Prym kérdése:
A narancssárgának magyarul miért narancssárga a neve? Miért nem mondjuk répasárga?
Figyelt kérdés
ezen ma gondolkoztam el zöldségpucolás közben ,hát már miért nem hívják úgy? ugyanolyan színe van mint a narancsnak, + szerintem a magyarok előbb láttak sárgarépát mint narancsot... :D2013. okt. 23. 17:27
1/6 anonim válasza:
mi a ,,kár" szócskát akkor használjuk ha valamit sajnálunk az angol meg akkor ha lát 1 autót! ennyi! :)
2/6 A kérdező kommentje:
de ez nyelvi különbség... -.-
a narancssárga az minden nyelven ugyan arra a gyümölcsre vonatkozik
2013. okt. 23. 17:42
3/6 anonim válasza:
Lehet, előbb fedezték fel a narancsot, mint a répát, akik elnevezték a színt.
4/6 anonim válasza:
Erre volt a tv-ben valami rövid filmben... Ha jól tudom,jól emlékszem sokági csak simán sárgának hívták és később nevezték el,de akkor már ismert volt a narancs.
5/6 anonim válasza:
Mifelénk a répa színét répavörösnek nevezik, nem répasárgának vagy narancssárgának. A szőkésvörös hajú emberekre is azt mondják például, hogy répavörös. Szerintem régen is így mondhatták. Mivel a narancssárga szín a sárga és a vörös keveréke, mindkettőből levezethető.
Más nyelvekben a narancssárga színt csak simán narancsnak mondják (orange).
6/6 A kérdező kommentje:
köszi mindenkinek:)
2013. okt. 24. 15:15
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!