Írnátok alapműveket, kedvenceket?
Szeretnék tájékozottabb lenni ilyen témában. :) Több kategoriában is kérnék, főleg alapműveket, a mai filmeket pl. nagyon nem bírom (Twilight stb.). :)
Tehát: musicaleket, filmeket, festőket/festményeket, szobrászokat/szobrokat, költőket (itt inkább kedvenceket, én József Attilát és Villont szeretem nagyon), könyveket (bár most meg vagyok áldva a kötelezőkkel :/), énekeseket, akiket azért illik ismerni.
Előre is köszönöm a NORMÁLIS válaszokat! :)
Ezek az én kedvenceim (szóval elég szubjektív leszek):
Film: Hair(musical) , Psycho (Hitchcock), Pillangó(Papillon, FR), Abigél (Szabó Magda regénye alapján)
Költemények, könyvek, versek, írók, költők stb. : Dekameron, Ady Endre (nagyon nagy arc volt), Radnóti, Rokonok, az összes Móricz és Mikszáth novella, orosz írók csinovnyikokról szóló novellái (nagyon viccesek).
Zene: Holdfény szonáta, Ryde of the Valkyries, Vivaldi 4 évszak (Tél és Tavasz a kedvencem, de illik mindegyiket ismerni, Carmina Burana, Kék Duna keringő (On the beautiful blue Danube), Love story zenéje, Brahms: Hungarian dance no. 5.
A novellákat nem tudtam pontosítani, mert annyi, de annyi van, és tök jók. Olvass belőlük párat, megéri. :)
Munkácsy Mihály életregénye: I. Aranyecset, II. Ásító inas. (Ha jól emlékszem Szőke (?) Sándor írta. Van életregénye mástól is, ez a kétkötetes a klasszikus mű)
Hamingway: Akiért a harang szól
Operából: Bánk bán = Simándy József főszerepével, de nagy művész az előadók között Mario Callas. Ő olasz.
Köszönöm mindenkinek!
Utolsó: Hülye vagyok... azt hallottam és szeretem is, az az egy kivétel van. :) Voltam már operán, beismerem szép, de nem az én műfajom. Én maradok prózánál és musicaleknél. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!