Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Vannak itt olyanok, akik...

Vannak itt olyanok, akik perfektül tudnak rajzolni?

Figyelt kérdés

Természet után próbálok rajzolni. Az egyik tanárom az mondta, hogy vegyem fel először mindig a horizont vonalat. De rájöttem, hogy ha egy pici tárgyat szeretnék lerajzolni, ami közel van hozzám, akkor sokszor a horizont vonal nincs rajta a lapon. Azt is tapasztaltam, hogy ha felveszem a vonalat, akkor minél távolabb van a természetben a horizont a tárgytól, minél közelebb van hozzám, akkor a rajzon annál kisebb minden.

Nem akarom felülbírálni azt, amit egy nálam sokkal jobban rajzoló ember mond, de valahogy ez mégse jó. Legyen horizontvonal, vagy ne? Ha ne rajzoljam meg, akkor hogy oldjam meg, hogy a tárgy (párhuzamos) élei a rajzon a horizontvonalon fussanak össze?

2014. júl. 6. 15:56
 1/1 piriiiiii ***** válasza:

Sokszor érzés kell hozzá.

Egy emberhez nem horizontvonal kell, hanem mondjuk egy középvonal (homlok közepe, a két szem között, az orron át, a száj közepén függőlegesen, vagy egy vonal vízszintesen a szemeknél, ezek nagyon sokat segítenek). De egy épülethez, vagy egy jó 10-15 méterrel arrébb álló kocsihoz jó segítség a horizontvonal. De, ha sok tapasztalata van az embernek, nem kell már ábrázolni.

Én 3 éve tanulom a rajzolást iskolában, és eleinte mi is ábrázoltunk a h.vonalat, de leginkább mérni szoktunk, és akkor elhagyható ez. A legjobb az egyenes kötőtű, ami hosszú, jól fogható, stabil és fullegyenes. Ezzel lemérheted a valóságban lévő tárgyak éleinek irányát, hosszát is (az egyik szemed legyen csukva!) a lapra. Nem tudom, mennyire érthető ez... egyébként nem vagyok perfekt rajzos, mert hiába tudok sok mindent erről, hiába hallom mindenhonnan ezeket a rajzos dolgokat (amúgy szobrásznak tanulok, amihez nagyon sok pontos rajzolás kell), csak az agyamban maradnak meg, csak elméletben tudom őket, gyakorlatban sokszor nem megy az alkalmazásuk. De esetleg át tudom adni másnak. :)

2014. júl. 6. 16:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!