Sok-sok olvasástól, tanulástól, sokminden iránt való érdeklődéstől.
Képtárak, múzeumok látogatása, dokumentum- és egyéb filmek megnézése, biográfiák olvasása sem árt.
Az Interneten is sokat tanulhatsz, de amíg nem alakul ki az egyéni érdeklődési köröd, addig ez nem elég.
Nyilván más válaszolók is adnak majd "tippeket", én csak néhány példát soroltam fel. :)
Lényegében nem muszáj követni azt a vonalat ami " elő van írva ", a lényeg, hogy olvass, informálódj olyan minél többet.
Én például azt vallom, hogy nem jó, ha valaki mástól függ a dolog, hogy mit tartunk műveltségnek, vagy művészetnek, a legjobb ha Te magad fedezed fel, hogy számodra mi jelenti ezt. Értelemszerűen mást tart fontosnak egy festő és mást egy zenekedvelő.
Hát nem tudom... A sokat olvasó -alapdarabok, magas irodalom- embert én még nem tartom műveltnek. Csak irodalom kedvelőnek.
Azt tartom annak, akit ha kiraknak egy kis faluba a világ akármely pontján fel tudja találni magát. Fel tudja dolgozni a helyiek szokásait, és a tudása által fejlődésnek indíthatja a térséget. Nem kell mindenhez érteni. De szerintem az a művelt aki ért a mechanikához, biológiához, kémiához, történelemhez, az emberekhez, nyelvészethez, társadalomtudományokhoz. Képes olyan helyi problémákat megoldani amelyek egy fejlett nagyvárosban a hétköznapokban már nem is létező baj.
Józan gondolkodás, kiváló problémamegoldás, és széles körben aktívan használható tájékozottság jellemzi szerintem a művelt embert.
Tartom azt, hogy egy olyan ember aki a földművelésnek, állattenyésztésnek szentelte az életét az is művelt ember. Mert az emberiség 99%-a rájuk van szorulva, és a tudásukra.
"A műveltségnek vannak állandó és változó elemei. Állandó elem például az adott társadalomban mindenkor érvényes együttélési szabályok, normák, viselkedési formák összességének az ismerete. Változó elem pedig a technika és a (társadalmi, technológiai) fejlődés egyre-másra felbukkanó (és letűnő) nóvumaival való „mihez kezdés” ismerete."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!