Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Neked melyik a kedvenc műved...

Neked melyik a kedvenc műved Wass Alberttől?

Figyelt kérdés
Ha ajánlani kellene valakinek egyetlen kötetet/művet Wass Alberttől, Te mit ajánlanál?

2016. ápr. 24. 12:49
1 2 3
 21/23 anonim válasza:
100%

#10 "A zsidók dehumanizálása" :D Hát igen ez is lejöhet belőle annak aki semmit sem tud Wass Albertről és úgy ül le olvasni, hogy ez egy "beteg, depressziós náci író" volt. A Patkányok honfoglalásában az Erdélybe érkező románokról ír, akik "kiették" a gazdát a földjéről aki kezdetben megtűrte őket. Wass Albertnek hidd el volt miért haragudnia rájuk. Elvették a nemesi címét, elvették és tönkretették a családja birtokait és had ne említsem azokat a szörnyűségeket amiket a románok csináltak az erdélyi magyarokkal (ha érdekel ajánlom a Népirtás Erdélyben című könyvét, ami kifejezetten megtörtént esetekkel foglalkozik). Ezenkívül nem engedték vissza Erdélybe ezért Amerikába kellett emigrálnia. Romániában a kommunizmus alatt az összes könyve be volt tiltva.

Én olvastam könyveit és egyikben sem volt említés bármilyen faji megkülönböztetésről/rasszizmusról. Zsidókról egyáltalán nem esik szó egyikben sem. A románokról lehet találni negatív példákat is a műveiben, DE kiemelném, hogy a Funtineli boszorkány főszereplője és a mellékszereplők 90%-a román és nincsen senki rossz színben feltüntetve pusztán a nemzetisége miatt. A meséskönyveiben is előfordulnak román nevek az állatok között.

Azt nem lehet letagadni, hogy nacionalista volt, de kérlek... Azért képes vagy gyűlölni egy másik embert, mert szereti a hazáját? Ez már nagyobb hülyeség mint a rasszizmus amit annyira ki nem állhatsz. :D

Zsidógyűlölettel nem lehet találkozni semelyik művében és én úgy látom, hogy a románokat sem gyűlölte tiszta szívből (lásd feljebb Funtineli boszorkány).

Az hogy ki mennyire szereti a stílusát az teljesen egyénfüggő. "Az ízlésről nem lehet vitatkozni." Ebbe nem lehet belekötni.

A kérdésre válaszolva pedig az én kedvenceim:

Funtineli boszorkány

Átoksori kísértetek

Adjátok vissza a hegyeimet

2018. jan. 25. 21:29
 22/23 anonim válasza:
Nem mondanám nácinak vagy zsidóellenesnek azt az írót, aki úgy tud megírni egy fejezetet az Elvész a nyom c. regényében, hogy együtt tudj érezni a zsidóval/zsidókkal.
2018. nov. 20. 18:46
 23/23 anonim válasza:
Elvásik a veres csillag.
máj. 21. 18:28
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!