Ady Endre tényleg ekkora őstehetség volt?
Én nagy rap HipHop rajongó vagyok.
De mikor Ady vereit olvassom,akkor körülöttem minden más megszűnik.Tényleg ennyire tudott valamit?
Annak ellenére,hogy egy alkoholista bagós srác volt?
Született tehetség vagy,hogy mondják!
Szerintetek,véleményetek Ady-ról?
Igen, zseni volt. A zsenialitás pedig független az életmódtól.
A Nincsen himnusza
A Hajnal nem ragyogó,
Az Éj fehéren lebben,
Az Isten nem jóságos,
Az Ördög nem kegyetlen.
A Nyár fagyos jégverem,
A Tél hevitő hőség,
Piros virág a Bánat
S fekete a Dicsőség.
Bivaly-fekete a hó,
Fehér a szurok korma,
A Van csak egy rossz álom
S a valóság a Volna.
A Halál nagy dáridó
S kis stáció az Élet,
A Bűn szebb az Erénynél
S legszebb Erény a Vétek.
A méz maró keserű
S édes ize a sónak,
A Ma egy nagy hazugság
S az igazság a Holnap.
Nincsen semmi, ami van,
Egy Való van: a Nincsen,
Az Ördög a rokonunk
S ellenségünk az Isten.
Aki szó szerint próbálja meg értelmezni ezt a versert, annak a tagadás verse lenne. Aki mélyebben lát, annak a tagadás tagadása.
"Én nagy rap HipHop rajongó vagyok.
De mikor Ady vereit olvassom,akkor körülöttem minden más megszűnik."
Itt nincs de. Nem zárja ki a kettő egymást.
Én ki nem állhatom Adyt. Pedig szeretem a verseket, az irodalmat is összességében, magam is írok és költök, és amúgy magyar szakos vagyok. De Ady számomra értéktelen. Ha ezt valakinek elmondom, általában az a válasz: akkor biztos rosszul tanították. Hát nem. Fantasztikus magyartanárom volt. Azt vettem észre, hogy azok az emberek, akik nem szeretik az irodalmat, mélyebb belegondolás nélkül elfogadják, hogy XY jó, mert ő foglalja el a legtöbb helyet a szöveggyűjteményben. Félreértés ne essék, nem a Kérdezőre mondom. Csak általában ők szoktak meglepődni, hogy én, aki egyébként imádom az irodalmat, pont én nem szeretem Adyt. És nem is értem, miért kell feltétlen szeretni, mint ahogy az elsőt is lepontozták, pedig ez véleménynyilvánítós kérdés. Ettől függetlenül nagyon jó az, hogy Te, kérdező ennyire örömödet leled valamiben.
A hiphopnak ehhez semmi köze. Én rockot és metalt hallgatok, mégis magyar szakos vagyok. Szerinted milyen zene illene a versekhez?
Talán a legnagyobb baj, hogy Adyt középiskolában tanítanak (persze hol máshol), de egy átlagos 14-18 éves gyerek még képtelen felfogni Ady verseinek az értelmét, mélységét. Ahhoz, hogy ezeket átérezzük, megértsük nagyon sok mindenen át kell menni az életben, átélni rossz és jó dolgokat, nagyon sok élettapasztalatra van szükség. Ha visszagondolok, hogy 20-25 évvel ezelőtt, amikor elolvastam egy versét milyen más érzéseket keltett bennem, mint most 40 évesen, azt gondolom, hogy Adyhoz meg kell érni.
Ezért nem tudom elítélni azokat a fiatalokat/gyerekeket, akik ki nem állhatják őt, de szeretném tanácsolni, hogy vegyék elő a verseit 10 évenként és akkor sokkal jobban meg fogják őket érteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!