Hogy értsem meg jobban a verseket?
Hát igen, ha annak olyan nyilvánvaló mondanivalója van, ami abban a műben fontos.
Pl amikor Petőfi azt mondja, hogy nem ágyban párnák közt szeretne meghalni, akkor oda lehet írni, hogy ő ilyen forradalmár mentalitású ember volt és csatában akar odaveszni, és semmiképp sem azt, hogy végső stádiumú rákbeteg volt, mert nyilvánvalóan már a vers többi részéből is kiderül, hogy nem így volt.
Egyébként meg tényleg azt írsz amit akarsz, illetve amire tudsz hivatkozni.
Irodalom érettségin egy novellát elemeztem, és csak azt írtam le marha részletesen, hogy hú itt ez meg az történik meg ez biztos ezt szimbolizálhatja és összességében 90% lett.
"nem arra kíváncsi a tanár, hogy mit gondol az ember, aki előadja, hanem amit a költő."
Én meg ezzel vitatkoznék, a tanár arra kíváncsi, hogy mindenki bemagolta-e a szabvány elemzés minden sorát!
Ugyan honnét tudná bárki is, hogy mire gondolt épp a költő mikor verset írt!?
Mire gondolt Ady, akinek jó ha naponta 2 józan órája volt mielőtt a kávéházba ment, ahol ivott narkózott és 3 doboz cigit elszívott?
Mire gondolt a sérült lelkű József Attila?
MIre gondolt Petőfi, aki kocsmáról kocsmára járt és a nők kötötték le a szabadidejét?
Persze ettől még jó verseik vannak, de könyörgöm, ne akarjuk már kitalálni mire gondoltak!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!