Hogyan tudnám valahogy lefixalni azt amit festettem?
Vizfestekkel festettem, de ugye amikor megszárad rossz a tapintása, meg fakó is..
Ezekről, ilyesmiről lenne szó.. Ötlet?
Hajlakkal szokták, valóban, bár komoly alkotók nem javasolják. Most éppen aktuálisan úgy néz ki, hogy tartósabb lesz tőle a kép, de nem tudni, hogy 10-20-30 év alatt hogyan viselkedik az a lakk, könnyen lehet, hogy hosszabb távon igen kártékony.
Vannak erre a célra piacra dobot fixáló spray-k is, marha drágán, ezért nálunk nem is nagyon lehet kapni, külföldről kell beszerezni. De ezeket is csak azért dobták piacra mert (külföldön) van piaca, a profit az meg profit. De ugyanúgy nem tudni hogy fognak ezek évtizedek alatt vizsgázni, mint a hajlakk esetében.
A válasz tehát nagyjából az, hogy sehogy, nem kell fixálni. :)
A megfelelő témához a megfelelő technikát kell kiválasztani, hogy ne kelljen utólag tupírozni rajta, utána meg vigyázni kell a képre. Fakó színekkel is lehet csillogást festeni, és akkor a tapintása sem lesz zavaró.
Nagyon szépen köszönöm a választ :)
Olajfesték jobb lenne, de az nagyon drága
Akvarellt tilos fixálni! Más esetekben is vita van arról,hogy kell-e , a pasztellt azért szokás,hogy ne dörzsölődjön az akrilt azért hogy védje fénytől stb.., viszont a pasztell is megváltozik tőle.. De visszatérve a kérdésre, ezt írták egy külföldi szakamai oldalon:
'Regardless of that debate, using a fixative or any fixing agent on your watercolors is not recommended. Fixatives inhibit the process of expansion and contraction necessary to stabilize works on paper. What’s more, fixatives can dry to a hard finish and can even cause your watercolor paper to buckle and the paint to crack.'
A lényege az,hogy nem javasolt, mert megakadályozhatja a festék kötődését a papírhoz, illetve keményre száríthatja és ez gyűrődést vagy repedést is okozhat.
"Olajfesték jobb lenne, de az nagyon drága"
Én a jysk ben szoktam olajfestéket venni, kb 1500 forintér :)... Annyira a minősége sem roszz, de mivel csak most kezdek vele próbálkozni, nekem nagyon is megfelel ;D hozzá meg olyan hígítót, amit olajfestékhez is szoktak használni, pl székfestéshez meg ilyenekhez, azt is lehet kb 1000 ért kapni... Meg a Lidl ben is szoktak néha árulni festéket, ha ilyen művészeti hét van. Nem feltétlen művészellátóban kell az ilyeneket megvenni, ahol csak lehúzzák az embereket...ok, lehet hogy minőségibb....de csak leleményesnek kell lenni és olcsóbban is ki lehet jönni ;)
Hát, a jó és a nem jó között azért nagy eltérések vannak.
Az egyik az a színttartósság,ami csak később derül ki.
A másik az viszont a keverhetőség. Ha túl hamar koszos lesz a festék,akkor az vagy kevés vagy nem pigment helyett mást tartalmaz.
Ez egy pigment erősség teszt:
https://www.youtube.com/watch?v=7Y0yGaT3EZQ
Na most látható,hogy az egyikkel sose lesz olyan kéked,mint a másikkal...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!