Mit gondoltok a fotóimról?
Nem szégyellem. Az szégyellje aki képtelen rá, hogy színesben is értékelhető képet készítsen. Ahogyan korábban írták:
" Te ez sz@r. Áthúzom fekete-fehérbe és jó lesz!".
Ez látható az ifjú hölgy képein is hasonlóan a hazai magukat a fekete-fehérben fotózástól művésznek képzelők képeinek a túlnyomó részén. Azért fekete-fehér mert csak. Mert így jól néz ki. Nem tudja megmagyarázni, csak azt látja, hogy "hát így szebb" és legalább egy része elismeri, hogy színesben kuka lenne az adott fotó sorsa. Semmi tudatosság nincs mögötte. Aki meg annyira autentikusságra vágyik vegyen a kezébe filmet és analóg fényképezőgépet. Ja, hogy ahhoz meg kellene tanulni hívni meg nagyítani? Nekem sem kenyerem a kémia, sőt egyenesen utálom, de amikor erről volt szó, figyeltem. Nem azért mert csinálni akarom, hanem azért mert hozzá tartozik. Innentől kezdve pedig aki ennyire autentikus akar lenni, attól a minimum ami elvárható. Ja, hogy az már büdös? Szánalmas.
Ajánlom figyelmetekbe:
Jó lenne,ha inkább a színes vs ff értelméről beszélnék. Az tuti,hogy többféle eljárással lehet színes képet ff-re konvertálni . Az is biztos,hogy van értelme a ff fotónak
Szerintem akkor jó ,ha jobban ki lehet hangsúlyozni vele a témát és/vagy jó lehet bizonyos dolgok eltüntetésére is. Ha mondjuk az eredeti képen volna egy sárga valami,ami elvinné a tekintetet,de nem tudjuk máshogy lefotózni a témát,aminek a színe viszont mindegy,akkor a sárga dolog egyből nem lesz zavaró. Ha pl a dolog formáját jobban ki akarjuk emelni ,mint a színét.
Egyébként szerintem előbb az alap fogalmakkal érdemes tisztában lenni. Hogyan hatnak az elkészült fényképre. Miben más a fényképező ,mint az emberi látás? Hogy mutassuk meg úgy a témát a gépnek,hogy az képként egységes legyen?
Tudni kell,hogy a gép, nem térben lát és nem képes a teljes tónusskálát érzékelni egyszerre (dinamikai tartomány) .Azt is tudni kell,hogy igazából a fény az,ami alakítja a képet,ezért fontos a GÉP számára megfelelő megvilágítás (nem hiába vannak derítő lapok,de pl mit csinálsz,ha nincs? hogy használod fel a környezetet?)
Egyébként pedig, ha nincs meg a megfelelő eszközöd (derítő lap, vaku, SB stb...) akkor vagy nem csinálsz semmit, vagy feltalálod magad. Számtalan DIY leírás van különböző házilag készített fényterelők,fényformálók, fénylágyítók előállítására ami fillérekből kihozható. Nem lesz tökéletes a végeredmény, de ha nem fizetnek érte, nem is nagyon lehetnek elvárásaik, tehát ez nem is feltétlenül szempont.
Próbálj meg ne azért FF képeket készíteni "mert csak". Fényképezz tudatosan, amikor megnyomod a gombot már tudnod kell, hogy milyen utómunkát kap majd az adott fotó, hogy azt mondja majd el a nézőnek, amit Te el akarsz vele mondani. Mivel valószínűleg nem RAW-ban fényképezel, ezért felejtsd el a fényképezőgépedbe épített FF módot és ha úgy ítéled meg, hogy az adott kép FF-ben többet mond el (de csak akkor ha többet mond el, nem akkor ha színesben sz@r) akkor csinálj FF konverziót, de a csatornák helyes beállításával tedd ezt, úgy, hogy a fotó azt mondja el amit el akarsz mondani vele. Az előbb valóban sarkosan fogalmaztam a FF képeket illetően, arra értettem, hogy kizárólag FF-ben fotózni értelmetlen. A színek mesélnek! ;)
#14-es vagyok és a FF konverzióról minden elhangzott előttem, mélységesen egyetértek minddel. Az érdemi FF munka lényege, hogy tudatosan konvertálsz (nem a gépben!), kiválasztva a megfelelő színeket, amelyeket megfelelő módon konvertálsz FF irányba, órákat lehet bűvészkedni 1-1 ilyen konverzión. Egyik kedvenc pillanatom, amikor a mesterséges és a természetes fény kevert használatáról mesélt nekem valaki, érdeklődve hallgattam, mert ez nehéz terület, majd mutatott pár - fekete-fehér - képet. Na menjen a fenébe, úgy nekem is hamar megy :-)... Nagyon nehéz színhelyesen fotózni, hasonlóan a kevert színek használata, ezeket érdemes tanulgatni.
Tanulásképp nagyon jók ez és a hasonló kis egyszerű videók, utána Scott Kelby és bármilyen fotós-alapismeretes könyv. https://www.youtube.com/watch?v=eqOB3HH6Yuk
Egyébként az a véleményem, hogy világszínvonalra lehet eljutni belépő szintű DSLR gépekkel (nem egy és nem kettő ilyen példa van), akár 16-18 éves korra is, de ha körberajongjuk a semmit, ez nem fog összejönni. Kell a masszív beszólás is :-)
alázatot csak a fotográfia (és egyéb művészetek) iránt érzek és nem pedig névtelenül kritizáló senkik iránt
Már írtam egy választ, nem vagyok profi de hobbiként évek óta űzöm.:)
21-nek! Az rendben és dicséretes, ha segítő és szakmai tanácsot adsz. De nekem ezzel a mondattal volt problémám, és a továbbiakat olvasva, nem is tudom, hogy írhattad le:
"Az pedig, hogy fekete-fehérben fotózol, nevetséges. Semmi értelme. Színesben látunk, 2014 van!"
ezért írtam: Kb. olyan, mintha egy szobrásznak, aki kővel dolgozik, azt tanácsolnád, hogy inkább műanyagból, mert már nem a kőkorszakban vagyunk.
*
Az, hogy színes v ffeh az eszköz. Azt az eszközt választom, ami jobban megfelel ahhoz, amit kifejezni akarok. Rajzolok: van, amikor tus fekete fehér a megfelelő, van, amikor az akvarell színek játéka. A fogadó felületet is választani kell, milyen papír? Elég nehéz ez, mert az eszközök választása is az alkotás része, intuitíve kell választani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!