Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Írnátok alapműveket, kedvenceket?

Írnátok alapműveket, kedvenceket?

Figyelt kérdés

Szeretnék tájékozottabb lenni ilyen témában. :) Több kategoriában is kérnék, főleg alapműveket, a mai filmeket pl. nagyon nem bírom (Twilight stb.). :)

Tehát: musicaleket, filmeket, festőket/festményeket, szobrászokat/szobrokat, költőket (itt inkább kedvenceket, én József Attilát és Villont szeretem nagyon), könyveket (bár most meg vagyok áldva a kötelezőkkel :/), énekeseket, akiket azért illik ismerni.

Előre is köszönöm a NORMÁLIS válaszokat! :)

2011. júl. 21. 18:56
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
2011. júl. 21. 19:46
 12/24 anonim ***** válasza:
Akkor már ketten vagyunk, akik az operából csak azt a részt ismerjük. :)))
2011. júl. 21. 19:49
 13/24 A kérdező kommentje:
Igen, bár kötelezők közt ott a Bánk Bán nekem, ha tetszik és van fent valahol teljes felvétel, akkor lehet, hogy belekukkantok. :)
2011. júl. 21. 19:53
 14/24 anonim ***** válasza:

Lev Nyikolajevics Tolsztoj: Ivan Iljics halála

Alekszandr Szergejevics Puskin: Anyegin

Szini Gyula: Különös álmok

Bánk Bán

egyenlőre ennyi jutott eszembe..

2011. júl. 21. 20:04
 15/24 anonim ***** válasza:

Nem tudom, ezek közül mi mennyire alapmű, de próbálok olyanokat írni, amiket én annak tartok, és ezek mellett kedvenceim is (szóval ezek azok lesznek, amiket jó szívvel ajánlok másoknak is, mert értéket képviselnek - szerintem):

Musical: Hair, West Side Story, Jézus Krisztus Szupersztár, Valahol Európában

Film: Amadeus, Forrest Gump, A tanú, Az ötödik pecsét, Schindler listája, A zongorista, Az ördög ügyvédje, Esőember, Holt költők társasága, Legyetek jók, ha tudtok, Pink Floyd: The Wall (bár ezt nem igazán tudom bekategorizálni, hogy most zene vagy film, mindkettő igazából), Táncos a sötétben

Festők, festmények: ezen a téren elég gyérek az ismereteim, nem olyan sokat ismerek, mint kéne, de Salvador Dali az egyik nagy kedvencem.

Szobrászok, szobrok: na itt meg végleg semmi ismeretem nincs.

Költők: József Attila, Radnóti Miklós, Tóth Árpád, Ady Endre, továbbá van néhány kedvenc versem, de a költők életművét nem ismerem áthatóan, itt említeném meg a következőt: Paul Verlaine: Őszi sanzon (Tóth Árpád fordításában), most sajnos több nem jut eszembe.

Könyvek: Orwell: Állatfarm, 1984; Bulgakov: A Mester és Margarita; R. Merle: Védett férfiak, Mesterségem a halál, A sziget; Margaret Mitchell: Elfújta a szél (megjegyzem, ezt csak azért olvastam el, mert annyiszor hallottam már filmekben emlegetni, én úgy álltam hozzá, hogy valami nyálas sz*r lesz, de terjedelme ellenére hihetetlen gyorsan végigolvastam, és nagyon tetszett); Szabó Magda: Abigél, Az ajtó; Anne Frank naplója (a hitelességéről ugye lehetne vitatkozni, de szerintem ettől függetlenül is illik ismerni, legalább azt, hogy mi is ez); J. D. Salinger: Zabhegyező; Kundera: A lét elviselhetetlen könnyűsége; M. A. Nexö: Ditte, az ember lánya

Énekesek: hát itt igazából meg vagyok lőve, mert kimondottan énekest nem tudnék így mondani. Sokaknak szeretem a hangját, de nem vagyok egy nagy zeneszakértő, és azért én főleg könnyűzenét hallgatok, abból meg nem is tudom, hogy ki illene ebbe a felsorolásba. Ha komolyzenéről van szó, akkor meg inkább szerzőket mondanék, de abban meg még annyira sem vagyok járatos sajnos.

2011. júl. 21. 20:50
 16/24 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen! :)

Festők, szobrászok közt én sem vagyok járatos, ezért szeretnék 1-2 embert/művet megismerni. :))

2011. júl. 22. 09:24
 17/24 anonim ***** válasza:

Alapmű: Interjú a vámpírral, Dirty Dancing(első!!), Allatfarm, Veszedelmes viszonyok, Ponyvaregény, A profi, Akira, Szárnyas fejvadász, Ghost in the Shell.

nem alap, de q.jó: A Manderley-ház asszonya, Gilbert Grape, Kill Bill, Chloe (2010), Bábel, Requiem egy álomért, 21 gramm, Apokalipszis most, Bakancslista, A Napfény íze, Kapj el ha tudsz, Sky crawlers, Indul a bakterház, Macskajaj.

Ez elég vegyes halmaz, biztos vagyok benne hogy találsz majd benne kedvedre valót.

Zene: 2 olyat tudok, ami nem annyira ismert mint pl Vivaldi 4 évszaka, de nagyonis szép: Monti: Csárdás (youtube-on Czardas néven találod), és Johann Pachelbel: Canon.

iparművészeti középiskolába jártam 5 évig, és egyetlen szobor jut eszembe mindig, ha kedvencet kérdeznek: Ferenczy: pásztorlányka (avagy a szépművészetek kezdete).

2011. júl. 22. 19:02
 18/24 anonim ***** válasza:

Bocs, hogy közbe-kérdezek a 19,02-től:

A Dávid szobrot ki készítette? Most sehogy sem jut eszembe.

2011. júl. 22. 19:05
 19/24 anonim ***** válasza:

Jaj, a Monti Csárdás tényleg nagyon jó :)

Nekem az egyik kedvenc zeném a Por una cabeza, annyira szép zene, hogy hihetetlen.

De ha már itt tartunk, meg kell említenem az "egyetlen magyar világslágert", a Szomorú vasárnapot, aminek kismillió feldolgozása létezik, nekem leginkább az azonos című filmben elhangzó változat tetszik: http://www.youtube.com/watch?v=oBichAa9NeE

2011. júl. 22. 19:06
 20/24 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

A Dirty Dancinget imádom. :) Valamint a Manderley-ház asszonyát olvastam és musicalben is nagyon szeretem. :)

2011. júl. 22. 19:52
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!