Ti egyetértetek azzal megállapítással, hogy férfi ne olvasson női írókat? (Alant az indoklás)
Ezt én értem. Nem is a saját véleményemet posztoltam ide ki. Egész egyszerűen mintha benne lenne a köztudatban az, miszerint az írás, az irodalom a férfiak privilégiuma.
Amit mostanában szintén hangoztatnak, hogy férfi nem vinnyog, vívódik. Pedig időnként nem biztos, hogy mi férfiak vagyunk az erősebb nem. De lehet erre ti férfiak, akik ide írtok egy erős igent mondtok.
Viccet félretéve a gender kutatók is azon az állásponton vannak, miszerint minden átértelmeződik a maszkulin diskurzuson keresztül.
Nem tudom milyen körökben hangoztatják ezt. Én anno betévedtem 1,5 évre magyar szakra az egyetemen, de soha nem találkoztam ezzel a felfogással.
Ezt max. egy nagyon hímsoviniszta (az irodalom a férfiaké) vagy ellenkezőleg férfigyűlölő (a férfiaknak nincs lelkük) emberek körében tudnám elképzelni. De ezek elég szélsőséges megnyilvánulások.
Mit gondolsz, Agatha Christie krimijeit hány férfi olvasta?
Amúgy az tény, hogy a nők érzékenyebb lelkületűek, a lelkiség jobban jellemző rájuk, mint a férfiakra.
Arról nem tudok, hogy egy ilyen előítélet terjedne a köztudatban, én ilyesmivel nem találkoztam még (lehet hogy le vagyok maradva?).
Ez a megállapítás több dolog miatt hibás szerintem.
1) nem minden nő ugyanolyan, ahogy nem minden férfi sem - létezik olyan nő által írt regény, amiben nincs vinnyogós lelkizés, és olyan férfi által írt regény, amiben van; ugyanígy az olvasók sem teljesen heterogének
2) nem értem, hogy miért baj, ha pár férfi azért olvas tipikusan női nő által írt regényeket, hogy mondjuk belelásson a női lélekbe; attól nem lesz nőies (ugyanúgy, ahogy pl. ha bűnözők vallomásait szívesen olvasom, nem feltétlen van bennem bűnözői hajlam, csak érdekel a gondolkodásuk)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!