Kezdo amator fotós mit csinaljon elso lepeskent, hova forduljon tanacsert?
Nem állom meg, hogy ne írjam le, hogy aki hosszú ó-t tud írni "fotós" , az képes az összes ékezetes betűt is bepötyögni.
Aki fotós szeretne lenni, az legyen igényes nem csak a fotózásban, hanem az írásban is!
A mai világban mindenki rögtön akar mindent, mert elbolondította a média, pedig a tehetség az legfeljebb arra jó, hogy szívós munkát mellétegye a ember. Pláne fotózásban, amely tevékenység a világgazdaság leülése óta sokaknak - hamisan - a kitörési lehetőséget jelenti, hiszen nem kell hozzá egyetem, szakvizsga, gyakorlat, satöbbi (dehogynem! :) ), és a beruházás kevésbé tőkeigényes, mint egy autódaru vagy atomreaktor. De még egy új személyautónál is kevesebb.
Tehát kéne egy pár év kemény munka a tehetség mellé, de a mai aspiránsok jelentős része már ennek a szösszenetnek az elolvasását is túl nehéz dolognak érzi. :) Ez volt a bevezető. :)
Azt tudni kell elöljáróban, hogy a világ ma két részre oszlik fotószemlélés alapon, azokra, akik vad művészi mondanivalót sejtenek ki a képből, és azokra, akik a képet akkor tartják "szépnek", ha a hisztogram egyenletes. :D A két csoport között nincs átfedés. :D Ezt azért írom, mert akárkit kérsz felbírálónak, ezen két csoport egyikébe fog tartozni.
Én mondjuk azt tartom, hogy a művészi mondanivalót a tökéletesen uralt technika támasztja alá, de ezzel alighanem tényleg egyedül állok manapság a bolygón. :) No de ha innen indulnánk ki, akkor felmerül a kérdés, ami technikai jellegű: tudsz-e már fotózni? Ésígytovább.
Szerintem - az alsó középosztályban - nagyon jó megmérettetési lehetőségek voltak a fotós oldalak. Ma nem tudom, milyenek ezek, mert ezek is leültek. De azért meg lehet próbálni. Fotós oldalakon elsősorban a technikai oldalról kap visszajelzést az ember, aztán, ha megismeri a gárdát, akkor tudja, hogy kinek a véleményére adjon. Ez válasz volt az első két kérdésre.
A harmadik kérdésre annyit lehet mondani, hogy szépen elkezdesz a képzőművészettel foglalkozni, vele párhuzamosan mintegy elkülönülve az elmúlt 100 év fotóművészetével, és mire "végzel", addigra tudni fogod a választ. Egy óvodai szintű kiadvány volt e téren a Szemerédy: Új fotóiskola.
Az utolsó kérdés és az adható válaszok engem nem érdekelnek. :)
Fentebb a leültek a fotós oldalak jelenség oka az nem valami biztató, képdömping is van, nemcsak, mint írtam, fotósdömping. Ettől persze mindig van legjobb, de, mint azt is írtam, ez nincs ingyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!