Szerintetek igaza van a magyar tanáromnak?
Nem szabad olyan műveket olvasni, amelyekben trágár beszéd előfordul, mert a gyerek azt veszi természetesnek.
A szomorúságról, bánatról lehangoltságról, unalomról szóló műveket olvasni nem kellene, mivel búba taszítjuk a befogadót. Szenvedünk eleget enélkül is. Ilyen alapon sok művet ki kellene hagyni.
Nincs igaza.
Ilyen alapon temetésre se kellene menni, az is szomorú dolog.
Az irodalom célja az élet bemutatása.
Az életben pedig van vidámság - és van szomorúság is. Vannak szép és vannak csúnya események.
A szomorúságos témában egyet értek az előttem szólókkal.
A trágár kifejezésekről:
Ha egy karakter használja, nem feltétlenül gond, hozzá tartozik a személyiségéhez.
Akkor viszont szerintem nem jó, ha elbeszélő részben van, pl.:ku..ra örült neki, hogy... és hasonlók
Ha ez valóban így van, akkor felmerül a kétség, hogy a hölgy vagy úr ért-e az irodalomhoz. A trágár beszéd egyáltalán nem ritka a szépirodalomban. Csak egy példa: Parti Nagy Lajos novellái, de Varró Dani is használ trágár kifejezéseket. De nem csak a kortárs művekben vannak trágár szavak. Előttem is írták Villont, de szívesen a tanárod kezébe nyomnék egy kötetnyi pajzán Janus Pannonius verset is, had művelődjön.
Ha pedig a "búba taszító" műveket sem lenne szabad olvasni, akkor kidobhatnánk a világ irodalmának bő 90%-át.
Ezt a tanárt én egy vakbuzgó kereszténynek tudom elképzelni, de ha komolyan gondolja, amit mondott, akkor a Bibliát egyenesen tiltani kéne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!