Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Miért tanítják Francois...

Miért tanítják Francois Villon költészetét? Mit akarnak vele felmutatni?

Figyelt kérdés
2017. febr. 6. 19:14
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
100%

Azt, hogy mi a bűn, nehéz megitélni/nehéz meghatározni.

.

Bűn az is, ha valaki féltudással állít valamit, hivatkozik rosszul tudott ismeretére.

Példa:

"Első parancsolat: Ne ölj."

Hallottál a Tízparancsolatról, de nem vettél magadnak fáradságot, hogy megismerd. a "Ne ölj!" nem az első parancsolat!

Gúglizd ki:

"Si tacuisses, philosophus mansisses!"

.

Szerinted bűn, ha egy ügyvéd lenyúlja az árvízkárosultaknak gyűjtött pénzt?

Ha igen, Kossuth "apánk" bűnös volt.

.

Neked nem tetszik Villon költészete, életmódja miatt.

Azért a magyar, ámde vérbajos költő művészetét nem veted meg, úgye?

2017. febr. 6. 21:07
 12/18 A kérdező kommentje:
Nem az életmódja miatt, hanem azért mert ezt mutatja fel követendő példaként. Nem mellesleg nyávog ok nélkül.
2017. febr. 6. 21:18
 13/18 anonim ***** válasza:
100%

"Nem az életmódja miatt, hanem azért mert ezt mutatja fel követendő példaként. "

Ugye csak troll vagy - mert az szomorú ha valaki tényleg ilyen ostoba!

Tehát pld, Stephen King a Ragyogásbam azt mutatja fel példaként, hogy próbáld meg a családodat egy hóval elzárt hegyi szállodában megölni, miközben vedelsz mint az állat?

Röhejes vagy.

2017. febr. 6. 21:24
 14/18 Donald J. Trump ***** válasza:
100%

Wass Albert is ok nélkül nyávog és még giccses is, mégis oda van érte többmillió ember.

De továbbra sem értem, miért gondolod, hogy követendő példaként mutatja fel magát - az olvasónak joga van eldönteni, hogy az adott művész számára pozitív vagy negatív személyiségjegyekkel rendelkezik - sőt, éppen azért van szükség anti-példaképekre is, hogy a fiatalság ezen irányú ítélőképessége pallérozódjék. Mégis mit érne a Biblia meg a többi Szent-könyv ellentmondásos személyiségek nélkül, mint az ördög, Ábel, Mózes, Salamon, Júdás, Pilátus? Vannak olyan művek is, amiben csak feddhetetlen karakterek szerepelnek, mint pl. a Teletubbies, de az ilyen jellegű dolgokon nevelés óvodás kor vége-felé befejeződik.

2017. febr. 6. 21:25
 15/18 A kérdező kommentje:

Nem mellesleg, Tóth Árpád, József Attila, Berzsenyi Dániel is végig szomorú, nyávogó, sőt inkább nyervogó verseket írtak. Nyilván ezt is azért mutatják fel, hogy a diákok többsége rossz szájízzel menjen haza.

A banki rendszereket ezzel szemben nem tanítják, hogyan vernek át, a lányokat horgolni, háztartási munkára.

2017. febr. 10. 13:26
 16/18 anonim ***** válasza:
Tudnál esetleg idézni is?
2017. febr. 18. 15:27
 17/18 A kérdező kommentje:

"Hosszú késsel mind megölni, vizsgálni a vér, hogy csordul, nézni, hogy kislány fordul. Vagy csak így megülni veszteg, felgyújtani Budapestet." (József Attila: Ülni, állni, ölni, halni) Miről is szól ez? A gyilkolásról? Miért kell tanítani valakinek az őrültségét?

"Mert jogában áll minden féregnek, dögnek védekezni, ha életére törnek." (Francois Villon: Ballada a parlamenthez)

Nem áll jogában, mert törvénybe ütközőt követett el. A bibliai időkben is büntették azt, ha valaki kioltja egy másik embertársa életét.

"Magam vagyok. Nagyon. Kicsordul a könnyem. Hagyom, Viaszos vászon az ablakomon. Faricskálok lomhán egy dalon. Én vézna, szánalmas figura. Én. Én. Én. S magam vagyok a föld kerekén." (Tóth Árpád: Meddő órán). Ha magunkat ennyire lenézzük, akkor miért várjuk el a többitől, hogy megértsen? Nem mellesleg, miféle férfiatlan nyávogás ez? Egy férfi nem ilyen. Hol a büszkesége? Az önbecsülése? Azt kell felmutatni, milyenek ne legyünk?

2017. febr. 19. 12:37
 18/18 anonim ***** válasza:
2017. febr. 20. 19:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!