Ha verset írok akkor csak a sorvégi magánhangzónak kell rímelnie vagy az egész szótagnak?
"Aj, e nő-kebelű Lidi óta
A Jenőke belül idióta."
Weöres Sándor, kérdezd őt. Amúgy meg aki azt mondja, hogy a vers lényege a ritmus, az nagyon nem ért a dolgokhoz.
11 vagyok: nem úgy értettem, hogy a lényege a ritmus - vagy legalábbis nem olyan értelemben... ha nem rímel, és ritmustalan minden szempontból, szóval pl gondolatilag is akkor annak semmi értelme, próza. Na jó igazából mindegy, nagyon nehéz elmagyaráznom hogy mit értek alatta, ez csak valamiféle érzés amit a ritmus szóval tudtam a legjobban kifejezni :(
Weöres Sándor nem az egyetlen költő a világon....
Én Radnótitól idéznék: "Nem, még nem vagyok költő [...] Még nagyon foglalkoztat a nyelv, akadályokat gördít elém, rosszindulatú és makacs. Még érezni a versen, hogy írták. Még sok benne a mutatvány, a bűvészet. Mondom, nem szeretem a bűvészkedést. Úgy fejezze ki az érzelmeket a vers, mint egy fütty, egy jajszó, vagy egy csuklás borozás után! Ne érződjék, hogy anyagból épül! Érzed a követ a strasbourgi katedrálison?"
MÉG ÉREZNI A VERSEN, HOGY ÍRTÁK.
"Amúgy meg aki azt mondja, hogy a vers lényege a ritmus, az nagyon nem ért a dolgokhoz."
Olvasd el Arany János: A magyar nemzeti versidomról c. tanulmányát. A ritmus=vers teóriát támasztja alá benne. De nyilván ő nem értett a dologhoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!