Pasztellkrétával mennyire könnyű dolgozni? Portrékészítésre alkalmas?
Virtuóz tudással kiváló portrékat lehet rajzolni vele.
Nézd meg Quentin de la Tour képeit a neten.
Művészellátókban lehet kapni, nem olcsó.
És ha kész van, fixálni kell.
Eddig grafit és színes ceruzával, szénnel, és qioconda krétával készítettem portékat. Ezekhez képest mennyire nehéz bánni vele?
Amúgy köszi a gyors választ. :)
A Gioconda egy nagyon jó, tömör kréta, ehhez képest a pasztell lazább, porózusabb szerkezetű, a szénhez hasonlítható, omlósabb anyag. Érzékenyebb, festői hatású rajzok készítésére alkalmas.
Ujjal vagy zsebkendővel maszatolható, de nehezen javítható, gyurmaradírral lehet radírozni.
A csúcsfényeket - fehér papír esetén - kihagyással, színes papír esetén fehér krétával lehet megoldani.
Első körben csendéletet, tárgyábrázolást javasolnék, hogy megismerd a technikát.
Érdemes enyhén rücskös papírt használni.
A kész rajzot fixatívval, vagy hajlakkal kell rögzíteni, és óvatosan kell kezelni, tárolni.
De a legjobb, ha kipróbálod.
Lehet: [link]
Én ennyire nem tudok,de nem is vagyok az a nagyon realisztikusságra törekvő.
Papír:
- felület: canson mi-teintes - egyenletesen rücskös. Fontos,hogy rücskös legyen,mert azon tapad meg a kérta,ha kevés rücsok van,kevésbé alakítható a kép.
- szín: szürke,fekete,fehér - ha van alapban tónsa a papírnak,akkor a világos színek jobban élnek,mivel a pasztellben a fekete nem olyan szép.. (Van aki csak fekete papírra dolgozik).
- méret: a ceruzához képest nagyobb méretű papír kell,mivel nem tudsz olyan aprólékos lenni.
Kérta,ceruza:
- keménység : a keményebbek rajzosabbak, inkább részletekre jók, a puhák inkább nagyobb felületere jók.
- ár,minőség: a drágább kréták jellemzően jobban tapadnak és élénkebb színűek,de nem érdemes velük kezdeni,főleg nem készlettel,de pl: érdemes többféle mindőségből venni fehéret.
- mennyiség: nos, több kell,mint sima festékből, hogy miért? Nos ,mert nem lehet előre keverni. Főleg a kis részeteknél,ha törekedsz a nagy színpontosságra,akkor kell,ha nem ,akkor nem annyra vészes.
Technika
- a kréta minden felülete használható, helyezhető
- ha egy rétegre nem tudsz felvinni többet,akkor az részben a kréta minőségétől is lehet,de fixálás után van még esély rá
- fixálásra elég a hajspray,de óvatosan, előtte kicsit máshova , ne csöpögjön a spray stb..
- a képeket fixálni kell és óvatosan kell tárolni,mert még fixálással is fognak
- a színek könnyen egymásba moshatóak kézzel vagy megfelelő eszközökkel
Én elvagyok a mungyo puha krértákkal a szintemen,elég egyenletes, nincs bennnnük kemény karcos darab,mint a masters és pannon pasztellekben..
A lidl--en is van időnként valami pasztell, de annak a színei nem olyan jók.
7
És mégis mekkora lap? Én ceruzával a3-asra szoktam rajzolni, annál mennyivel kell nagyobb, hogy azért mégis tudjak részletezni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!