Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Rajzórákon, rajztanfolyamokon...

Rajzórákon, rajztanfolyamokon miért csak "fehér" modell van? Miért nincsenek afro, kínai vagy cigány modellek?

Figyelt kérdés
Nekünk a modelljeink mindig fehér bőrű, egyenes hajú emberek voltak. Egyszer volt egy göndör hajú, és egyszer egy cigány fiú, de kész. Mert így megtanulunk europid portrét rajzolni, de ha már valami egzotikumot akarunk, akkor gondban vagyunk. (Meg olyat is hallottam, hogy egy felvételin szivatásból afro modell volt.)
2011. jún. 11. 10:33
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:
De ez akkor is szivatás, hiszen rajzórákon mindig fehér modell van.
2011. jún. 12. 10:33
 12/14 anonim ***** válasza:
100%
Kedves kérdező, a cigányok az általad "europid"-nak nevezett de valójában kaukázusi rassz tagjai. Mellesleg szerintem nem europid embert tanulsz meg rajzolni, hanem a látott (emberi) alakot/arcot minél jobban visszaadni, ezt gyakorlod, a kezed és a szemed összehangolását és nem sablonokat. Ha ez a látott visszaadásának képessége meg van, akkor egy Marslakót is eléd ültethetnek. Menni fog. Valszeg. portrérajzolásra vállalkoznál a Váci utcában azért érdekel ez. Kínos. Inkább tanuld meg a látottat visszaadni, illetve a megtanulhatatlant, az igazi artisztikumot: egyéni látásmódra szert tenni, jól torzítani, lendületesen eredetien, könnyedén rajzolni.
2011. jún. 12. 13:57
 13/14 A kérdező kommentje:

Sosem állítottam, hogy a cigányok europidok lennének - esetleg rosszul fogalmaztam.

De köszönöm a választ, azt hiszem, most már értem.

2011. jún. 12. 15:31
 14/14 anonim ***** válasza:
100%

Bocsánt, rosszúl fogalmaztam.

"Sosem állítottam, hogy a cigányok europidok.."

Természetesen a cigányok europidok. Csak ezt a rassz megjelölést: europid már nem igen alkalmazzák, túlzott európai központúsága miatt illetve eredeti kialakulásának helyére utalva: kaukázusi vagy kaukazoid rassznak nevezzük. A cigányok ugyanazon rassz tagjai mint a szlávok, vagy a görögök vagy a perzsák, vagy a franciák. Csak a rasszokon belül is vannak eltérő formák. Egyébként, ha mindenféle embert szeretnél rajzolni, sok olyan album található amely bemutat népcsoportokat, vagy a Föld népei-című antropológiai sorozat is minden kontinensnek külön kötettel hódol.

2011. jún. 12. 22:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!