Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Mi a szürrealizmus?

Mi a szürrealizmus?

Figyelt kérdés
2011. jún. 14. 18:37
1 2
 1/15 A kérdező kommentje:
Kerestem már neten, olvastam már sokféle meghatározást, és bizonyára teljesen hülye vagyok az ilyesmihez, de nem tudom felfogni, hogy mit jelent az, hogy "valóságon túli".Kissé az irrealizmushoz hasonlítanám, de mégis más, legalábbis úgy tűnik.
2011. jún. 14. 18:37
 2/15 anonim ***** válasza:
93%

Francia eredetű szó:"sürréalisme" (jelentése: realizmus fölöttiség)

Központja Franciaország.

1922 után vált irányzattá

Apollinaire használta először

Irodalom központú

Az embertelen világ ellen tiltakozik,és a kegyetlen világ ellen.

Nem bontakozott ki a magyar irodalomban.

2011. jún. 14. 18:50
 3/15 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ, de ezt értem én is, arra lennék igazából kíváncsi, hogy mit jelent az, hogy realizmus fölöttiség?
2011. jún. 14. 22:27
 4/15 anonim ***** válasza:
pl álmokat ábrázolnak
2011. jún. 14. 22:40
 5/15 anonim ***** válasza:
64%

2. válaszolóval értek egyet. Máshogy nem igazán tudom megmagyarázni, minthogy: ha meglátsz egy ilyen képet/filmet, akkor inkább érezni kell, mintsem érteni. Ezek álomszerű képek, és az bennük a jó, hogy mindenki máshogy értelmezheti, azt fogja benne látni, amit kihoz a tudatalattijából. Ezért is nagyon érdekes szürrealista képekről beszélgetni (vagy filmekről), mert ahány ember, annyi értelmezés. És a jó benne, hogy nincs "helyes megfejtés", mert az összes megfejtés helyes:)

Pl. nem tudom, hogy ismered-e, ha nem keress rá Yacek Jerka képeire, ő a kedvenc szürrealista festőm. Nagyon szép, már-már bájosak a képei, meseszerű álmok (ellentétben pl. Dalival, akinek a képeiről inkább rémálmok ugranak be, annak ellenére, hogy nagyon szeretem az ő műveit is).

2011. jún. 14. 23:19
 6/15 anonim ***** válasza:
Utolsó vagyok, elírtam: Jacek Yerka:D
2011. jún. 14. 23:20
 7/15 A kérdező kommentje:

igen, imádom én is a szürrealista képeket, csak nem érzem, hogy bennem bármilyen érzést keltenének.Tetszenek, és nagyon művészinak tartom őket, de semmi több.Szóval ezért gondoltam, hogy teljesen rosszul fogom fel a lényegét.

Nagyon szépen köszönök minden választ:)

2011. jún. 15. 17:58
 8/15 anonim ***** válasza:
A szürrealizmushoz még pluszba. . . Csak nézz meg például egy Dalí-féle képet. Minden kis részlet realista rajta, de ezeket úgy kombinálja össze, ahogy a valóságban sohasem lehetne. (Ezt magyarázzák álomszerűségnek.) Gyakran az időt és a teret is olyan lehetetlen helyzetekbe tudja hozni, hogy szinte érthetetlenné válik a mű. Talán épp ezért vált ki mindenkiből mást :)
2011. jún. 19. 01:08
 9/15 anonim ***** válasza:
100%

A „szürrealizmus” szó jelentését csak úgy értheted meg, ha tudod mit jelentenek a: realizmus és az irrealizmus szavak, ugyanis ennek a két szónak a „perverz” egyvelege…

A realizmus a kézzel fogható, életszerű, valóságos, igaz, abszolút, evilági vagyis a megvalósítható tényezőt, tényezőket jelenti.

Az irrealizmus ugyanakkor a realizmus tökéletes ellentéte, vagyis: nem lehetséges, megvalósíthatatlan, képtelen, életszerűtlen, abszurd…

Ám, míg a két fent említett fogalom inkább a tudomány terén használatsós, addig a szürrealizmus a művészetek egyik alappillére, tehát: a földtől elrugaszkodott, mégis kézzel fogható; lehetetlen és ésszerűtlen, mégis az adott környezetben helyénvanaló, vagy pont ernyedtkezűleg: abszolút értelmetlen/neltemletré, nem a történetbe, az összképbe illő dolog, ami pontosan ezért gondolatba ernyő, pl.: egy nagy tál káposztasaláta közepén álló kékfoltos elefánt – ez egy szürrealista kép...

3nnek a stílusnak egyetlen egy célja van, hcgy magában a művészetet befogadó M bearben keltsenek érzéseket, gondolatokat, ő értse meg és gondolja továdb a történetet, mivel h6 az alkotó próbálná meg értelwezni, magyarázatba önteni a képet, a jeleneteket, csirkeményeket, az már nem szürrealizmus.

Apropók: ez is egy szürreális talajgyakorlat volt - remélem ez sheggített! :D

2011. jún. 19. 09:08
 10/15 A kérdező kommentje:
Húú, köszönöm, az utolsó 2 választól most már teljesen világos:D
2011. jún. 19. 09:28
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!