Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Mit kérdeznél egy graffitistől?

Mit kérdeznél egy graffitistől?

Figyelt kérdés

2015. jan. 1. 02:17
1 2
 11/14 bone1977 válasza:

Én azt kérdezném, hogy jártál -e a "Third Rail" - be vásárolni ?

he he

Aki tudja mi az - nem kérdezni, aki nem tudja - nem érti.....

2015. jan. 29. 18:13
 12/14 anonim ***** válasza:

" Számomra a graffiti nem csak a rongálást, vandalizmust jelenti, hanem egy formáját annak, hogy az ember megmutassa képességét, alkosson és közölje érzéseit, gondolatait, törvényes keretek között"

Azzal nincs semmi baj, ha valaki engedély kér, hogy a háza falát graffitivel teleszórja. Budapesten van egy óvoda, aminek a kerítésén végig graffiti rajzok vannak. Nyilván rendelésre ment, mert a témája az óvodához kapcsolódik. Nagyon jó. Ahogy a MÁV területén is látni pár nagyon jó graffiti rajzot.

De ha valaki az én házam fehér falát ami nekem nem kevés pénzembe került bevakoltatni, fehérre mázoltatni, oda a gondolatait, érzéseit, képességét szórja tele, na annak azt hiszem nem csak az anyagi kár megtérítését követelném, de lenyeletném vele a spray-ket. Ne más kemény munkáját tegyék már tönkre, mert ebben az esetben csakis vandalizmusról beszélhetünk.

Egyébként vannak helyek ahol lehet csinálni. Mint írtam azzal nincs is baj, ha engedéllyel, igényes rajzokat készítenek.

De áruld el nekem, ha már szakmabeli vagy: Mi szép van ezekben?

[link]

[link]

[link]

mert ezek baromi rondák, és sajnos inkább ilyenekkel van tele a város.

De egy ilyennel még én sem panaszkodnék

[link]

[link]

[link]

2015. jan. 29. 18:29
 13/14 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Az alapvető probléma az, hogy van, aki alkot, és van, aki rongál a graffitin belül. A kettőt nehéz elválasztani, mert mind a kettő a graffitihez tartozik... nyilván a rongálást én sem támogatom, de aki csak a felületet, a lehetőséget, az hírnevet és a veszélyt keresi, az rongál. Aki az adrenalint lecseréli a művészkedésre, igazi érték közvetítésére és így alkotásra, az jó esetben nem fog összebarmolni semmit, hanem órákig dolgozik egy-egy rajzával...

A harmadik képpel konkrétan nincs bajom, mert nem egy 5 perc alatt odahányt valami egy olyan helyen, ami láthatóan nem egy lakóépület fala. De jellemzően külön vannak választva a betűfestések az ábrázolásoktól - utóbbit kevesen művelik Magyarországon - nehezebbsége és a kevés legális felület miatt.

2015. jan. 30. 01:03
 14/14 anonim ***** válasza:

Az emberek összekeverik a dilettáns graffitit a művészi graffitivel. Nyilván egy civilnek a sok teg a szembeötlő amit többnyire olyanok csinálnak akiknek semmi köze a rajzoláshoz/alkotáshoz hanem 10éves kis hülyegyerekek kemények akarnak lenni, és szánalmas hogy emberek ezen a dolgon felhúzzák magukat. Mindenkinek volt valami kicsapongása az életben tiniként. 10 éve graffitizek és nem kisgyerekek, akik komolyan csinálják, tudják mérlegelni hova lehet, hova etikus fújni. Frissen festett házfalakat aki összefúj, azt a graffiti kúltúrán belül is megvetik és elítélik, mert ezáltal az egész kultúrát alacsonyítja le.

Grafikus vagyok, képzőművészettel foglalkozok és ezek mellett graffitivel szóval ezekből élek. Tehát aki azt mondja hogy a graffiti nem művészet csak rongálás ajánlom neki hogy művelődjön! Kezdetnek egy kis művtöri. Az elmúlt századok kultúráinak művészetéről, hogy ott mi volt az elfogadott és a megvetett és ez az idő múlásával hogyan változott. Ez nem változik a történelem során és a ma korszakra is ugyanúgy rálehet húzni. De nem lövök le semmit ;)

És gondolkodjanak el azon is ha egy "firkáért" kezeket törnének akkor a gyorshajtóknak mondjuk egyből a lábukat levághatnánk hogy többé ne nyomja a gázt mert azzal mégiscsak életeket veszélyeztet a graffiti meg senkinek nem árt fizikailag...

A kérdésre is válaszolva, hogy mit kérdeznék egy graffitistől.. hmm akit újonan ismerek meg, az szokott érdekelni, hogy hány éves kora óta csinálja.

2015. febr. 14. 15:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!