Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Nektek hogy tetszett az új...

Nektek hogy tetszett az új István, a király?

Figyelt kérdés
Szerintem elég sértő volt a vallásra és Szent Istvánra nézve ez az új verzió. Olyan negatívan ábrázolta István és az Isten kapcsolatát, gondolok itt arra, hogy az "Oly távol vagy tőlem" című részt nem is Istennek énekli, hanem Koppány lányának, vagy pl. Réka nem is imádkozik, hanem szemetet szed. (?) Nem tetszett az sem, hogy erőltetett szerelmi szálakat vontak a történetbe (pl. István felesége megcsalja Istvánt egy katonával, István meg Réka szerelmesek). Nem értem, miért kellett ezt a szép művet brazil szappanopera szintre alacsonyítani. Szerintem ez a feldolgozás kigúnyolja a magyarokat és a keresztény vallást (pl. a Szent korona börtönbe zárja a magyarokat). Várom KULTURÁLT véleményeket és nem politizálok!

2013. aug. 21. 07:59
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
76%

"Szerintem elég sértő volt a vallásra és Szent Istvánra nézve ez az új verzió. Olyan negatívan ábrázolta István és az Isten kapcsolatát."

Talán mert ez inkább politikai döntés volt, mintsem érzelmi. István egy véreskezű uralkodó volt, aki német segítséggel kényszerítette a magyar népet a keresztény hitre, aki pedig nem állt mellé legyilkolta. Nem tudom miért hiszi mindenki, hogy István egy jóságos Mátyás király volt?

2013. aug. 21. 14:24
 12/15 anonim ***** válasza:
47%

Egyetértek a 11-essel!

Persze, hogy az egyház szentté avatta, hiszen attól kezdve már kipipálhatta magának Európa ezen részét is, és ugye a hívők felé ezt magyarázza már ezer éve, hogy István szent volt!

Pedig azzal, hogy behódolt az egyháznak, aláírta azt is, hogy segít kitörölni a magyar népnek még az emlékezetéből is a régi vallások, régi istenek, régi hitek, régi szokások = mindazt, ami az ősi magyarok magyarságát adta, annak írmagját is segít kiölni (szó szerint), hát persze, hogy az egyház szentté avatta!!!

Legújabbkori kutatások szerint egyébként Mátyás sem volt az az igazságos jó király, csak úgy tudott annak látszódni, mert olyan törvényeket hozott, mely szerint más igazság nincs a földön, csak amit ő alkotott!!!!

2013. aug. 21. 15:58
 13/15 anonim válasza:
55%
nem néztem végig,mert a borzalmasnál is borzalmasabb volt
2013. aug. 21. 17:50
 14/15 anonim ***** válasza:
100%

Nekem, azt félretéve, hogy a polgárpukkasztás nekem kicsit sok volt benne, tetszett. Egyrészt azért, mert nem egy ilyen idealizált képet fest arról a korról, Istvánról, amit annyira szeretnénk elhinni, hanem megmutatja a sötét oldalát is. Ráadásul a mai korra nézve is elég tartalmas mondanivalója van.

Egyébként meg a feldolgozásoknak pont az az értelme, hogy néhány dolgot átértelmeznek. Ha ugyanúgy megcsinálták volna, mint az eredetit, lett volna egy csepp értelme is? A die hard fanoknak úgy sem tetszett volna, így meg nem egy utánzatot kaptunk. Nekem kifejezetten tetszett az István-Gizella-Vecellin szál, történelmileg sem volt annyira hiteltelen a dolog. Persze szép dolog azt hinni, milyen mintaházasságuk volt, de azért na. De attól függetlenül is, a szövegre teljesen ráillett ez az értelmezés is, és ezzel is küldött egy üzenetet. Egyébként a Réka-István-szál az eredetiben is benne volt, és azért itt sem volt sokkal erősebb, sőt néha inkább István lelkiismereteként vagy lelki társaként (nem feltétlenül romantikus értelemben) jelent meg Réka.

2013. aug. 22. 12:26
 15/15 anonim válasza:
#2, ha azt sem vetted észre, hogy akit lelőttek, az nem Koppány volt, akkor hadd gratuláljak!!!
2013. aug. 22. 18:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!