Ady Endre tényleg ekkora őstehetség volt?
Én nagy rap HipHop rajongó vagyok.
De mikor Ady vereit olvassom,akkor körülöttem minden más megszűnik.Tényleg ennyire tudott valamit?
Annak ellenére,hogy egy alkoholista bagós srác volt?
Született tehetség vagy,hogy mondják!
Szerintetek,véleményetek Ady-ról?
Véleménye mindenkinek lehet. Elmondom az enyémet, majd biztos jól lepontoznak. :-)
Ady Endre verseiben nem találok értelmet. Nem bírom őket fölfogni. Egymás után rakott szavak, értelem nélkül. Van aki azt mondja, hogy az igazi művészetnek semmi köze nincs az értelemhez és a gondolkodáshoz. Hogy az tiszta érzelem, ezek szerint az Ady verseknek valamiféle érzelmi eufóriát kellene közvetíteni, amit szavakkal nem lehet leírni. De én ezt az oldalát sem látom neki. A versei tele vannak szörnyű dolgokkal: halál, elmúlás, szenvedés stb. Csupa olyan fogalommal amikhez az emberek negatív érzelmet társítanak. Középiskolában szivattak vele. Az már régen volt. Azóta olyan mintha nem is lenne. (Szóra sem érdemes.)
Érdekes, amit írsz első válaszoló.
Én nagy Ady-rajongó vagyok, nagy hatással volt rám és a költészetemre - ha ezt így lehet mondani.
Mint minden költőnek, neki is vannak olyan alkotásai, melyek semmitmondóak egyeseknek, nekem is akár, viszont vannak olyanok, amik a valóságtól való elrugaszkodottságuk által én is egy méterrel a föld felett vagyok, és csak olvasnám olvasnám tovább, de vége sajnos - van sok ilyen vers más költőktől is.
A dohányzás abban a korban nagy divatját élte, kicsapongását be lehet tudni annak, hogy szigorú iskolába kellett járnia szűk határok között, és mai szóval: kiélte magát.
A konklúzió annyi a mondandómból, hogy igen, az én véleményem szerint tudott és újított a költő.
Igen, őstehetség volt, ez a jó szó rá. Nagyon szeretem a verseit (A többi nem érdekel. A selyemhernyó egy undok állatka, mégis, amit kibocsát magából, a selyem, egy gyönyörű-szép anyag)
*
AZ ÚR ÉRKEZÉSE
Mikor elhagytak, mikor lelkem roskadozva vittem,
csöndesen és váratlanul átölelt az Isten.
Nem harsonával, hanem jött néma igaz öleléssel.
Nem jött szép tüzes nappalon, de háborús
éjjel és megvakultak hiú szemeim, meghalt ifjúságom.
de Őt a fényest, nagyszerűt
Mindörökre látom.
Ady Endre
Suliban utáltam.
De énekelve nagyon jó! Pl ez:
http://www.youtube.com/watch?v=HB9Ay9RGPww
vagy ez:
http://www.youtube.com/watch?v=12Ew1OtN_pI
esetleg ez:
http://www.youtube.com/watch?v=qZd-LygQqbw
Felejtsd el a hiphopot! :-)
/bocs, rossz tördeléssel volt, javítás.
Ady Endre: Az Úr érkezése
Mikor elhagytak,
Mikor a lelkem roskadozva vittem,
Csöndesen és váratlanul
Átölelt az Isten.
Nem harsonával,
Hanem jött néma, igaz öleléssel,
Nem jött szép, tüzes nappalon
De háborus éjjel.
És megvakultak
Hiú szemeim. Meghalt ifjuságom,
De őt, a fényest, nagyszerűt,
Mindörökre látom.
Az igen!
na igen,ez az Ady!!
Meg nem értett zseni!Hihetetlen...
De most komolyan, a kérdező a véleményünket kérdezte. Mindenkinek joga van a saját véleményét kialakítani.
Hogy lehet egy véleményt lepontozni? :-)
Ebben a kérdésben mindenki 100%-os hasznosságot érdemelne. Csak az nem érdemel plusz pontot akinek nincs véleménye.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!