Miért tanítják Francois Villon költészetét? Mit akarnak vele felmutatni?
Azt, hogy mi a bűn, nehéz megitélni/nehéz meghatározni.
.
Bűn az is, ha valaki féltudással állít valamit, hivatkozik rosszul tudott ismeretére.
Példa:
"Első parancsolat: Ne ölj."
Hallottál a Tízparancsolatról, de nem vettél magadnak fáradságot, hogy megismerd. a "Ne ölj!" nem az első parancsolat!
Gúglizd ki:
"Si tacuisses, philosophus mansisses!"
.
Szerinted bűn, ha egy ügyvéd lenyúlja az árvízkárosultaknak gyűjtött pénzt?
Ha igen, Kossuth "apánk" bűnös volt.
.
Neked nem tetszik Villon költészete, életmódja miatt.
Azért a magyar, ámde vérbajos költő művészetét nem veted meg, úgye?
"Nem az életmódja miatt, hanem azért mert ezt mutatja fel követendő példaként. "
Ugye csak troll vagy - mert az szomorú ha valaki tényleg ilyen ostoba!
Tehát pld, Stephen King a Ragyogásbam azt mutatja fel példaként, hogy próbáld meg a családodat egy hóval elzárt hegyi szállodában megölni, miközben vedelsz mint az állat?
Röhejes vagy.
Wass Albert is ok nélkül nyávog és még giccses is, mégis oda van érte többmillió ember.
De továbbra sem értem, miért gondolod, hogy követendő példaként mutatja fel magát - az olvasónak joga van eldönteni, hogy az adott művész számára pozitív vagy negatív személyiségjegyekkel rendelkezik - sőt, éppen azért van szükség anti-példaképekre is, hogy a fiatalság ezen irányú ítélőképessége pallérozódjék. Mégis mit érne a Biblia meg a többi Szent-könyv ellentmondásos személyiségek nélkül, mint az ördög, Ábel, Mózes, Salamon, Júdás, Pilátus? Vannak olyan művek is, amiben csak feddhetetlen karakterek szerepelnek, mint pl. a Teletubbies, de az ilyen jellegű dolgokon nevelés óvodás kor vége-felé befejeződik.
Nem mellesleg, Tóth Árpád, József Attila, Berzsenyi Dániel is végig szomorú, nyávogó, sőt inkább nyervogó verseket írtak. Nyilván ezt is azért mutatják fel, hogy a diákok többsége rossz szájízzel menjen haza.
A banki rendszereket ezzel szemben nem tanítják, hogyan vernek át, a lányokat horgolni, háztartási munkára.
"Hosszú késsel mind megölni, vizsgálni a vér, hogy csordul, nézni, hogy kislány fordul. Vagy csak így megülni veszteg, felgyújtani Budapestet." (József Attila: Ülni, állni, ölni, halni) Miről is szól ez? A gyilkolásról? Miért kell tanítani valakinek az őrültségét?
"Mert jogában áll minden féregnek, dögnek védekezni, ha életére törnek." (Francois Villon: Ballada a parlamenthez)
Nem áll jogában, mert törvénybe ütközőt követett el. A bibliai időkben is büntették azt, ha valaki kioltja egy másik embertársa életét.
"Magam vagyok. Nagyon. Kicsordul a könnyem. Hagyom, Viaszos vászon az ablakomon. Faricskálok lomhán egy dalon. Én vézna, szánalmas figura. Én. Én. Én. S magam vagyok a föld kerekén." (Tóth Árpád: Meddő órán). Ha magunkat ennyire lenézzük, akkor miért várjuk el a többitől, hogy megértsen? Nem mellesleg, miféle férfiatlan nyávogás ez? Egy férfi nem ilyen. Hol a büszkesége? Az önbecsülése? Azt kell felmutatni, milyenek ne legyünk?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!