Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Novellát szeretnék írni?...

Novellát szeretnék írni? Tanácsok?

Figyelt kérdés

Előzményeim: 10 évesen írtam egy novellát.Amit az egyik tanáromnak megmutattam.Ő pedig egy írónak mutatta meg.Az írónak tetszett.Azt mondta soha ne hagyjam abba, mert van bennem tehetség.

Most 19 évesen újra írnék, ihlet az van.Tudom miről szeretnék írni.Nem szerelmes,nem gimis nem tömegkönyv lenne. :)

De nem tudom kézzel vagy géppel írjak?

Pendrive-ra szeretném ráírni hogy ne a laptopom memóriáját terheljem.De nem tudom hogyan kell. :/

Aztán a borítómat magam szeretném tervezni.Van neten ilyen ingyenes program? Képet már fényképeztem hozzá.

Ha kész a mű hova vagy kinek küldjem be? Aki régen segített tanár őt nem szeretném zavarni ezzel.

Köszönök minden pozitív hozzáállású segítséget! :)

2015. jan. 12. 17:16
 1/2 anonim ***** válasza:

Hát én (egyébként "hát"-tal soha nem kezdünk mondatot :D ) azzal a típussal írnék ami nekem jobban illik, azaz ha szépen írnék (sajnos nem) akkor kézzel írnám, míg ha sok időt töltök gép előtt akkor a már megszokott gépírással. És én azt vettem észre, hogy oda nem nagyon az ihlet kell, mert a jó ötlet az egy dolog, az ahogyan megírod egy másik, és hogy egyáltalán megírod-e az egy harmadik. Inkább nyelvi érzék-mesélőtehetség kell, szókincs és türelem, utána az ihlet.

Ha gépre írod akkor nem szükséges a pendrive, mert egy 1000 oldalas kötet egy közepes méretű kép méretét foglalja el - ettől a biztonsági másolat még nem rossz ötlet.

Borítódat meg úgy tervezed meg hogy fogsz egy ceruzát és megrajzolod, vagy ha nem sikerül akkor elmondod egy művésznek vagy egy grafikusnak, hogy mit is akarsz és ők megrajzolják - mert erre vannak.

Nos hogy hova add be arról nem igazén van fogalmam, szerintem kérdj meg egy kiadót és ők eligazítanak.

- u.i. olvasd el Stephen King - "Az írásról" c. művét, ott elmond mindent amire szükséged van hogy megírj egy könyvet.

2015. jan. 12. 17:33
 2/2 anonim ***** válasza:

Számítógépen írd, sokkal könnyebb belejavítani, átszerkeszteni, ellenőrizni. Használj szövegszerkesztőt, sokat segít a formázásban és van benne helyesírás-ellenőrzés. Mentsd a file-t több helyre, hogy mindig legyen másolatod (notebook, pendrive, felhő, belső hálózat stb). Persze ha kézzel könnyebb, írj kézzel, de úgysem úszod meg, előbb vagy utóbb be kell gépelned az egészet és mondjuk 500 oldalnál az már tömény szenvedés. A borítótervezés még messze van, azt a kiadó amúgy is megcsinálja.

Kiadásnál két lehetőséged van. Kiadod saját magad vagy addig próbálkozol, amíg valakinek megtetszik. Az első megoldásnál senki nem fogja reklámozni a könyvet, rajtad múlik, mennyi fogy belőle, viszont olcsón megúszhatod, ha nem kérsz lektorálást, szerkesztést és ha vannak ismerőseid (facebook, egyéb helyek), akik segítenek terjeszteni, reklámozni. Nézz körül az Underground Kiadónál, keress rájuk a neten. A másodiknál mindent megcsinálnak neked, de mire idáig eljutsz, akár hosszú évekig is házalhatsz, míg valaki hajlandó lesz elolvasni.

Persze van harmadik lehetőség is: nem adod ki könyvben. Megjeleníted egy blogon, csinálhatsz belőle ebookot és osztogathatod, bár ahhoz is kell érteni egy keveset. De ez még odébb van, egyelőre legyen készen a kézirat :)

2015. jan. 12. 20:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!