Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Novellát írnék, mit csináljak...

Novellát írnék, mit csináljak most?

Figyelt kérdés
Van egy történetem, és van róla két vázlatom, egy alapvető, és egy ami bekezdésenként támasztja a történetet. Amikor nekiállok, hogy leírjam, ahogy haladok a szövegben hiába írom nagyon lassan és megfontoltan, azt hiszem nem sikerül annyira tökéletesen leírom, mint amennyire számomra fontos a tartalom. Ezért mindig javítgatom a végén peidg inkább kezdem elölről, így az első 2 oldalt már megírtam párszor, és nem haladok...most mi legyen?

2015. máj. 23. 13:15
 1/6 anonim ***** válasza:

Hát így saját tapasztalatból azt javaslom, hogy ülj ki valahova az istenfäszába ahol nincs net, nem próbál veled senki társalogni, nem szól a zene, minimális inger vesz körül.

Nyiss ki egy üveg bort, vagy egy doboz sört, és nyomassad. Ne görcsölj rá, ne javítgasd, csak írd ahogy jön. Elmászott az eredeti tervtől? Hagy menjen. Valamiben nem vagy biztos? Írd le a legjobb tudásod szerint. Nem jut eszedbe egy szó? Írd helyette azt, hogy "dfghrthrth", és írd tovább.

Szär lesz elsőre? Igen, mocsokmód. De lesz benne pár brilliáns mondat. És pár olyan is, amitől borsódzik a hátad. Nem érdekes. Írd le az egészet.

Aztán másnap ha kijózanodsz, helyettesísd be a "dhwrhrthh"ket kiszótárazott szavakkal, javítsd ki a J-t Ly-ra, és húzd ki pirossal azokat a mondatokat amiket orbitális baromságnak érzel, de nincs helyette jobb ötlet.

Ezek után dobd át a bétának. több szem többet lát, ráadásul ő nincs rágörcsölve, szóval tud hideg fejjel tanácsot adni. És általában teljesen más részeket érez problémásnak mint te. Ami neked cikinek tűnik, neki lehet fel se tűnik, de a pirossal kiemelt részekre esetleg van egy pár jó ötlete.

Ha visszakapod a kéziratot, akkor próbáld meg nem leharapni a béta fejét, olvsd át amit írt, menj föl a hegyre meditálni, aztán ha lehiggadtál, olvasd el újra, és ezután írj csak válaszlevelet.

Aztán ha ez megvan és a spellcheck is okés, akkor lehet publikálni.

Nekem bejött.

2015. máj. 23. 16:40
 2/6 A kérdező kommentje:
Kösz a választ, valóban rágörcsölök. Amit tudok megpróbálok azok közül amiket javasoltál, csupán az nem világos, hogy ki, vagy mi az a béta?
2015. máj. 23. 20:29
 3/6 Csicsky ***** válasza:

Jól mondta az előző (első) válaszoló. Ezeken kívül vannak még további „trükkök“ is, de ebbe most nem megyek bele. Ami a bétát illeti, itt írnak róla:

[link]

[link]

Idézek a cikkből:

“… A béta olvasó olyasmi, mint egy lektor. Nem kell azonban hivatásosnak lennie: lehet amatőr író, lelkes olvasó, műértő és igazából bárki. A béta az első olyan olvasó, aki tüzetesen megvizsgálja a művet, odafigyel nyelvtani, stilisztikai, logikai szempontokra, rámutat a hibákra, megfogalmazza a véleményét a karakterekről, a történetvezetésről, a történet hátteréről, felépítéséről…”

2015. máj. 24. 11:34
 4/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a magyarázatot és a választ! Sokat segít. Fogok találni egy bétát, ha kell. Addig pedig írok.
2015. máj. 24. 18:34
 5/6 A kérdező kommentje:
valahogy feloldódott a görcs és így nem is annyira szemét az amit leírok, szóval tdutam haladni, le is írtam a 1/4-ét egészen az eslő félelmetes részig, de ott annyira befostam hogy inkább hagytam... felnőtt létemre rohadtul be vagyok parázva a saját sz@romtól... már egy órája halogatom a lefekvést... most mi legyen?
2015. máj. 24. 23:04
 6/6 anonim ***** válasza:
akkor ne este írd.
2015. máj. 25. 00:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!