Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Csak szerintem van ez így,...

Csak szerintem van ez így, hogy némelyik zene szövege többet ér mint némelyik vers stb?

Figyelt kérdés

Iskolában jönnek a kötelező versekkel, aztán mindent belemagyaráznak, hogy húde, közben totál unalmas, kevés értelemmel.

Számomra például ezek sokkal több értelemmel bírnak, csak pár példát linkelek.

A stílus ne riasszon meg senkit, hanem a szöveget hallgassák figyelemmel és az értelmüket.

https://www.youtube.com/watch?v=HG-bXKtyYQE

https://www.youtube.com/watch?v=XGNvILR0d18

https://www.youtube.com/watch?v=o8SwBzAlBY8

Még lehetne rengeteg példát kiragadni hasonló stílusokból, számomra sokkal több értelem van némelyik szövegében, mint amiket iskolában magasztalnak.

2015. márc. 11. 02:10
 1/10 anonim válasza:
89%

Mi sok ilyen zenét hallgatunk,tényleg jók.

Viszont az iskolában is érdemes odafigyelni. Tudom,hogy vannak unalmas versek vagy mûvek,de muszáj a tanárnak leadni. Már nem vagyok iskolás, de pl. az Ember tragédiájával kilehetne a világból kergetni. :D

Amúgy azt hittem a kérdésbôl,hogy valamj hiphop lesz...örülök,hogy nem. :)

2015. márc. 11. 07:31
 2/10 anonim ***** válasza:
ha jól van előadva a vers, akkor nem tűnik olyan értelmetlennek. ezért van, hogy egy dalszövegben előbb találunk értelmet mint egy költeményben.
2015. márc. 11. 08:21
 3/10 anonim ***** válasza:
Az, hogy te nem érted a klasszikusokat, vagy hogy egy Osszián számodra több értelemmel bír, az nem az jelenti, "többet ér". Pontosabban neked talán többet ér, de ennyi. Ha nem érted mondjuk Adyt vagy Tóth Árpádot, az persze nem csak a te hibád, hanem éppen a belemagyarázós oktatásé is, de attól még nyugodtan elhiheted, hogy ami neked unalmas, az attól még lehet érték. Szeretem én is az Eddát, de attól még nem kell fikázni másokat, mert beszűkült látásmódra utal. Például én nem értek a komolyzenéhez, nagyon kevés darabot tudok élvezni, konkrétan unalmasnak találom, mégsem mondom rá, hogy értéktelen.
2015. márc. 11. 11:07
 4/10 A kérdező kommentje:
Mindenesetre ott a gond, hogy valaki kitalálja, hogy márpedig ez kötelező lesz és punktum. Oké, valaki értékeli őket, ez természetes, de abban mi az értelem, hogy ráerőltetik a gyerekekre. Ha már annyira elemzés például, mért nem lehet tetszőleges szöveget elemezni. A lényeg akkor is megvan, mármint, hogy képes-e a gyerek elemezni vagy nem, ráadásul még lehet, hogy szívesebben is csinálja...
2015. márc. 11. 11:16
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

Ebben egyetértünk. :)

Én például suliban nem voltam oda a versek elemzéséért, nem igazán értettem. Felnőtt fejjel újra elolvastam pár verset, és szinte mellbe vágott, olyan hatással voltak rám. És nem kellett elemezni, csak akarni kellett érteni, hogy miért írta le valaki.

Meg persze némi élettapasztalat is jól jön. Egy 12 éves gyereknek hiába magyarázzuk az Esti Sugárkoszorút, nem fogja érteni. :)

2015. márc. 11. 11:33
 6/10 anonim ***** válasza:
Sok mindenben egyetértek, de valamiben nem: Az iskolai irodalom oktatásnak nem (csak) az elemzés a lényege, hanem az is, hogy megismerjük az előző korok kultúráját,stílusát,társadalmát, hogy szélesítsük az ismeretanyagunkat, ezért ezt egyáltalán nem tartom haszontalannak. Persze van, ami nekem sem tetszett, de ettől még nem mondom, hogy nem volt érdemes megismerni.
2015. márc. 11. 13:16
 7/10 A kérdező kommentje:

Persze, természetes, hogy egy bizonyos szintig van értelme a dolog, de szerintem igazán át kéne gondolni az egész oktatási rendszert, bár így picit elkanyarodok már a témától. Én végig főként azt tartanám fontosnak amit az emberek a hétköznapi éleben leginkább tudnak kamatoztatni, az általánosnak és a gimnáziumnak erre kéne főleg építenie. Innen pedig aki valamilyen irányba szeretne mozdulni, annak értelemszerűen a témához kapcsolódóan sokkal bővebb ismeretanyagot.

Fizika tanárunk ilyen téren nagyon jól tanít, már elején bejelentette, hogy neki nem célja, hogy végezzünk számításokat, mert tudja, hogy az untatja a diákokat és szerinte sem egy izgalmas téma. Aki szeretné mert érdeklődik annak persze segít szívesen, de alapvetően azt akarja, hogy értsük meg a dolgokat, és inkább példákkal elmagyarázza a mindennapi életből a dolgokat.

Nagyon jól fel tudja fogni a diákok figyelmét.

Ugyanez például nincs jelen nyelvtanon, mikor elemezgetünk, mert mindenki, szerintem jogosan úgy van vele, hogy vajon az életben hol lesz arra szükségünk, hogy elemezgessük, hogy egy mondatban például milyen hozzárendelés van meg milyen szószerkezetek és hasonlók.

2015. márc. 11. 13:35
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

Ezzel a hétköznapi éleben szükséges dologgal kapcsolatban egyet is értek, meg nem is. Valóban kevés praktikus információt, képességet tanulnak manapság az általános iskolában, kevéssé gyakorlatias az oktatás. Viszont szerintem gépek sem vagyunk, hogy csak a boldogulás legyen a cél. A művészet (pl. irodalom) nem a praktikumról vagy a hasznosságról szól, és még csak nem is a száraz műveltségről, hanem az élményről, a lelki gazdagodásról. Ez most irtó nyálasan hangzik, tudom, és nem is fogok jobban belemenni, de a lényeg hogy az erre való igény felkeltése fontos lenne már általánosban.

Az más kérdés, hogy annak nem ez a módja, ami ma irodalom tanítás néven fut. Valóban ráfér egy kis újragondolás a humán oktatásra.

2015. márc. 11. 13:58
 9/10 anonim válasza:
azért mert mikor suliban verset elemzünk akkor azt írjuk le amit a tanárnak mond, nem azt amit nekünk. meg mivel mi annyira nem is értjük mivel nem érdekel így jó hogy nem mond semmit. ezt mondta tanárunk is
2015. márc. 13. 12:56
 10/10 anonim válasza:
Persze vannak zenek amiknek nagyon jo a szovege, de en peldaul imadom a kolteszetet es az iskolaban egyre tobb koltot es remekmuvet tudok megismerni es nekem orom az elemzes es az irodalom ora. Te is elvezned az elemzest ha erdekelne a dolog.
2015. márc. 14. 21:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!