Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Van még rajtam kívül, aki úgy...

Van még rajtam kívül, aki úgy gondolja, a híres (? ) Kodály módszer egy csőd?

Figyelt kérdés
És nem csak azért, mert nincs elég énekóra, meg szegény énektanárok nincsenek megbecsülve, hanem azért, mert a módszer maga nem alkalmas arra, hogy egy normális, mai gyerekkel megszerettesse a zenét. Természetesen pro és kontra érveket egyaránt szivesen olvasnék.
2013. dec. 28. 12:00
1 2 3
 21/25 A kérdező kommentje:

C-dó....! ez tetszik! Először azt hittem, ugyanaz, mint a C-dúr, de észbekaptam, hogy A-moll is lehet. Nem hallottam még ezt a kifejezést.

Én tudom, mi a szolmizálás értelme, nagyon örülnék neki, ha tudnék szolmizálni, ha benne lenne a fejemben az a meglehetősen sok hangtávolság, ami az egyes szolmizációs hang elnevezések kombinációjából előáll. Lehet, hogy a tréfa kedvéért meg is próbálom. Mivel nyilván nem ülök be a zeneiskolába a 6-7 évesek közé, ezért azt találtam ki, hogy az egyes távolságokhoz különböző dalrészleteket rendelek hozzá, és ezeket betanulom. Pl. a dó-mi az a bo-ci, de ugye a mi-szó is nagyterc, ezért oda is jó a bo-ci, akartam mondani, mert nem a zongora előtt ültem éppen, de rájöttem, hogy hohó, az ksterc bizony, oda már a ci-tar kell! És így tovább. El fog tartani egy darabig. De majd nagyképűsködöm a kóruspróbán.

2014. jan. 3. 11:39
 22/25 anonim válasza:
Nagyrészt én is egyetértek a kérdezővel, a módszer abban az értelemben csőd, hogy a zeneiskolai oktatáson kívül eléggé erőltetettnek hat. Az "Ének az óvodában" pl. jól ki van találva, mert lehet, hogy mögöttesen benne van a K módszer, de nem a gyerekekre van ráerőltetve. Mintha a felső tagozatos és középsulis ének-zene tankönyvekben is az az akadémikus hozzáállás tükröződne, ami egyébként a szintén alapvetően művészeti jellegű irodalommal van, hogy tessék, itt van nektek a hivatalos "jó" és "szép", ami ezért meg azért jó és szép, jól szételemezzük (pl. leszolmizáljuk), és ugye milyen csodálatos? Addig nincs baj, amíg sokféle (nem csak komoly és népi!) zenét hallgatunk együtt, énekelünk együtt, szólamokban is akár, kapunk hangszert a kezünkbe, próbálkozunk velük és élvezzük. Szerintem ez is fejlesztőleg hat, és talán az ízlést is jobban formálhatja, ha nem egy szűk elit metszet jelenik csak meg. Szóval célhoz az eszközt. De ha még a cél sem tiszta?
2014. febr. 27. 21:28
 23/25 A kérdező kommentje:

Ōrülök, hogy egyetértünk!

A cél egyébként tiszta volt, legalábbis a Kodály célja. De nem érte el.

A kérdés az volt eredetileg, hogy a módszer miatt, vagy a nem megfelelő alkalmazása miatt. Vagy, amint sejtem, nincs is olyan módszer, amivel az eredeti magasztos célokat el lehet érni.

2014. márc. 2. 13:31
 24/25 karoly123456 válasza:

Nagyot változott a világ...a mai gyerekek sokkal inkább ki merik mondani (már amelyik nem terrorban él otthon) a véleményüket. Az elméletnek, amit tkp. a szolfézs kifejezés takar, eredetileg a zeneiskolákban az lett volna a célja, hogy segítse a hangszeres tanulást. Ez ma nem így van sajnos. Nálunk, ahogyan ezt már valaki előttem leírta, ez akadémikus magasságokra emelkedett. Nyilvánvalóan egy normális gyerek lázad a számára túl bonyolult, és céltalannak látszó elméleti anyag láttán, ráadásul min.egy vagy valahol két évig nem lát hangszert, egy hangszeren tanulni vágyó gyerek, ezalatt az idő alatt, kizárólag szolfézst tanul... Valahol hallottam a kifejezést, hogy "szolfézs akrobatákat" idomítanak, nagyon találó.

Nem hiszek a módszerekben, annál inkább a kísérletezésben, az új dolgok kipróbálásában. Kis hazánkban a tanárok nagy része (ne vegye magára, akinek nem inge) nem mer nyitni az új felé, a csordában biztonságosabb. Tehát léteznek más irányok, de ehhez be kellene nyitni egy-egy üzletbe,keresgélni,felvállalni a véleményét (ha van), s nem rutinból tanítani.

Biztos vagyok benne, hogy léteznek ilyen tanárok, s náluk a gyerekek szeretik a szolfézst, csak ritka kincset keresel...

2015. márc. 4. 07:20
 25/25 anonim ***** válasza:
(szolfézst hogy utáltam, be kéne tiltani, azután, hogy a hangnemeket megtanultuk, felesleges)
2019. júl. 26. 21:27
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!