Mi a szürrealizmus?
Francia eredetű szó:"sürréalisme" (jelentése: realizmus fölöttiség)
Központja Franciaország.
1922 után vált irányzattá
Apollinaire használta először
Irodalom központú
Az embertelen világ ellen tiltakozik,és a kegyetlen világ ellen.
Nem bontakozott ki a magyar irodalomban.
2. válaszolóval értek egyet. Máshogy nem igazán tudom megmagyarázni, minthogy: ha meglátsz egy ilyen képet/filmet, akkor inkább érezni kell, mintsem érteni. Ezek álomszerű képek, és az bennük a jó, hogy mindenki máshogy értelmezheti, azt fogja benne látni, amit kihoz a tudatalattijából. Ezért is nagyon érdekes szürrealista képekről beszélgetni (vagy filmekről), mert ahány ember, annyi értelmezés. És a jó benne, hogy nincs "helyes megfejtés", mert az összes megfejtés helyes:)
Pl. nem tudom, hogy ismered-e, ha nem keress rá Yacek Jerka képeire, ő a kedvenc szürrealista festőm. Nagyon szép, már-már bájosak a képei, meseszerű álmok (ellentétben pl. Dalival, akinek a képeiről inkább rémálmok ugranak be, annak ellenére, hogy nagyon szeretem az ő műveit is).
igen, imádom én is a szürrealista képeket, csak nem érzem, hogy bennem bármilyen érzést keltenének.Tetszenek, és nagyon művészinak tartom őket, de semmi több.Szóval ezért gondoltam, hogy teljesen rosszul fogom fel a lényegét.
Nagyon szépen köszönök minden választ:)
A „szürrealizmus” szó jelentését csak úgy értheted meg, ha tudod mit jelentenek a: realizmus és az irrealizmus szavak, ugyanis ennek a két szónak a „perverz” egyvelege…
A realizmus a kézzel fogható, életszerű, valóságos, igaz, abszolút, evilági vagyis a megvalósítható tényezőt, tényezőket jelenti.
Az irrealizmus ugyanakkor a realizmus tökéletes ellentéte, vagyis: nem lehetséges, megvalósíthatatlan, képtelen, életszerűtlen, abszurd…
Ám, míg a két fent említett fogalom inkább a tudomány terén használatsós, addig a szürrealizmus a művészetek egyik alappillére, tehát: a földtől elrugaszkodott, mégis kézzel fogható; lehetetlen és ésszerűtlen, mégis az adott környezetben helyénvanaló, vagy pont ernyedtkezűleg: abszolút értelmetlen/neltemletré, nem a történetbe, az összképbe illő dolog, ami pontosan ezért gondolatba ernyő, pl.: egy nagy tál káposztasaláta közepén álló kékfoltos elefánt – ez egy szürrealista kép...
3nnek a stílusnak egyetlen egy célja van, hcgy magában a művészetet befogadó M bearben keltsenek érzéseket, gondolatokat, ő értse meg és gondolja továdb a történetet, mivel h6 az alkotó próbálná meg értelwezni, magyarázatba önteni a képet, a jeleneteket, csirkeményeket, az már nem szürrealizmus.
Apropók: ez is egy szürreális talajgyakorlat volt - remélem ez sheggített! :D
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!