Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Hogyan lehet megtanulni...

Hogyan lehet megtanulni rajzolni? Mi motiváljon?

Figyelt kérdés
Már kb. egy másfél, két éve nem rajzoltam a rajzórákon kívül és ez idő alatt ki is jöttem a gyakorlatból. Előtte sem tudtam jól rajzolni, de most már még ügyetlenebb vagyok. Tudom, hogy gyakorlás, gyakorlás, de egyszerűen nem motivál semmi mert úgysem sikerül.Az árnyékolás, tónusozás, színezés része jobban megy, de magát a formát, alakot nem tudom megrajzolni, anélkül pedig nincs mit kitölteni. Sokszor inkább csak átrajzolom a képet egy lapra és azt csinálom meg, de ez nem ugyanolyan mert nem én rajzoltam csak másoltam és ennek így nem hiszem, hogy sok értelme van, de sokkal gyorsabb és egyszerűbb is, máshogy meg nem megy. Azokkal a rajzokkal elégedett vagyok, tetszenek, de azokhoz nincs túl sok közöm, míg amiket én magam csináltam azok nem tetszenek. Még elég fiatal vagyok, van időm megtanulni, de mindig rosszul érzem magam és sírok mert tudom, hogy mások ennyi idősen már jóval ügyesebbek (a környezetemben is van ilyen) és én nem. Rajzolás közben is elbőgöm magam. Rajztanárhoz pedig nincs bátorságom elmenni. Itthon a szüleim nem igazán erőltetik, szerintük csak tanulnom kéne (úgy általában a művészetekről rossz véleménnyel vannak) és szerintük tök felesleges meg úgy sem rajzolnék mert béna vagyok hozzá. Azt akarják, hogy olyan legyek mint a nővérem, most hasonló suliba is járok, de én nem vagyok olyan jó képességű mint ő és csalódást okozom nekik. Még bele is törődnék, de mindenre ezt mondják és tényleg úgy érzem, hogy semmiben sem vagyok ügyes és muszáj egy hobbit találnom, de nem nagyon vonz más vagy a szüleim nem engedik. Valamint oda tényleg olyanok járnak, akiknek ez a mindenük és jóval ügyesebbek is lennének ott nálam és én ezt nem bírnám lelkileg. Valószínűleg ott is sírnék és nem akarom, hogy mindenki hülyének nézzen valamint úgy érezném, hogy elvettem valaki helyét és a tanár idejét pazarlom. Egyszerűen nem bírom felvállalni, félek, hogy hibázok, csúnya lesz vagy elrontok valamit, ez valami megfelelési kényszer lehet, de nem tudom. Kiskoromban művészeti suliba akartak küldeni, mert tehetségesnek gondoltak és szépen rajzoltam, de egy 5-7 éves gyereknél ezek nem nagy szavak. Minden ismerős úgy kezel mintha semmi máshoz nem lenne közöm csak a rajzoláshoz és most teljesen magam alatt vagyok mert ez nem így van és csalódást okoztam és így nem érzem jól magam. Úgy érzem, hogy ha nem rajzolok többet, akkor nem ér semmit az életem és csak elpazarolom az éveket mert így egyáltalán nem vagyok boldog. Szerintetek mit kéne csinálnom?
2014. aug. 21. 15:17
1 2
 1/18 A kérdező kommentje:
Bocsánat, hogy össze-vissza írtam mindent, kicsit el is tértem a témától, de "muszáj" volt....
2014. aug. 21. 15:19
 2/18 anonim ***** válasza:
Próbáld meg ugyanazt lerajzolni újra és újra. Mindig jobb arányokkal, jobban kidolgozva.
2014. aug. 21. 16:11
 3/18 anonim válasza:
100%
Az alkotás öröméhez véleményem szerint nincs is hozzáfogható. Már csak ezért is megéri.
2014. aug. 21. 17:32
 4/18 anonim ***** válasza:
Azt nem értem, hogy miért vársz sikereteket olyan témában, amelyben nem vagy tehetséges? Ha az lennél, kiskorodtól fogva "ösztönösen" rajzolnál, méghozzá a saját ötleteidet. Megtanulni csak a másolást lehet, az pedig nem művészet.
2014. aug. 21. 20:53
 5/18 A kérdező kommentje:
Én nem akarok művész lenni.
2014. aug. 21. 22:08
 6/18 A kérdező kommentje:
Egyébként én sosem tartottam magamat tehetségesnek, mások mondták. Korábban (2 éve) minden nap rajzoltam, már az óvodában is rajzversenyekre jártam és tényleg imádtam rajzolni. Akkor ezt akartam csinálni egész életemben. Nem is másoltam, hanem saját magamtól, a fejemből készítettem a rajzokat. Aztán történt egy-két dolog és a családom sem az igazi és tulajonképpen feladtam. Ne hibátlan olajfestményekre gondolj, hanem egy 7 éves gyerektől telhető rajzokra, amik a korához képest jónak számítottak és még pár évig így ment tovább, de az utóbbi 2 év kimaradásával megálltam a fejlődésben. Mikor belegondolok, hogy most már mennyivel előrébb lehetnék, akkor borzasztóan érzem magam. Magában a művészetben pedig őszintén szólva nem hiszek. Szerintem művészet mint olyan nem létezik. Adott egy kreatív, inteligens, ambíciózus ember, aki kiskorában valami miatt megkedveli a zenét, festészetet vagy akármi mást és saját maga is elkezdi csinálni. Mivel örömét leli benne ezért egyre többet és egyre többet csinálja és a sok gyakorlás miatt egyre jobban teljesít. Viszont szerintem ebben nincsen semmi különleges vagy földöntúli, leírhatatlan, csodás dolog. Nem mondom, hogy nem kell rá születni és mindenki képes rá mert vannak olyan dolgok, például a kreativitás, ami nem tanulható, de sok külső tényező hatásra is alakulnak ki dolgok, amik (például az értékrend) fontosak. Abban egyetértek, hogy alkotás közben egy "más" lelkiállapotba kerülünk, nyugodt, szabad, biztonságoss, gyengéd és egyszerűen tökéletes, amit olyankor éreztem, de az ilyen "álmában alkotott" meg "nem emlékszik semmire" "erő vezérelte" dolgokban nem hiszek. A másik, hogy ki mondja meg, hogy mi a művészet. Értem, hogy az emberben gondolatok, érzelmek futnak át mikor ránéznek egy képre, de nem értem, hogy kép és kép között (ha technikailag minden rendben van) akkor mi az a differencia, ami miatt az egyik művészetnek minősül és a másik nem (függetlenül az alkotótól, és annak céljától mert mi azt nem tudhatjuk, nem érezhetjük csak kreálhatunk okokat).
2014. aug. 21. 22:33
 7/18 A kérdező kommentje:
Valamint a sok dolog közül, amiben nem vagyok jó, ez megy legjobban. Most lehet, hogy egy életképtelen, hihetetln szánalmas 0 embernek gondolsz, de ez van...
2014. aug. 21. 22:43
 8/18 anonim ***** válasza:

Kedves Kerdezo!

Ne eroltesd. Ha nem okoz oromet, hagyd a fenebe, es menj el gatornek/melkassebesznek/urgeontonek, v barminek, ami oromet okoz. Aztan a teged rajzolasra kenyszerito rokonoknak kuldj kepeslapot.

De ne kezzel rajzoltat.

Udv R.

2014. aug. 22. 11:35
 9/18 A kérdező kommentje:
Igen, lehet, hogy kéne valami mást keresnem, de nem megy. Nem érdekel semmi sem és sosem csináltam a rajzoláson kívül semmi mást. Szerettem rajzolni és ez alap esetben most is így lenne, ha nem szólt volna közbe semmi. Nem érdekelnek a sportok, a zene, a tanulás sem. Még csak okos sem vagyok annyira, hogy ezzel kezdhetnék valamit. Én nem tudok másra gondolni csak arra, hogy rajzolnom kell és ezt nem erőlteti a családom. Ők csak azt szeretnék, hogy valamiben kiemelkedően teljesítsek, hogy azt el tudják újságolni mindenkinek, hogy nekik milyen gyerekük van, de igazából nem érdekli őket, hogy mit csinálok. Nekem így, hogy nem csinálok semmit és nincsen semmilyen célom, dolgom, hobbim nem ér semmit az életem. Egy nagy 0....
2014. aug. 22. 13:13
 10/18 anonim ***** válasza:

Akkor most idézem a negyedik válaszolót:

"Azt nem értem, hogy miért vársz sikereteket olyan témában, amelyben nem vagy tehetséges?"

Már itt el kellett volna gondolkodnod azon, hogy nem fogsz menni semmire az életben, ha olyanra pazarlod az idődet, ami nem a te világod. Ha ennyi szenvedésbe kerül az, hogy meg tudd rajzolni a formákat, (ennek a résznek kéne a legkönnyebben mennie) akkor egyértelmű, hogy téged nem erre találtak ki. És ezzel most nem az volt a célom, hogy leromboljam az egyébként lehetetlen álmaid, mindössze az, hogy megértessem veled, ha Te tényleg úgy rajzolsz, ahogy elmondtad, akkor nem érdemes erőltetni. Gondolom, amihez matek meg fizika kell, az ki van lőve. Esetleg nem szeretsz emberekkel foglalkozni, beszélgetni? Mert ha elég nyílt vagy, akkor lehetsz pszihológus, tanácsadó, vagy tudom is én...

Nem csak a jártasságokkal, hanem a kommunikációval kapcsolatos munkák között is válogathatsz. :)

2014. aug. 22. 13:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!