Hogy lehet kiszámolni, hány oktávot énekel egy énekes, ha ez van feltüntetve a hangterjedelemnél?
Total range: C2-E6
Bocs, nem értek hozzá egyáltalán.
Steven Tyler. Freddie Mercury állítólag 3,5-et énekel, de ezt csak valahol olvastam, bocs, ha hülyeség.
Légyszi kezeljetek tök hülyének, és magyarázzátok el. :D
Szóval ez betűnként nő, és a betűkön belül vannak a számok, ugye, és akkor ahány betűt lép, annyi oktáv, persze figyelembe véve, hogy mellette miylen szám van? Jól értem?
Ezt a jelölést elsősorban az angolszászok használják, nálunk kicsit másképp mondjuk (nekünk van kontra C, nagy C, kis C, kétvonalas C, háromvonalas C, no meg a híres neves magaccé!). De a lényeg:
A zenei hangok alapesetben (tehát módosítójelek nélkül) így következnek egymás után: A H (angolszászoknál B, ami logikusabb is) C D E F G A H C D E F G A ...
Azonos hangtól azonos hangig van egy oktáv, a hangok között általában egy egész hangnyi távolság van (kivéve az E-F és a H-C párost). Így nagyon egyszerűen ki tudod számolni: kiszámolod, hány oktáv és hozzáadod hány hang.
Kész is, remélem, érthető.
nézd mit találtam neked: [link]
középen rákattansz, és kiad egy képernyő szélességnyi működő zongora billentyűzetet (egész élvezhető, bár nekem 27 colos a monitorom) ... ha kattintasz egyre, akkor a hang nevét is írja ...
5 oktávos
Az a zongora link nagyon zsákutcába visz, ne azt használd!
A fehér billentyűk (diatonikus hangsor) így néznek ki.
CDEFGABC (Nálunk a B helyett H van.)
A C-től C-ig tart egy oktáv, utána ismétlődik. Az oktávokat szokták számokkal jelölni.
C1 D1 E1 F1 G1 A1 B1 - C2 D2 E2 F2 G2 A2 B2 - C3 D3 E3 F3 G3 A3 B3 ... stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!