Hogyan fessek akvarell festékkel úgy, hogy száradás után ne legyen hullámos a papír? Hány g-os papírt használtok?
Nem tudom, hogy mit csinálok rosszul, lehet, hogy a papír súlya nem megfelelő? Hiába veszek 200 vagy 300g-os akvarell papírt, ha megszárad a kép, egyes helyeken hullámos lesz... :(
Videón olyan technikát is láttam, amikor az egész papírt vízbe merítik, megszívja magát és így festenek rá, mégsem lesz hullámos... Mit csinálok rosszul?
Nem akvarellezek sokat,de egyszer festettem pamutból készült papírra,az nem hullámosodott .
Viszont a 300g-snek elégnek kéne lennie.
A hivatalos eljárás az,hogy bemeríted(nem túl sokáig,nem forró vízben,de mindenhol ázzon át) vízbe a papírt,majd rárakod egy felületre (ezt még később) és ott kicsit felitatod a felesleges vizet róla, leragasztod enyves (barna ) ragasztószalaggal a szélein, teljesen körbe,majd hagyod,hogy megszáradjon.Na most mivel tág állapotban lett rögzítve a papír és annál tovább már nem képes tágulni,így meg fog feszülni és sima lesz.
Nekem sajnos az a tapasztalatom,hogy farostról lejön a ragasztó,a fa rajztáblán meg rajta marad.
Láttam külföldi oldalakon,hogy van aki odakapcsozza a felületre,de nem fa felületre,hanem valami habosított műanyag félére.
Olyat is láttam,hogy valaki leszorítja fém lemezekkel a szélén.
Sajnos most a legjobb megoldás a rajztábla+ragasztó.
Remélem más is válaszol a kérdésre,mert engem is érdekel mi a legjobb.ű
Egyébként az enyves ragasztóval ragasztott szegélyből szikével szokták kivágni a képet,mert a papírról viszont sehogy se akar lejönni.
Amit még szoktak,hogy körbe ragasztják egy sima könnyen leszedhető ragasztóval is ,hogy legyen egy fehér szegény a barna ragasztós rész és a kép között , de sajnos az obis szalagok nem jönnek le könnyen.
Tehát amivel nekem bajom van
- mi az ideális felület ragasztásra és/vagy kapcsozásra , utóbbi nekem szimpibb
- a másik,hogy milyen ragasztószalag jön le könnyen a papírról
amit írtál,olyasmit láttam hogy bemeríti és vizesen hagyja és rárakja egy műanyag,vagy üveglapra és folyamatosan nedvesen tartja ,amíg dolgozik..
Köszi!!!
Ki is próbáltam én is így vízbe mártva és egyáltalán nem hullámosodott a papír! :)
Ragasztani én egy barkácsboltban vásárolt, Schuller Ekhar márkájú papír ragasztószalaggal ragasztottam, az akvarellpapírnak semmi baja nem lett, viszont a fa rajztáblámról leszedte a felső réteget több helyen is... :S érdekes...
Viszont üveg vagy műanyag lapon biztosan jól működne ez a módszer...
Köszi még egyszer! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!