Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Mi az a Kodály-módszer?

Mi az a Kodály-módszer?

Figyelt kérdés

Mi a célja, tehát pontosan mit is tanítanak e módszerrel?

És legfőbb kérdésem a HOGYAN! Hogyan tanítják azt, tehát a Kodály-módszer miben tér el más tanítási módszertől?

2012. dec. 17. 10:01
 1/9 A kérdező kommentje:

Hangoztatják mindenütt, hogy milyen nagyszerű dolog ez a Kodály-módszer, hogy világszerte alkalmazzák, stb. Én meg azon kívül, hogy rajtam soha egyetlen tanár nem alkalmazott valami nagyszerű ének-zene oktatást, még csak nem is tudom mi ez, és bárkit megkérdezek környezetemben, nekik sincs fogalmuk arról, hogy mi is ez.

Ezt a tényt nem tartom normálisnak.

Mi van tulajdonképpen? Ez is egy ilyen szuper magyar találmány, amit az illetékesek (gondolom ének tanárok) hazánkban nagy ívben letojnak, a külföldiek meg szuperül alkalmazzák, és ezáltal sokkal jobban fejlődnek zeneileg, és sikeresebbek lesznek?

Mert azt sejtem, hogy az ének és zeneoktatás a célja, ugye? Hát én általános iskolában halálra untam magam. Néha tanultunk egy-egy új népdalt, és unásig ismételtük azt a néhányat, amit addig tanultunk. A kottafüzetre kár volt pénzt kidobni, mert évente ha 1-2 oldalnyit írtunk bele, akkor sokat mondok. Kottát olvasni sem tanítottak meg. Ha a tanárnak nem volt kedve tanítani, akkor berakta Vivaldi valamelyik évszakát, más zenét nem mutatott. A hangszerekről, illetve hangszereken való játszásról pedig még inkább nem esett szó, nemhogy tett...

Miért?

Mégis rosszul sejtem, és mégsem az ének-zene oktatás hatékony módja lenne ez a Kodály-féle módszer?

Aki tudja mi ez a módszer a gyakorlatban, akinek része volt benne, az írja már le a lényegét, és akár a hozzá fűződő véleményét!

(Tulajdonképpen az is érdekelne, hogy valójában a nagyátlag se tudja mi ez, vagy csak én és a környezetem ilyen tudatlan... Tehát jöhetnek "nem tudom" válaszok is a statisztika kedvéért! Bár jó lenne, ha valaki a megfejtést is leírná! Köszi!)

2012. dec. 17. 10:02
 2/9 Andizsuzsi ***** válasza:
2012. dec. 17. 10:05
 3/9 anonim ***** válasza:

A legföbb benne a szolmizációs rendszer, ezzel elvileg könnyebben megtanulják a gyerekek az alaphangrendszert.

Ezt MO-on alkalmazzák, máshol gyakorlatilag nem ismert. Ennyit a világhirü módszerröl, habár szerintem könnyebb a kisgyerekeknek, mint a különféle hangnemekkel veszödni eleinte.

2012. dec. 17. 11:23
 4/9 anonim ***** válasza:
Megtanít bennünket helyesen kottázni, szolmizálni. Mi 5. és 6. osztályban szinte minden órán kottáztunk abból a kis könyvből. Szerintem nagyon jó órák voltak, csak sajnos idén már más énektanár tanít bennünket...
2012. dec. 17. 12:20
 5/9 Andizsuzsi ***** válasza:

"Ezt MO-on alkalmazzák, máshol gyakorlatilag nem ismert."

Finnországban és Japánban is Kodály módszerrel tanulnak a gyerekek, Számos zenész jön Mo-ra megtanulni a módszert, mert általa könnyebben tanulják a zenedarabokat.

2012. dec. 17. 12:33
 6/9 anonim ***** válasza:

"Finnországban és Japánban is Kodály módszerrel tanulnak a gyerekek, Számos zenész jön Mo-ra megtanulni a módszert, mert általa könnyebben tanulják a zenedarabokat."

Igen, ez a magyar propaganda, de más országokban erröl nem hallottak, Finnorszßagban meg Japánban lehet, hogy van EGY iskola, ahol használják, de az a kivétel.

Ismeröseim FInnországban élnek már több évtizede, de ilyenröl még nem hallottak.

A lányom meg Japánban él, és ott is ismeretlen a szolmizációs módszer, amikr valakiknek megemliti, csak néznek rá, hogy mit is akar...

2012. dec. 17. 13:35
 7/9 anonim ***** válasza:

Itt megnézhető:

[link]

2012. dec. 17. 16:08
 8/9 anonim ***** válasza:

"Ismeröseim FInnországban élnek már több évtizede, de ilyenröl még nem hallottak.

A lányom meg Japánban él, és ott is ismeretlen a szolmizációs módszer, amikr valakiknek megemliti, csak néznek rá, hogy mit is akar..."

Az átlagemberek zenei műveltsége majdnem a nullával egyenlő. Nem ebből kell kiindulni.

2013. nov. 11. 18:24
 9/9 anonim ***** válasza:
Ha szolmizációs bohóckodást jelent, akkor mi így tanultunk általánosban. Utáltam is mint a fene. Szerintem is ez csak ilyen magyar propaganda lehet, mint a híres magyar paprika meg kolbász... a világon sehol nem ismerik, csak itt.
2013. dec. 28. 13:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!