Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Szerintetek mi a szerepe az...

Szerintetek mi a szerepe az irodalomnak a XXI. században?

Figyelt kérdés
2012. dec. 6. 16:34
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
Elnézést, nem az előző, hanem az előző előtti.
2012. dec. 7. 16:21
 12/21 anonim ***** válasza:
A-a. Akkor vagy igazán művelt, hogyha mind az irodalom, mind a tudományok területén tájékozott vagy. Nem vagy expert, de némi fogalmad van a dolgokat illetően s nem fogod azt mondani, hogy Verlain egy zeneszerző volt. Érted :-) ... Mindemellett naprakész vagy a világ történéseit tekintően. Számomra ettől lesz művelt valaki. Attól meg pláne nem foglak műveltnek tekinteni, hogy itt fikázod az irodalmat. Tudod engem meg abszolút hidegen hagy az atomfizika, aztán akkor mi van? Attól még nem ítélem el, meg tartom fölösleges dolognak, mert tudom, hogy van aki abban tud kiteljesedni meg azt érzi az ő világának. Más meg az irodalommal van így.
2012. dec. 7. 19:01
 13/21 anonim ***** válasza:

Nem értem miért lovagoltok ezen a szépirodalom-szakirodalom témán. A kérdező a kultúra-művészetek rovatba írta a kérdést, tehát ha a tudományos szakirodalomra akar rákérdezni,akkor azt a tudomány rovatba írná, plusz a szakirodalomnak lényegében semmi köze a szépirodalomhoz, csak elnevezésében hasonlít,az egyik a tudományhoz a másik a művészethez, én értelemszerűen a szépirodalomra gondolok mikor véleményt írok.

Ha meg szórakoztatásra van, hobbi az egész irodalom (amit itt többen is elismernek) akkor miért kell belekeverni a műveltségbe? Hiszen ebből kiindulva bármilyen szórakoztatási műfaj hozzátartozhatna a műveltséghez, pl. ha te nem ismersz kapásból 10 zsidóviccet,akkor nem vagy művelt? Szóval igaz, hogy szórakozás, művészkedés,semmittevés,hobbi, de nem műveltség.

Egy mai átlag ember nincs tisztában azzal, hogy az elektronikai berendezések,amelyeket a mindennapjaiban használ hogyan,milyen elv szerint működnek (nem a részletekbemenő ismeret a lényeg, hanem az egyszerű MEGÉRTÉS) vagy még ma is sokan azt hiszik, hogy az ember a majomtól származik (ami baromság). Ez elszomorító szerintem és ezen kéne változtatni, nem pedig az irodalmat sztárolni, mert irodalommal nem lehet a világot megérteni.

2012. dec. 7. 19:32
 14/21 anonim ***** válasza:

az irodalom - konkrétan a könyvek olvasása - arra szolgál, hogy az állatembert meghaladhassuk

a jövőben a barbárok hozzáférése nagy valószínűséggel korlátozva lesz a társadalom javaihoz

lesznek olvasott (=művelt) emberek, akik képesek önálló, felelős gondolkodásra és döntésekre

és

lesznek a tömegemberek, akik a nagy kívülről irányított kollektív hordatudatba süllyedve élnek

2012. dec. 12. 03:35
 15/21 anonim ***** válasza:
Azért ennyire nem egyszerű a dolog! Akár tetszik, akár nem, ha valaki nem olvas el egy szépirodalmi művet sem, attól még lehet jó keresete, és hozzáférhet a társadalom javaihoz...
2012. dec. 12. 07:15
 16/21 anonim ***** válasza:
Legyen mit megtanultatni ártatlan diákokkal. Gondolok itt az értéketlen versekre. Pár év múlva úgyse fogok emlékezni rá...
2012. dec. 12. 14:02
 17/21 anonim ***** válasza:
Irodalom...Van egy gyerekem immár felnőtt.. Miko még kicsik, anyanyelvet versekkle, mondókákkal tanítjuk, énekelünk neki. Sok olyan vers van, amit szinte minden gyerek el tud még felnőtt, nagymama fejjel is mondani, mint pl csip-csip csóka, stb. Ez is IRODALOM. Aztán ott vannak Fekete István művei amiből mint tudjuk rengeteget lehet tanulni, és nemcsak egy könyv.Ez nem műveltség kérdése. Idegen nyelvet is könnyebb pl versek alapján taunlni főleg gyerek vagy ifjúkorban.Én elfogult vagyok, mert nekem kedvencem volt az irodalom, tantárgyként is, függetlenül attól, hogy egészen más területen dolgozom.Én sem szerettem sok írót, költőt.Tanulni kellett ugyan, de nem szerettem a stalusukat, vagy egyes műveiket. Van egy rokonom, 3 nyelvből van felsőfokúja, tanítja is őket. Múltkor megnéztük együtt a József Attiláról szóló darabot. És tőlem kérdezgette, hogy ekkora kommunista volt a költő? Mondtam, igen.... Ez nem a műveltség fokmérője.
2012. dec. 13. 08:07
 18/21 anonim ***** válasza:

"Idegen nyelvet is könnyebb pl versek alapján taunlni"

Ez azért elég nagy marhaság. Mivel tudod alátámasztani?

Az én egyik ellenérvem: a verseket mindig átvitt értelemben kell olvasni. Ahhoz hogy ez menjen, egy nagyon biztos nyelvtudás szükséges. Ha valaki szótárral áll neki verset olvasni, akkor ugyanúgy bármit mást olvashatna.

2012. dec. 13. 08:51
 19/21 anonim válasza:

Én szeretem azt hinni, hogy még mindig a műveltség fokmérője az olvasottság, de ebbe szerintem nem csak a szépirodalom, hanem a szakirodalom is beletartozik.

A XXI. században pont ugyanaz a szerepe, mint régen. Nem csak szórakozást kell nyújtania, hanem gondolatokat kell, hogy ébresszen a világról az olvasóban.

2012. dec. 13. 09:20
 20/21 anonim válasza:

Én igazából csak csodálkozom, miért kell egymás eltérő szemléletét leszólni?! Hiszen nem is ismerjük egymást, honnan tudjuk, hogy a másik mit, miért gondol úgy, ahogy gondolja. Mindenki igyekszik a maga környezetében vmi jót kihozni önmagából. Senki nem tudhatja, hogy adott körülmények között ő maga mit tudna összehozni, felmutatni. Szóval kár a drága időnket egymás szapulásával tölteni... szerintem.

Visszatérve a kérdésre: Szerintem ki lehet indulni abból, hogy minden, amit a természet, azon belül az ember kitalált, létrehozott, jó valamire. Az irodalom, amint az elnevezése is mutatja, írásművek összessége. Ha belegondolunk, hogy egy adott írásművet a szerzője milyen indíttatásból vetett papírra, mindjárt közelebb kerülünk a megoldáshoz. Az első, ami eszünkbe juthat, hogy az illetőnek vmi gondolat szöget ütött a fejébe, és eme gondolatot olyan fontosnak, és egyedülinek gondolja, hogy érdemesnek érzi azt közölni másokkal is. A gondolatsort végigvezetve, oda lyukadunk ki, hogy egy írásmű elolvasásával megismerhetjük egy másik ember gondolatvilágát. Egy problémát, egy érzést, egy gondolatot más megvilágításból is megtekinthetünk, ami mindenképpen gazdagítja saját világnézetünket. Mint egy utazás egy másik országba. Én például nagyon szeretek olvasni, bár mostanában nem adatik meg ez a lehetőség. De volt, amikor pl. végigolvastam Tamási Áron összes fellelhető művét, mert akkor és ott nem tudtam betelni a gondolatvilágával. Az a szólás jut eszembe, hogy ahány nyelvet ismersz, annyi ember vagy. Én ezt alkalmazhatónak tartom az irodalomra is: Ha belepillanthatsz egy másik ember gondolataiba, akkor máris gazdagodtál. Ez a "művelt-nem művelt", jó-nem jó" hasonlítgatás pedig nem túl szerencsés dolog, mivel nincs etalon, amihez képest vki mást valamilyennek minősíthetnénk...

2012. dec. 15. 02:42
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!