Miért nem szeretnek ma az emberek szomorúbb verseket, regényeket olvasni? A hiba a korban van?
Igazából igen. De nem a szomorú része miatt.
Felgyorsult a világ, ma már mincs ideje az embernek leülni és órákig olvasni. Míg egy film meg van 2 óra alatt és teljes élményt ad.
Az olvasás agymunka, ne keverjük a tv-zéssel.
A könyv lassú, lassan peregnek az események.
Én is csak ismeretterjesztő könyveket olvasok és azokat is villámolvasással.
Ha az ember a nap végén összeesve lehever a kanapéra, az olvasásnál pihentetőbb a tv vagy a netezgetés. Máskor meg nem igazán van rá idő.
Azért mert az embereknek van elég bajuk, nem akarják azzal magukat röstelni, hogy átéljenek illetve érezzenek például egy balladát.
Mindenkinek meg van a maga baja, kinek lenne kedve szomorú dolgokról olvasgatni.
Jó a felvetés, jók az előttem szólók kommentjei.
Én inkább fiziológiájában keresem a választ... a szervezetre sokkal jobb hatást gyakarol a nevetés, stresszoldó, talán még fájdalomcsillapító hatása is van.
Értem én, hogy most divat ez a mélabú fasság (egyik szemem sír, másik haj) (szeretek sírni, befordulni) és a többi... de igazából sokkal jobb egy kiadós nevetés, mint egy magadba zuhamás.
Én pl. nagyon jól szórakozom a Family Guyon, ettől függetlenül megnézek komoly, mélyenszántó gondolatokkal bíró filmeket is, pl. a Black mirror-t.
Elolvastam Ted Chiang Érkezés c. novelláját, ami inkább tudományos, mintsem fantasztikus... szeretek olvasni, de pl. semmi pénzért nem olvasnám el a Háború és békét v. a Nyomorultak-at. (filmben tökjó volt... Belmondo-val a főszerepben. :)
Versek.
Általában nem szeretek, nem szoktam verset olvasni - köszönhetően az iskolai elvárásoknak: egy senki vagy, ha nem tanulsz meg pár verset kívülről - de van jópár kedvenc, ha a hangulatom úgy hozza, el szoktam őket olvasni.
Pl: szeretem a Wales-i bárdokat, de Verlaine Érzelmes párbeszéde is odaver.
Azt figyeltem meg az ismerőseim körében, hogy amikor nagyon mélyen lenne vannak, akkor nem képesek olyan szövegeket olvasni, amelyek rosszul végződnek. X.Y, elveszíti egy hozzátartozóját, akkor hárítja a halállal foglalkozó irodalmi alkotásokat.
Ugyanakkor olyat is ismertem, akik egyik hozzátartozójuk életből való távozása után Jim Morrison The End című dalát hallgatta és megtisztult. Ez utóbbiból ismerek kevesebbet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!