egyszer használatosak, ahogy a Nemzeti dal vagy a versem sem. A költők közül pedig nem mindenki volt Ady életet űző, és nem úsztak a pénzben. Radnóti csak erőltetetten nevetne most.

2017. szept. 17. 07:44
 7/9 szenes43 ***** válasza:
Azt figyeltem meg hogy a neves költőink életrajzát olvasgatva általában a "lelki harangok félreverése volt" jellemző. Másként nem tudom kifejezni de József Atilla,Pilinszky János és sorolhatnám napestig nem a hétköznapi emberek napjait élte tehát mentálisan "kilógott a sorból" egy gyári munkás,műszaki rajzoló vagy egy üzemmérnökhöz mérten. Ennek köszönhetjük az olyan vereseiket amelynek sorai mindig aktuálisak lesznek annak aki képes befogadni. Az iskolában megtanítják a kottát olvasni de a zenére befogadás képességét nem lehet tanítani. A veresek ismerete lehet tananyag de a szeretetét nem lehet beplántálni senkibe. A "közembert" egy két generáció múlva senki nem emlegeti de aki mint a kagyló a tenger mélyén kiszenved egy igazgyöngy szemet a költők általi alkotások ékei lesznek a szellemileg erre fogékony embernek és az idő nem lényeges tényező.Ajánlom olvasgatni a Holmi,Nappali ház, 48-as kijárat,Tisza táj stb. című irodalmi folyóiratokat és néha egy egy példány Élet ÉS Irodalom című hetilapot.
2017. szept. 17. 08:26
 8/9 Kapitány_úr ***** válasza:

A vers a nyelv zenéje. A nyelv tulajdonságait kihasználván énekel el vele tartalmakat, melyek lehetnek absztrakt, illetve kevéssé absztrakt kifejezésmódok által közölt tartalmak.

Azért ez eszköz, mert sok olyan dolog van, olyan metatartalom, vagy absztrakció, amelyeknél a nyelv általános fogalmai érvénytelenekké válnak, viszont a fogalmakon túl, a nyelv zeneiségét, retorikai jellemzőit, fogalmazásrendszerét felhasználva kifejezésre juttathatod az egyébként racionálisan már kifejezhetetlent.

Tehát értelme a racionálison túli kifejezése a nyelv eszközei által.

2017. szept. 19. 15:13
 9/9 anonim ***** válasza:

Nagyon jó,nagyon fontos kérdés.

A vers valamit meg tud örökíteni.A tárgya vagy bármi, ami szerepel benne "meg van verselve".Ugyanígy megörökít persze az összes többi művészeti ág is.

2017. okt. 5. 15:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!